Popüler yayın platformu Twitch, geçtiğimiz aylarda büyük bir kara para aklama ve dolandırıcılık olayı ile gündeme gelmiş ve bu olay çok uzun bir müddet konuşulmuştu.38 kişinin göz altına alındığı Twitch skandalında soruşturma devam ediyor ve yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.
Dün, Twitch skandalın kapsamında yürütülen soruşturma dahilinde hayli ilgi cazibeli yeni ayrıntılar ortaya çıktı. TRT Haber'in aktardığına nazaran Twitch skandalı boyunca yüz binlerce dolar değerinde para aklandı.
Her şey Twitch Türkiye'nin hacklenmesi ile başladı
Aslında Twitch skandalının fitilini ateşleyen şey, 2021’in Ekim ayında Twitch Türkiye’nin hacklenmesi oldu. Bu hacklenme sırasında ele geçirilen ve Twitch yayıncılarının ne kadar kazandığını gösteren dokümanların bir forum sitesinde paylaşılmasıyla düğüm çözülmeye başlamıştı. Ünlü yayıncı Jahrein’in olaya dahil olması ile skandal giderek alevlenirken, TBMM’de de Twitch üzerinden kara para aklandığı argümanlarına ait soru önergesi verilmesiyle tüm gözler platforma çevrilmişti.
Yapılan operasyon sonucunda Twitch üzerinden tam olarak 848 bin dolar pahasında kara para aklandığı tespit edildi. Kredi kartı bilgilerini çalan ve yayıncılarla irtibat kuran 2 kuşkulu tutuklanırken; gözaltına alınan öbür 36 kişi için ise isimli denetim kararı verildi.
Şüpheliler nasıl kara para aklıyordu?
Elde edilen bilgilere nazaran şüpheliler, oltalama ya da yemleme olarak da bilinen phishing yönteminden yararlanıyordu. Birinci olarak kontör yüklemek için sıkça tercih edilen tanınan bir süpermarket zincirini markajlarına alan takım, bahsi geçen şirkete ilişkin sanal GSM şebekesinin bir kopyasını yarattılar.
Hatta savlara nazaran şüpheliler, taklit siteyi gerçek üzere göstermek ismine arama motorunda üst sıralara çıkmak için Google’da reklam bile verdi! Düzmece sitenin aramada daha üst sıralarda olması demek, kontör yüklemek isteyen bireylerin, her şeyiyle yepyeni sitenin birebiri olan bu kurmacaya daha kolay bir biçimde inanacağı manasına geliyordu.
Şüphelilerin bu kelam konusu düzmece sitede özgününden farklı yaptığı tek fark, sitenin isminde ufak bir harf değişikliği yapmaktı. Bu ayrıntının birinci bakışta fark edilmemesi sonucunda ise pek çok kişi tongaya düştü. Taklit siteye kontör yüklemek gayesiyle girenler, kredi kartı ve kimlik bilgileri gibi bilgileri girerek bunları şüphelilerle paylaşmış oluyordu.
Bu bahsettiğimiz kredi kartı bilgileri ise Discord üzere toplumsal bildiri platformlarında bulunan ve yalnızca muteber bir kişinin referansıyla dahil olabileceğiniz kapalı kümelerde paylaşılıyor; akabinde da anonim rumuzlar aracılığıyla Twitch yayıncılarına ulaşım sağlanıyordu. Hatta birtakım durumlarda Twitch yayıncılarıyla e-posta aracılığıyla irtibat kurulduğu bile oluyordu. Bu e-postalarda “YouTube ya da Twitch kanalınıza komisyon karşılığı her ay tertipli bit bağışı atacağım, düşünürseniz, bana bildiri gönderin” ve gibisi sözlere yer veriliyordu.
Bu gönderilen bağışların kaynağı olarak ise şüpheliler, Amerika’da kurdukları reklam kasan bilgisayarları gösteriyor ve elde ettikleri gelirler üzerinden bit göndereceklerini öne sürüyorlardı. İşte yayıncıların bu teklife olumlu bir dönüş yapması halinde de şüpheliler, gönderilen bağışlardan yüzde 30 ila 50’ye varan komisyonlar veriyordu. Kendi hisselerine düşen parayı alan yayıncılar ise, paranın kalanını şüphelilerin kripto para cüzdanına aktarıyordu. Bu sistem, kara para takibinin yapılmasını da hayli zorlaştırıyordu.
Bazı bilgiler, Dark Web üzere ortamlarda para karşılığında satılıyordu
Ulaşılan kuşkulu tabirleri ise bu kelam konusu tezleri doğruluyor. Bu sisteme nazaran ortalama 100 bit, 1 dolara tekabül ediyor. Olağandışı bir para girişi olduğu fark edilen bit Twitch yayıncısının hesap grafiği ise aslında her şeyi anlatmaya yetiyor.
Bu kara para aklama sisteminin en başında, geçersiz siteyi yaratarak kredi kartı ve kimlik bilgilerini ele geçiren şüpheliler bulunuyor. Çalıntı bilgilerle bit satın alanlar ise şüphelilerin kabahat ortakları oluyor. Yayıncılara teklif götürerek bitleri paraya çeviren kişiler ise, sistemin üçüncü halkasını oluşturuyor.
Bununla birlikte şüpheliler yalnızca Türkler üzerinden değil; kredi kartı bilgilerini çaldıkları yabancılar üzerinden de kara para aklıyordu. Bu bilgilerin, dark web üzere pek tekin olmayan internet ortamlarında satıldığı da bahse dair öne sürülen savlar ortasında yer alıyor.
Jahrein, Twitch skandalına dair bildiklerini birinci kere Webtekno'ya anlatmıştı: