Son Konu

Tuz

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
11-17 MART YERKÜRE TUZA DİKKAT HAFTASI

Yerkürede olduğu üzere devletimizde de beklenen ömür vadesinin ve sıhhatsiz ömür alışkanlıklarının artışı ile birlikte kronik marazlar da artmaktadır. Türkiye Ulusal Hastalık Yükü çalışması olgularına nazaran memleketimizdeki ölümlerin %79'u kronik marazlar nedeniyle oluşmakta ve ulusal seviyede mevte neden olan birinci yirmi hastalık içinde bulaşıcı olmayan kronik marazlar (İskemik Kalp marazları, Serebrovasküler Marazlar, KOAH, Trakea Bronş ve Akciğer Kanserleri, Hipertansif Kalp Illetleri, Diabetes Mellitus gibi) birinci sıralarda yan almakta ve kıymetli hastalık yükü oluşturmaktadır.

Memleketimizde birinci on vefat nedeni içerisinde iskemik kalp illetleri 1.sırada, hipertansif kalp marazları 6.sırada, inflamatuar kalp marazları ise 10. sıradadır. Temel hastalık kümelerine nazaran irtihal nedenleri sıralamasında birinci iki sırada kronik illetler mekan almakta ve kardiyovasküer marazlar %48 ile birinci sırada bölge almaktadır. Bu illetler tuz tüketimi ile yakından alakalıdır.

Yerküre Sıhhat Örgütü; hipertansiyon, kalp marazları, böbrek illetleri başta olmak üzere obezite, diyabet ve birtakım kanser cinslerinden korunmak ve kemik sıhhatini olumsuz etkilememek gayesiyle günlük olarak tüketilmesi gereken tuz ölçüsünü günde 5 gram dan az olarak önermektedir.

Yetişkinlerde hipertansiyon, kalp marazları riski ve inmenin azaltılmasında tuz alımının azaltılması tesirlidir. Tuz tüketiminin alımı ve kan basıncı arasında direk bir ilgi vardır.Tuz alımı azaltıldığında uzun periyotta inme riski ve kardiyovasküler illetler azalmaktadır.Tuz tüketimi günde 10 gr'dan 5gr'a indirildiğinde inme geçirme suratı %23, kalp damar illetleri suratı %17 azalmaktadır.

Sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz ölçüsü yaklaşık 5 gram iken Türkiye'deki günlük tuz alımı ortalaması kişi başı yaklaşık 15 gramdır. Devletimizde tuz tüketimi önerilen kıymetlerin üç katı kadardır.

Tuzu azaltmak için tavsiyeler
  • Taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin
  • Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin
  • Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin
  • Daha çokça taze zerzevat ve meyve tüketin
  • Satın aldığınız hazır besinlerin etiketlerini kesinlikle okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin
  • Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz alanına maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon üzere besinler ile baharatları kullanın
  • Mesken dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin
 
Üst Alt