Profösör
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
- Katılım
- 11 Ocak 2022
- Mesajlar
- 15,260
- Tepkime
- 14
- Puanları
- 38
- Yaş
- 35
- Konum
- Rusya
- Web
- bilgilihocam.com
- Credits
- 0
İçindekiler Hide
2011 yılında hayatımıza giren Twitch, ilk olarak daha çok oyuncuların tercih ettiği bir yayın platformuydu. Fakat platform, daha sonrasında oyun kategorisinin yanında sohbet, müzik gibi konularda da ilerleme kaydetti. Tabii bunda yayıncıların etkisi çok büyük. Çünkü ilk aşamada oynadıkları oyunları yayınlayan yayıncılar, daha sonra takipçileri ile beraber video izlemeye, sohbet etmeye başladı ve Twitch bir anda bambaşka bir yayın platformuna döndü. İzleyiciler, ne zaman yayıncıları izleseler hep “Acaba ben yayın açsam izlenir miyim?” diye düşünmeye başladılar. Eğer aklınızda bunun gibi bir soru işareti varsa çok şanslısınız. Çünkü bu içeriğimizde sizlere Twitch üzerinden yayın açma konusunda yardımcı olacağız.
Twitch’in en iyi yanı, yayın açtığınız zaman bu size bir gelir kapısı oluşturabiliyor. Yani yayıncılık, sadece eğlence amaçlı yapılan bir şey değil. Hatta günümüzde geçimini Twitch üzerinden kazanan birçok yerli ve yabancı yayıncı mevcut. Aralarında oyun oynarken yayın açan da var sohbet eden de var müzik söyleyen de var. Hatta resim yapanlar bile mevcut. Yani bir bakıma hangi alanda yeteneğiniz varsa o alanda ilerleyebilirsiniz.
Yayın yapmayı düşünen birçok kişi bunu nasıl yapacağını bilmiyor. Twitch üzerinden yayın açma aslında sanıldığı kadar zor değil. Fakat işin kozmetik kısmı için aynı şeyi söyleyemeyiz. O kısmı biraz zaman alıyor. Tabii bu sizin zevklerinizle de alakalı. Çok detaycı bir yapınız varsa uzun bir süre uğraşabilirsiniz. Fakat “Ben ne yapsam izlenir, görüntü çok önemli değil” diye düşünüyorsanız o zaman işiniz biraz daha kolay.
Şimdi dilerseniz Twitch üzerinde yayın açma konusunda yapmanız gerekenlere sırasıyla tek tek değinelim.
Hesap oluştururken bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise iki kademeli güvenliği etkinleştirmek olacaktır. Bunu yaparsanız hesabınız daha da güvenli olacaktır. Bu sayede hesabınızın çalınma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.
Kamera konusunda birçok seçenek karşınıza çıkacak. Fakat iyi bir kamera ile yayın yapmanız daha doğru olacaktır. İzleyicilerinizin sizi piksel piksel görmesini istemezsiniz. Hangi kamera modelinin sizler için uygun olduğunu bilmiyorsanız hazırlamış olduğumuz
Tabii ki sadece kamera yeterli olmayacak. Sesinizi karşı tarafa daha iyi bir şekilde aktarmak istiyorsanız iyi bir mikrofon da mutlaka gerekecek. Yine sizi yalnız bırakmıyoruz.
Birçok yayıncının ektsra aydınlatma ürünleri kullandığını görebilirsiniz. Bu tarz aydınlatma ürünlerinin mutlaka faydası olacaktır. Fakat bunu içerisinde bulunduğunuz odanın ışıklandırmasına göre yapmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca aydınlatma ekipmanları, zorunlu ekipmanlardan birisi değil. Bundan dolayı burayı sizin tercihinize bırakıyoruz.
Bunların yanı sıra bir de yayın bilgisayarı konusu var. Eğer ki iki farklı bilgisayarınız varsa bunlardan birisini ana bilgisayar birisini de yayın bilgisayarı olarak kullanabilirsiniz. Fakat tek bir bilgisayara sahipseniz o zaman size orta seviyeli bir bilgisayar kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yayın esnasında bilgisayarınız ekstra bir performansa ihtiyaç duyacak ve giriş seviyesinde olan bilgisayarlardan bu verimi almanız biraz zor olacaktır.
