Son Konu

Türkiye'de elektrikli araç bataryası için onay verildi!

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
70%2DMilyonluk%2Dbatik%2DFilo%2Dkiralama%2Ddevi%2Dgalericileri%2Dde%2Dvurdu%2D208727%2Ejpg

Bundan 4 ay evvel elektrikli araçlar için batarya üretimi konusunda ortak hareket etmeye karar veren Toyota ve Panasonic'in, Türkiye'de bir şirket kurmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Kelam konusu gelişme ise Rekabet Kurulu'nun bugün verdiği kararların ortasında yer aldı.

Şuranın karar metninde, "Toyota ve Panasonic tarafından, prizmatik lityum-iyon otomotiv akülerinin Ar-Ge, üretim ve satışı ile öbür otomotiv akü teknolojilerine yönelik Ar-Ge faaliyetleriyle iştigal edecek bir ortak teşebbüs kurulması sürecine müsaade verildi" sözüne yer verildi.

JAPON 'DEVLER' İŞBİRLİĞİNE GİDİYOR

Buna nazaran, Japon devlerin Türkiye'de kurmayı planladığı tesiste elektrikli arabaların 'kalbi' olan bataryaların üretimini gerçekleştireceği anlaşılıyor.

Bu arabaların en değerli kesimlerinden biri olan bataryaların Türkiye'de üretilecek olması ise, Türkiye'de üretilen yerli modelleri yakından ilgilendiriyor.



O denli ki, yerli üretim elektrikli arabaların Japon firmaların Türkiye fabrikasından çıkacak pilleri kullanması durumunda fiyatlarının aşağı çekilme ihtimali bulunuyor.

YERLİ ARABASI DE İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'de şimdi tam elektrikli araba üretimi gerçekleşmiyor. Ancak, 2016 yılından bu yana Toyota'nın C-HR modelinin hibrit versiyonu şirketin Sakarya fabrikasında üretiliyor.

Japon üreticinin dünyada en çok satan modeli Corolla'nın hibrit motor seçeneği de Mart ayından beri tıpkı fabrikada üretiliyor. Önümüzdeki devirde mevcut bataryalarını 'yerli üretim' olanlar ile değiştirme ihtimali bulunan iki modelin fiyatlarında ise, yaratılacak maliyet avantajının tesiriyle aşağı istikametli değişim yaşanacağı söylenebilir.

Reklamdan sonra devam ediyor 

Toyota'nın yanı sıra, Fransız Renault'un lokomotif modeli olan Clio'nun hibrit versiyonunun Bursa'daki Oyak Fabrikası'nda üretilecek olması da, Japonlar için müşteri çeşitliliği sağlama ihtimali bulunuyor.

Öte yandan, Toyota ve Panasonic'in Türkiye'de batarya üretimi gerçekleştirecek olması, 2021'de yollara çıkacak yerli arabası de ilgilendiriyor.

Türkiye'nin Arabası Teşebbüs Grubu'nun (TOGG) üreteceği arabanın 500 kilometre menzilli elektrikli bir model olacağı göz önüne alındığında, araçtaki bataryaların da yerli olma ihtimali doğmuş oldu.

Bu türlü bir durumda, yurtdışından ithal edilecek bir bataryaya nazaran kıymetli bir maliyet avantajı elde edilerek Türkiye'nin Otomobili'nin tüketicilerin karşısına daha uygun fiyat ile çıkmasının önü açılabilir.

ÇİNLİLER İLE REKABET İÇİN KURULDU

Japon devlerin Ocak ayında açıklanan ortak teşebbüsünün yüzde 51'inin Toyota'nın, geri kalan kısmının ise Panasonic'e ilişkin olacağı belirtilmişti. Kelam konusu adım ile Çinli firmalar ile rekabette öne çıkmanın amaçlandığını kaydediliyor.



Ayrıyeten, hali hazırda Tesla'ya batarya sağlayan Panasonic'in, Toyota ile işbirliği yaparak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek istediği Amerikalı üreticiye olan bağımlılığını da bu sayede azaltmayı planladığı bildiriliyor.

Toyota Türkiye Otomotiv Sanayi'nin eski CEO’su Hiroshi Kato, geçen yıl yaptığı açıklamada Corolla'nın hibrit versiyonunun Türkiye'de üretilmesi durumunda, ülkeye batarya üretimi için yatırım gelebileceğini belirtmişti.

O periyot yaptığı açıklamada Kato, "Bizim maliyetlerimiz açısından lokal üreticiler daha ön planda. Türkiye’de kriterlerimizi karşılayan küresel bir pil üreticisi olması halinde birinci tercihimiz bu tarafta olur” halinde konuşarak şirketin bahse bakış açısını özetlemişti.

HT/ Yiğitcan YILDIZ
 
Üst Alt