Son Konu

Türkiye'de birleşme ve satın alma işlemleri hacmi son 15 yılın en düşük seviyesinde

Garfield

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
171,000
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
80%2DMilyon%2Dvatandasa%2D3%2DKopru%2Dkazigi%2D%2D%2D201703161236%2Ejpg

Raporda, Türkiye'de 2019'da birleşme ve satın alma süreçleri hacminin, 2.9 milyar dolar ile son 15 yılın en düşük seviyesine gerilediğini açıklandı.

Rapora nazaran dünyada birleşme ve satın alma süreçleri evvelki yıla yakın bir performans sergiledi. Türkiye'de ise süreç hacmi düşerken süreç sayısı arttı. Bedeli açıklanan süreçlerin toplam hacmi 2,9 milyar dolara ulaştı. KPMG, pahası açıklanmayan süreçlerle birlikte toplam süreç hacminin 4.5 milyar dolar düzeyinde öngördü. Ayrıyeten 2020 için optimist beklentinin korunarak iktisattaki kademeli güzelleşme ile süreç hacimlerinin artmasının beklendiği kaydedildi.

Raporda, 2019 yılı süreç hacmi açısından değerlendirildiğinde, birçok bölümün 2018 ve evvelki yıllara nazaran ivme kaybettiği, süreç hacminde altyapı ve inşaat kesiminin, süreç sayısında ise teknoloji medya ve telekomünikasyon kesiminin öne çıktığı belirtildi.



 Altyapı ve inşaat bölümündeki en büyük süreç Yavuz Sultan Selim Köprüsü (YSS) ve Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) İşletmeleri’nin Çin kökenli Şirketler Konsorsiyumu tarafından 688,5 milyon dolar bedelle satın alınması oldu. Süreç adedinde önde olan teknoloji medya ve telekomünikasyon dalında ise iyzico’nun PayU tarafından 165 milyon dolar bedelle satın alınması süreci öne çıktı. Raporda şunlar kaydedildi:

"Kamuda paha yaratımı hedeflendi"

"2018 yılında şeker fabrikaları ve EÜAŞ’a ilişkin birtakım hidroelektrik santrallerinin özelleştirmesiyle birlikte kamu kaynaklı süreçlerde kıymetli hareketlik yaşandı. 2019 yılında ise Yeni İktisat Programı kapsamında özelleştirmelerin yanı sıra Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) hizmet alım süreçleri ve öteki stratejik adımları ile kamuda paha yaratımı hedeflendi. Örneğin; raporumuz kapsamında standart bir birleşme ve satın alma süreci olarak değerlendirilmese de 2019 yılı içerisinde TVF tarafından gerçekleştirilen Ulusal Piyango oyunlarının düzenlenmesine ait hizmet alım kontratı süreci ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen spor bahisleri - İddaa ihale süreci yılın dikkat çeken kamu kaynaklı süreçleri ortasında yer aldı. TVF’nin, Borsa İstanbul’daki EBRD hissesini alarak hisse ve temsil gücünü artırması ve Adabank’ın TMSF tarafından satışı bu yıl dikkat çeken öteki kamu kaynaklı süreçler oldu.

2020 perspektifi

"2020 yılındaki birleşme ve satın alma süreçlerine ait optimist beklentiler korunuyor. Merkez bankalarının düşük faiz siyasetleri, Türk varlıklarının yabancı para bazında değerlemelerinin tarihî ortalamalarının altında yer alması ve Yeni İktisat Planı ile birlikte açıklanan teklifler ve önlemler kapsamında ekonomik göstergelerdeki olağanlaşma süreci yatırımcı iştahını artırabilecek etkenler olarak öne çıkıyor. Öte yandan artan global ticaret ihtilafları ile ekonomik yavaşlama, muhtemel ABD yaptırımları, Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki siyasi belirsizlik ve güvenlik problemleri da aşağı taraflı riskler olarak raporumuzda bedellendiriliyor.



"Raporumuza nazaran, 2020 yılında endüstriyel üretim ve otomotiv, güç ve doğal kaynaklar dallarının öne çıkan dallar ortasında yer alması bekleniyor.

"TVF tarafından petrokimya, madencilik ve yerli kaynaklardan güç üretim projelerine yapılacak yatırımlar, stratejik amaçlar çerçevesinde kamu sigorta şirketlerinin TVF altında birleştirilmesi ve TMSF’ye devredilen şirketlere ait satış süreçlerinin başlaması süreç hacmini artırabilecek etkenler ortasında yer alıyor."
 
Üst Alt