Yazılım kısmındaki ilk ihtiyacınız ise bir adet
OBS Studio aracılığı ile yayınınıza ekranın tamamını aktarabileceğiniz gibi sadece seçili olan kısımları da aktarabilirsiniz. Bu aslında güvenlik açısından oldukça önemli. Çünkü kişisel bilgilerinizi takipçilerinizle paylaşmak istemezsiniz.
Bu arada daha komplike bir yazılım ile başlamak isterseniz o zaman Streamlabs uygulamasını da gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Bu programda OBS Studio’ya göre daha çok seçenek karşınıza çıkacaktır. Fakat bu konular hakkında çok fazla bilginiz yoksa daha basit yapıda programları tercih etmeniz sizin avantajınıza olacaktır.
Ekran kayıt programının haricinde kanalınızın görselliği ile ilgili düzenlemeler yapmak isterseniz Adobe Photoshop gibi programları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra internet üzerinden Canva gibi internet siteleri ile çeşitli görseller hazırlayabilirsiniz. Bu sayede kanalınız tamamen size özel bir görünüme kavuşacaktır.
Yayın saatlerinizin dışında videolarınızı YouTube gibi platformlara da taşımak istiyorsanız video montajı gibi işlemler yapmanız gerekiyor. Bu noktada video işlemleri, yayınlardan daha da yorucu olabiliyor. Fakat tüm bu zorluklara rağmen Twitch üzerinden para kazanmak istiyorsanız karşınıza birkaç seçenek çıkıyor.
Bunlardan ilki Twitch’in kendi içerisinde bulunan abonelik sistemi oluyor. Siz yayın açtıkça insanlar sizi keşfetmeye başlar, keşfettikçe beğeniyorsa diğer yayınlarınızı kaçırmamak için kanalınıza abone olmaya başlarlar. Bu abonelik için de her ay düzenli olarak Twitch aracılığı ile size ödeme yapmaları gerekiyor. Bu aboneliği dileyen bir aylık ya da sürekli olarak yapabiliyor.
İkinci yolu ise “bitler” aracılığı ile oluyor. İzleyicileriniz chat kısmında “Cheer” yaparak size desteğini sunabiliyor. İzleyicileriniz her “Cheer” yaptığında bit kullanmak zorunda kalıyorlar. Siz de her bit başına 0,01 dolar para kazanabiliyorsunuz. Tabii gelirler, içeriğin yazıldığı tarihte bu şekildeydi. Daha güncel ödeme bilgileri için Twitch ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu arada bazı yayıncılar chat kısmı içerisinde bazı özel uygulamalar yapıyor. Örneğin bir anket yapıyor ve bu ankete sadece bit kullanarak katılabiliyorsunuz. Durum böyle olunca kalabalık yayınlarda sadece bir anket üzerinden iyi para kazanabilirsiniz ki bu yasal bir durum. Twitch’in bu durumla alakalı bir yaptırımı yok.
Bir de işin bağış kısmı var. Buradan da eli açık aboneleriniz sayesinde güzel para kazanabilirsiniz. Bu zamana kadar dünya üzerinde yapılan en yüksek bağış miktarı 1,000,000 dolar olarak kayıtlara geçti. Aylık genel kazanç aralığı yurt dışındaki yayıncılarda 50 bin dolar ile 300 bin dolar arasında değişiyor. Fakat ülkemizde bağış oranları biraz daha düşük olduğu için aylık 50.000 TL bandında bir kazanç elde edilebiliyor.
Gördüğünüz gibi Twitch üzerinden yayın açmak size aynı zamanda para kazanma kapısını da açmış oluyor. Tabii burada sizin ne kadar kaliteli yayın yaptığınız ve ne kadar takipçinizin olduğu da çok önemli.
