Türkiye'nin Birincil Vakıf Üniversitesi Hangisidir
Vakıf üniversitesi, ilk elden devlete ast olmayan, bir vakıf kadar özerk olarak işletilen üniversitedir Türkiye'de, kanunlara göre vakıf üniversiteleri, Yükseköğretim Kurulunun önerisi üzerine kanunla kurulur Bu cins üniversitelerin kurulması, yeni bir üniversite kurma ya da resmileşmiş bulunan bir yükseköğretim kurumuna üniversite adının verilmesi şeklinde olur Vakıf Yükseköğretim Kurumu, 2547 sayılı kanun hükümleri gereğince, devlet göre yerleşmiş bulunan yükseköğretim kurumudur
Bilkent Üniversitesi Türkiye'nin birincil vakıf üniversitesidir Üniversite; Yükseköğretim Kurulu'nun kurucu başkanı olan Profesör İhsan Doğramacı göre, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Durumu Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984te kurulmuştur Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak olarak açıklamıştır Bu amaç doğrultusunda üniversiteye Bilim Kentinin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir *