elektronikci
Yeni Üye
Teknolojinin gelişimi ve internet kullanımının süratle artması birçok insanın dijital ortamlara yönelmesine neden oluyor. Bu sebeple de birçok şirket, hizmetlerini internet ortamlarına taşıyarak bu duruma ayak uydurmaya çalışıyor. Bu da ticaretin elektronik ortamlarda yapılmasını sağlayan e-ticaretin popülerliğini önemli bir biçimde yükseltiyor.
E-ticaret ülkemizde de gitgide büyüyen bir kesim. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin birinci ve en büyük e-ticaret aktifliği World Ecom Expo’nun Antalya’da düzenlendiğini ve hususun uzmanlarıyla yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmıştık. Artık ise Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), geçtiğimiz yılın e-ticaret datalarını açıklayarak dalın ülkemizde ne kadar büyüdüğünü gözler önüne serdi.
Türkiye’de e-ticaret hacmi %69 büyüdü
ETBİS’in paylaştığı bilgilere nazaran 2021 yılında Türkiye’deki e-ticaret hacmi büyük bir yükselme yaşadı. Yapılan açıklamalarda 2021 yılındaki hacmin bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran %69’luk bir artış yaşayarak 381,5 milyar liraya ulaştığı ifade edildi. Bunun yanı sıra sipariş adetlerinin de %46’lık bir artış yaşayarak 3 milyar 347 milyon adete yükseldiği tabir edildi. Geçen yıl ise bu sayı 2 milyar 297 milyondu.
ETBİS bunlara ek olarak e-ticaretin genel ticarete oranını da paylaştı. Bilgilere nazaran bu oran %17’ye ulaştı. E-ticaretin genel ticarete oranının en yüksek olduğu ayın ise Kasım ayı olduğu, bu ayda oranın %20,4’ e kadar yükseldiği tabir edildi. Buna neden olarak da Kasım ayında artan kampanyalar gösterildi.
Kişi başı harcama 4 bin 749 TL
Kişi başına düşen e-ticaret harcamaları ile ilgili dataları de paylaşan ETBİS, harcamaların evvelki yıla nazaran %69 artış göstererek 4 bin 749 TL’ye yükseldiğini aktardı. Buna ek olarak ödeme yolları bazında toplam hacmin %37’sinin Havale/EFT, %3’ünün kapıda ödeme, %60’ının ise kartlı süreçler olduğu açıklamalara eklendi.
Gittikçe artan e-ticaret işletmelerine de 2021 yılı datalarında dikkat çekildi. Açıklamalara nazaran e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin sayısı geçtiğimiz yıl 484 bini geçti ve 162 binin üzerinde işletme birinci sefer e-ticaret faaliyetinde bulundu. Yurtiçi ve yurtdışı harcamaları da inceleyen ETBİS, yurt içi harcamaların %92 ile 349 milyar TL olduğunu, yurt dışının ise %4 ile 16,4 milyar TL olduğunu kaydetti.
Erkekler daha fazla e-ticaret yoluyla alışveriş yapıyor
Son olarak yayımlanan datalarda e-ticaretin cinsiyet dağılımı ve hangi bölümlerde artış gösterdiği de yer aldı. ETBİS’e nazaran geçtiğimiz yıl bu hususta en büyük artış %175 ile konaklama sektöründe yaşandı. Konaklamayı %162 ile besin ve süpermarket, %113 ile seyahat, nakliyecilik ve depolama, %98 ile de havayolları takip etti.
Cinsiyet dağılımına bakıldığında ise e-ticaret yoluyla alışveriş yapanların %48’inin kadınlardan, %52’sinin ise erkeklerden oluştuğu ve bu alışverişlerin %70’inin taşınabilir uygulamalar yoluyla gerçekleştiği gözlemlendi.