Bu uygulama, televizyondan aşina olduğumuz “Prime Time” uygulaması ile aynı mantıkta aslında. Yani izleyicilerin aktif olabilecekleri gün ve saatler, sizin için daha değerli. Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Eğer ki işe yeni başladıysanız prime time aralığında yayın yapan yayıncılar daha çok olacağı için onların yayın yaptığı saatlerde yayın yapmamaya özen gösterin. Çünkü izleyiciler önce büyük yayıncıları tercih edeceklerdir. Siz biraz daha erken saatleri, onların yayınlarından öncesini tercih ederseniz izlenme şansınız ilk aşamada daha da artacaktır.
Daha sonrasında Twitch hesabınızı oluşturun ve donanım eksiklikleriniz varsa onları tamamlayın. İyi donanımlar kullanmak kaliteli yayın yapmanıza katkı sağlayacaktır. Yoksa siz ne kadar iyi olursanız olun örneğin mikrofonunuz çok kötü bir performans sergiliyorsa insanların sizi izleme süresi kısalacaktır.
Donanım kısmını da tamamladıktan sonra kanalda yayın yapmak için gerekli olan ekran kayıt programını edinin. Hatta bunun yanında kanalınızı özelleştirebilmek için Photoshop gibi uygulamalardan yararlanın ve kişisel zevklerinize uygun bir tasarım yapın. Eğer ki siz yapamıyorsanız internet üzerinden bunu yapabilecek kişilere ulaşabilirsiniz. Bunu meslek olarak yapan birçok kişiyi rahatlıkla bulabilirsiniz.
Konsept tamam, hesap tamam, donanım tamam, yazılım tamam. Sonrasında da bir yayın programı oluşturmanız iyi olacaktır. Diğer yayıncıların yayın saatlerine bakın izleyici kitlenizi inceleyin ve size en uygun olan saatte ve günde yayın açın. Doğru zamanda bunu yapmak daha çabuk keşfedilmenizi sağlayacaktır. Bu sayede daha çok tanınıp daha çok para kazanabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız Twitch üzerinden yayın açma nasıl yapılır içeriğimizde belli başlıklara değinmeye çalıştık. Peki siz Twitch üzerinden yayın açmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız hangi alanda yayın açmayı tercih ediyorsunuz? Ayrıca yine Twitch üzerinden takip ettiğiniz yayıncıları da bizlerle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.
Twitch’in en iyi yanı, yayın açtığınız zaman bu size bir gelir kapısı oluşturabiliyor. Yani yayıncılık, sadece eğlence amaçlı yapılan bir şey değil. Hatta günümüzde geçimini Twitch üzerinden kazanan birçok yerli ve yabancı yayıncı mevcut. Aralarında oyun oynarken yayın açan da var sohbet eden de var müzik söyleyen de var. Hatta resim yapanlar bile mevcut. Yani bir bakıma hangi alanda yeteneğiniz varsa o alanda ilerleyebilirsiniz.
Yayın yapmayı düşünen birçok kişi bunu nasıl yapacağını bilmiyor. Twitch üzerinden yayın açma aslında sanıldığı kadar zor değil. Fakat işin kozmetik kısmı için aynı şeyi söyleyemeyiz. O kısmı biraz zaman alıyor. Tabii bu sizin zevklerinizle de alakalı. Çok detaycı bir yapınız varsa uzun bir süre uğraşabilirsiniz. Fakat “Ben ne yapsam izlenir, görüntü çok önemli değil” diye düşünüyorsanız o zaman işiniz biraz daha kolay.
Şimdi dilerseniz Twitch üzerinde yayın açma konusunda yapmanız gerekenlere sırasıyla tek tek değinelim.
