Son Konu

Türkiye'nin de Tanıdığı Rus İş Adamı: 'Putin Geri Adım Atamayacak!' Dedi

dagcı

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-7cb7802c154f3f30e7f8e85e7d429152bc3ace5a.jpg

Küresel finans etraflarında Rusya'ya birinci yaptırımlar oligarklar ile uygulanmaya başlamıştı. Rus oligarklar Putin'e yakın varlıklı ve idarede kelam sahibi bir çevreyi kapsıyor. 

Dünya'da bir çok ülkede de iş hayatında faaliyet gösteren bu bireylerden Türkiye'nin de tanıdığı bir isim olan Fridman'ın açıklamaları ise dikkat çekti. 

Savaş iki taraf için de trajedi!

Rusya'nın en güçlü insanlarından Mikhail Fridman, Londra'da düzenlediği basın toplantısında oligarklara getirilen yaptırımların Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik savaş kararını değiştirmeyeceğini söyledi.

Fridman savaşın iki taraf için de trajedi olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin'i kınamayan Fridman, şahıslara yönelik açıklamaların kendisi ve çalışanları için tehlikeli olabileceğini vurguladı.

Fridman'dan evvel Rus oligark Oleg Deripaska da barış daveti yapmıştı.

Bu iki işadamı, Rusya'nın işgalini en net formda eleştiren oligarklar oldu.

'Yaptırımlar haksız yasal çaba vereceğim'

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden evvel Ukrayna'da doğan Fridman, Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa'nın kurucusu, LetterOne isimli yatırım şirketinin sahibi ve Rusya'da petrol ve perakende bölümlerinde büyük bir yatırımcı tıpkı vakitte Türkiye'de Turkcell'in de ortağı pozisyonunda bulunuyor. 

Fridman, varlıklarının bir kısmını dondurmayı ve seyahat yasağını içeren yaptırımların haksız olduğunu ve bunlara karşı yasal çaba vereceğini söyledi ve ekledi:

'Ebeveynlerim bana daima 'Yahudi olduğun için bu işi yapamazsın, şu üniversiteye giremezsin' kaygısı. Şimdi de Batı'da Rus olduğum için benzeri bir muameleyle karşılaşıyorum.'

'İş ortaklarımı riske atmamak benim hakkım'

Avrupa Birliği Pazartesi günü Londra'da yaşayan Fridman ve partneri Pyotr Aven'e yaptırım kararı almıştı.

AB Fridman'ı 'Putin'in yakın etrafından kıymetli bir finansör' olarak nitelemişti.

Ukrayna'daki savaşın bir an evvel bitmesi gerektiğini söyleyen Fridman, Vladimir Putin'in kararlarını kınayıp kınamayacağı konusundaki bir soruya ise 'Lütfen beni yorum yapmaya zorlamayın. Bu yalnızca benim için değil, iş arkadaşlarım ve çalışanlarım için de riskli' diye cevap verdi.

Ukrayna, Rusya ve İngiltere'de on binlerce çalışanı olduğunu söyleyen Fridman 'Bu çok hassas bir mevzu. Onlarca iş ortağımız var ve onları riske atmamak benim hakkım' dedi.

Rus milyarder oligarklar genelde basın toplantısı düzenlemez!

BBC İktisat Editörü Faysal Islam tahliline nazaran, Mikhail Fridman'ın kendisini savunmak için bir konuşma yapması, Batı'daki birtakım etraflarda Rusya'ya yönelik finansal adımların sonuç verdiği formunda yorumlanıyor.

Rus milyarder oligarklar genelde basın toplantısı düzenlemez. Ukrayna'da doğmuş Fridman, yaptırımların Rus iktisadına büyük tesiri olduğunu söyleyip savaşın sonlanması davetinde bulunsa da Putin'in kararları üzerinde hiçbir tesiri olmadığını söylüyor.

Fridman yaptırımların akabinde çok sayıda Rus vatandaşının bankalardan parasını çekip, dövize çevirip yastık altına atacağını belirtiyor. Öte yandan AB'nin kendisine haksızlık yaptığını savunuyor.

Üst Alt