Ankara Tabip Odası'nın (ATO) raporuna göre Ankara'da uzmanlık için en az tercih edilen bölümler acil tıp, beyin cerrahisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi ve göğüs cerrahisi bölümleri oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışına giden hekimler için “Giderlerse gitsinler. Biz de yeni mezunlarla devam ederiz” sözlerinin ardından uzman açığının kapatılması için TUS kadroları iki katına kadar yükseltilmişti. Ancak o kadrolar da boş kaldı.
Ankara Tabip Odası, artırılan TUS kadroları sonrası Ankara’daki hastanelerdeki dolma oranlarına ilişkin bir çalışma hazırladı.
Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre ATO konuya ilişkin şu tespitleri yaptı:
Cerrahi boş kaldı
'İlk beş sırada tercih edilen dallar; deri ve zührevi hastalıklar, radyoloji, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, göz ve çocuk-ergen ruh sağlığı oldu.
En az tercih edilen bölümler ise acil tıp, beyin cerrahisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kardiyovasküler cerrahi, genel cerrahi ve göğüs cerrahisi.
Mart TUS yerleştirmesinde bu bölümlerin puanlarının düşürülmesine karşın alanlar boş kaldı.'
Çocuk cerrahi boş kaldı
'Dr. Sami Ulus Hastanesi ve üniversitelere açılan çocuk sağlığı ve hastalıkları kadrolarının tamamı dolarken Sanatoryum Hastanesi’ne açılan 10 kontenjanın yarısı ve Ankara EAH Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları’na açılan 13 kontenjanın 8’i boş kaldı.
Ankara Şehir Hastanesi acil için açılan 50 kontenjanın 38’ine yerleşilirken, Dışkapı EAH’ye açılan 12 kontenjanın sadece 1 tanesi doldu. Dr. Sami Ulus EAH’ye açılan 8 çocuk cerrahisi kadrosuna hiç yerleşen olmadı.'
Kadrolar abartılı
'Bazı bölümlerde kadrolar çok abartılı açıldı. Bu yaklaşım, rakamların bilimsel değerlerle oluşturulmadığı kanaatini ortaya çıkarıyor.
Örneğin Dışkapı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon için 20, dahiliye için 30 asistan kadrosu açıldı. Aynı yıl ve kıdem içerisinde bu kadar asistan alınması eğitimin kalitesini ve sürekliliğini olumsuz etkiler. Yatak, eğitim görevlisi sayısı ve donanımın yeterli olup-olmadığı soruları kadroları açanlarca cevaplanmalı.'
Nerede tamamlayacaklar?
'Kapanacak olan hastanelerden, örneğin onkoloji hastanesine farklı dallara yerleşen 84 ve Dr. Sami Ulus Hastanesi’ne yerleştirilen 33 asistanın eğitimi nerede tamamlayacakları bilinmiyor. Bu ve bunun gibi yanıtı bilinmeyen onlarca soru ortada duruyor.
Adayların uzmanlık eğitimine apar topar başlatılmaları nedeniyle geriye dönülmez bir durum yaratıldı.'