Önce Hesap Oluşturmalısınız
Twitch üzerinde eğer ki hazır bir hesabınız yoksa önce bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Bu kısmı işin en basit kısmı. Bunu yapmak için önce Twitch’in sitesine girmeniz gerekiyor. Sağ üst köşede yer alan “Kayıt Ol” seçeneğini tıkladığınızda karşınıza bir pencere açılıyor ve gerekli bilgileri buraya girmeniz gerekiyor. Burada seçeceğiniz kullanıcı adınızı ilerleyen zamanlarda değiştirebilirsiniz. Fakat en sağlıklısı bir kerede en uygun kullanıcı adını belirlemek olacaktır. Çünkü ilerleyen zamanlarda istemiş olduğunuz kullanıcı adı başkası tarafından alınabilir.Hesap oluştururken bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise iki kademeli güvenliği etkinleştirmek olacaktır. Bunu yaparsanız hesabınız daha da güvenli olacaktır. Bu sayede hesabınızın çalınma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.
Yayın Açmak için Neler Gerekiyor?
Twitch üzerinde yayın açabilmek için gereken ilk şey bir Twitch hesabına sahip olmak oluyor. Bunu nasıl yapabileceğinize yazımızın girişinde değindik. Sırada donanım açısından ihtiyaçları karşılamak var. Yayınlarınızda izleyicilerinizle iletişim kurabilmeniz için bir adet kamera ve bir adet mikrofona sahip olmanız mutlaka gerekiyor.Kamera konusunda birçok seçenek karşınıza çıkacak. Fakat iyi bir kamera ile yayın yapmanız daha doğru olacaktır. İzleyicilerinizin sizi piksel piksel görmesini istemezsiniz. Hangi kamera modelinin sizler için uygun olduğunu bilmiyorsanız hazırlamış olduğumuz
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
içeriğimizden sizler için uygun olan kamera modeline ulaşabilirsiniz.Tabii ki sadece kamera yeterli olmayacak. Sesinizi karşı tarafa daha iyi bir şekilde aktarmak istiyorsanız iyi bir mikrofon da mutlaka gerekecek. Yine sizi yalnız bırakmıyoruz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
listemizi inceleyerek iyi bir mikrofon seçebilirsiniz.Birçok yayıncının ektsra aydınlatma ürünleri kullandığını görebilirsiniz. Bu tarz aydınlatma ürünlerinin mutlaka faydası olacaktır. Fakat bunu içerisinde bulunduğunuz odanın ışıklandırmasına göre yapmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca aydınlatma ekipmanları, zorunlu ekipmanlardan birisi değil. Bundan dolayı burayı sizin tercihinize bırakıyoruz.
Bunların yanı sıra bir de yayın bilgisayarı konusu var. Eğer ki iki farklı bilgisayarınız varsa bunlardan birisini ana bilgisayar birisini de yayın bilgisayarı olarak kullanabilirsiniz. Fakat tek bir bilgisayara sahipseniz o zaman size orta seviyeli bir bilgisayar kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yayın esnasında bilgisayarınız ekstra bir performansa ihtiyaç duyacak ve giriş seviyesinde olan bilgisayarlardan bu verimi almanız biraz zor olacaktır.
Yazılım İhtiyaçları
Twitch üzerinden yayın açma işleminin ikinci aşaması ise yazılım kısmından geçiyor. Ekran kayıt uygulamaları, fotoğraf ve video düzenleme uygulamalarını bu aşamaya dahil edebiliriz.Yazılım kısmındaki ilk ihtiyacınız ise bir adet
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
olacak. OBS Studio, Apowersoft, Screencast-O-Matic, Bandicam gibi uygulamalar burada size yardımcı olabilir. Fakat bunlar arasında en popüler olanı OBS Studio diyebiliriz. Günümüzde birçok yayıncı aktif olarak bu programı kullanıyor. Programın bu kadar çok tercih edilmesinin ilk sebebi ücretsiz olması, ikinci sebebi ise basit bir arayüze ve kullanıma sahip olması.OBS Studio aracılığı ile yayınınıza ekranın tamamını aktarabileceğiniz gibi sadece seçili olan kısımları da aktarabilirsiniz. Bu aslında güvenlik açısından oldukça önemli. Çünkü kişisel bilgilerinizi takipçilerinizle paylaşmak istemezsiniz.
Bu arada daha komplike bir yazılım ile başlamak isterseniz o zaman Streamlabs uygulamasını da gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Bu programda OBS Studio’ya göre daha çok seçenek karşınıza çıkacaktır. Fakat bu konular hakkında çok fazla bilginiz yoksa daha basit yapıda programları tercih etmeniz sizin avantajınıza olacaktır.
Ekran kayıt programının haricinde kanalınızın görselliği ile ilgili düzenlemeler yapmak isterseniz Adobe Photoshop gibi programları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra internet üzerinden Canva gibi internet siteleri ile çeşitli görseller hazırlayabilirsiniz. Bu sayede kanalınız tamamen size özel bir görünüme kavuşacaktır.
Twitch Üzerinden Para Kazanma
Bugün Twitch üzerinden yayın açma mantığına sahip olan neredeyse herkes bunu para kazanmak için yapmak istiyor. Aslında bu çok haklı bir düşünce. Fakat en başında söyleyelim, bu sandığınız kadar kolay bir iş değil. Genelde yayıncılar için “Ne yapıyorlar ki? Bilgisayar başında oturup para kazanıyorlar.” gibi bir düşünce söz konusu. Fakat durum hiç de öyle değil. Bu da aslında uzun süren mesailer isteyen bir meslek oldu.Yayın saatlerinizin dışında videolarınızı YouTube gibi platformlara da taşımak istiyorsanız video montajı gibi işlemler yapmanız gerekiyor. Bu noktada video işlemleri, yayınlardan daha da yorucu olabiliyor. Fakat tüm bu zorluklara rağmen Twitch üzerinden para kazanmak istiyorsanız karşınıza birkaç seçenek çıkıyor.
Bunlardan ilki Twitch’in kendi içerisinde bulunan abonelik sistemi oluyor. Siz yayın açtıkça insanlar sizi keşfetmeye başlar, keşfettikçe beğeniyorsa diğer yayınlarınızı kaçırmamak için kanalınıza abone olmaya başlarlar. Bu abonelik için de her ay düzenli olarak Twitch aracılığı ile size ödeme yapmaları gerekiyor. Bu aboneliği dileyen bir aylık ya da sürekli olarak yapabiliyor.
İkinci yolu ise “bitler” aracılığı ile oluyor. İzleyicileriniz chat kısmında “Cheer” yaparak size desteğini sunabiliyor. İzleyicileriniz her “Cheer” yaptığında bit kullanmak zorunda kalıyorlar. Siz de her bit başına 0,01 dolar para kazanabiliyorsunuz. Tabii gelirler, içeriğin yazıldığı tarihte bu şekildeydi. Daha güncel ödeme bilgileri için Twitch ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu arada bazı yayıncılar chat kısmı içerisinde bazı özel uygulamalar yapıyor. Örneğin bir anket yapıyor ve bu ankete sadece bit kullanarak katılabiliyorsunuz. Durum böyle olunca kalabalık yayınlarda sadece bir anket üzerinden iyi para kazanabilirsiniz ki bu yasal bir durum. Twitch’in bu durumla alakalı bir yaptırımı yok.
Twitch Yayınları için Reklamlar ve Bağışların Önemi
Yayınlarınız ciddi anlamda izleniyorsa artık reklam da alabilirsiniz. Yayın yaptığınız alanlarda hizmet veren şirketler, sizinle iletişime geçebiliyor ve logolarını yayın süresince ekran üzerinde görmek isteyebiliyor. Bunun için size ekstra bir para ödemek zorunda kalıyorlar.Bir de işin bağış kısmı var. Buradan da eli açık aboneleriniz sayesinde güzel para kazanabilirsiniz. Bu zamana kadar dünya üzerinde yapılan en yüksek bağış miktarı 1,000,000 dolar olarak kayıtlara geçti. Aylık genel kazanç aralığı yurt dışındaki yayıncılarda 50 bin dolar ile 300 bin dolar arasında değişiyor. Fakat ülkemizde bağış oranları biraz daha düşük olduğu için aylık 50.000 TL bandında bir kazanç elde edilebiliyor.
Gördüğünüz gibi Twitch üzerinden yayın açmak size aynı zamanda para kazanma kapısını da açmış oluyor. Tabii burada sizin ne kadar kaliteli yayın yaptığınız ve ne kadar takipçinizin olduğu da çok önemli.
Yayın Zamanı Önemli
Twitch her ne kadar 7/24 açık olan bir platform olsa da sizin yayın yapacağınız gün ve saatler çok önemli. Çünkü izleyicilerinizin gündelik hayatta sizin yayınınızdan daha önemli işleri olduğunu unutmamanız gerekiyor. Türkiye’de yayıncılar genelde akşam saatlerinde yayın açmayı tercih ediyorlar. Çünkü okula giden aboneleri okuldan işe giden aboneleri ise işten dönmüş oluyor. Hatta genel olarak 21.00-22.00 arasında yayına başlıyorlar ki aboneleri eve geldiklerinde tüm ihtiyaçlarını karşılasın diye bekliyorlar.Bu uygulama, televizyondan aşina olduğumuz “Prime Time” uygulaması ile aynı mantıkta aslında. Yani izleyicilerin aktif olabilecekleri gün ve saatler, sizin için daha değerli. Fakat dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Eğer ki işe yeni başladıysanız prime time aralığında yayın yapan yayıncılar daha çok olacağı için onların yayın yaptığı saatlerde yayın yapmamaya özen gösterin. Çünkü izleyiciler önce büyük yayıncıları tercih edeceklerdir. Siz biraz daha erken saatleri, onların yayınlarından öncesini tercih ederseniz izlenme şansınız ilk aşamada daha da artacaktır.
Artık Hazırsınız!
Twitch üzerinde yayın açma konusunda hevesiniz varsa buraya kadar anlattıklarımızla nelere ihtiyacınız olduğunuzu öğrendiniz. Son olarak kısaca bir toparlama yapalım. Eğer ki Twitch üzerinden yayın açma hayalleriniz varsa öncelikle yayın yapmak istediğiniz konsepte karar verin. Oyun mu, sohbet mi, sanat mı yoksa daha ileri noktalara giderek politika mı? Her şey mümkün. Fakat siz, en iyi olacağınız alanı belirleyin. Örneğin bazı yayıncılar oyun kısmında yayın yapsa bile sadece bir oyunu ya da bir oyun formatını tercih edebiliyorlar. Siz de aynı şekilde yapabilirsiniz.Daha sonrasında Twitch hesabınızı oluşturun ve donanım eksiklikleriniz varsa onları tamamlayın. İyi donanımlar kullanmak kaliteli yayın yapmanıza katkı sağlayacaktır. Yoksa siz ne kadar iyi olursanız olun örneğin mikrofonunuz çok kötü bir performans sergiliyorsa insanların sizi izleme süresi kısalacaktır.
Donanım kısmını da tamamladıktan sonra kanalda yayın yapmak için gerekli olan ekran kayıt programını edinin. Hatta bunun yanında kanalınızı özelleştirebilmek için Photoshop gibi uygulamalardan yararlanın ve kişisel zevklerinize uygun bir tasarım yapın. Eğer ki siz yapamıyorsanız internet üzerinden bunu yapabilecek kişilere ulaşabilirsiniz. Bunu meslek olarak yapan birçok kişiyi rahatlıkla bulabilirsiniz.
Konsept tamam, hesap tamam, donanım tamam, yazılım tamam. Sonrasında da bir yayın programı oluşturmanız iyi olacaktır. Diğer yayıncıların yayın saatlerine bakın izleyici kitlenizi inceleyin ve size en uygun olan saatte ve günde yayın açın. Doğru zamanda bunu yapmak daha çabuk keşfedilmenizi sağlayacaktır. Bu sayede daha çok tanınıp daha çok para kazanabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız Twitch üzerinden yayın açma nasıl yapılır içeriğimizde belli başlıklara değinmeye çalıştık. Peki siz Twitch üzerinden yayın açmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız hangi alanda yayın açmayı tercih ediyorsunuz? Ayrıca yine Twitch üzerinden takip ettiğiniz yayıncıları da bizlerle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.