Son Konu

Ülkemizdeki doğal kaynaklar nelerdir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Türkiye'nin Doğal Kaynakları Nelerdir?



Bir çok doğal zenlik bakımından verimli olan ve bir çok ülkenin gıpta ile baktıgı ülkemizin doğal kaynaklarından sizlere birazcık bahsedelim.
İnsanların geçimlerini temin etme ve yaşamlarını devam ettirmek için, yaptıkları işlerin tamamı ekonomik faaliyetler olarak tanımlanır.

Ekonominin başlıca işlemleri üretim, dağıtım ve ticarettir.
Ekonomik faaliyetler doğal ortamın etkileri altında doğmuş ve gelişmiştir.
Ekonomik faaliyetleri etkileyen başlıca faktörler şunlardır.

1. İklim
2. Yer şekilleri
1. Ulaşım
2. Coğrafi Konum
1. Doğal Kaynaklar
2. Nüfus ve yerleşim

MADENLERİMİZ:

o Türkiyenin her bölgesinde çeşitli madenler çıkarılır.
o Maden bakımından en zengin bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesidir.
o İhraç ettiğimiz başlıca madenlerimiz krom, bakır, bor, civa, tuz, zımpara taşı, manganez ve ham demirdir.

MADENLERİMİZ ÇIKARILDIĞI YERLER

DEMİR: Demir çelik sanayinin ham maddesidir. Buralarda çıkarılan demirler İskenderun, Ereğli ve Karabük demir-çelik fabrikalarında işlenir. Hekimhan(Malatya), Divriği (Sivas), Eymir (Balıkesir), Simav( Kütahya)

KROM: Demir çelik sanayinde çeliğin sertleştirilmesin-de ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılır. Çıkarılan krom Elazığ ve Antakya Ferro-krom işletmelerinde kullanılır. Fethiye, Köyceğiz, Milas (Muğla) Guleman (Elazığ)

BAKIR: Elektrik ve elektronik sanayinin ham maddesidir. Çıkarılan bakır Samsun ve Murgul bakır işletmelerinde işlenmektedir. Murgul ( Artvin) Küre (Kastamonu)

BOR: Jet ve roket yakıtı, cam, elyaf, porselen, lehim, fotoğrafçılık ve deterjan gibi birçok alanda kullanılır. Bigadiç, Susurluk (Balıkesir)Seyitgazi(Eskişehir), Emet ( Kütahya)

BOKSİT: Alüminyumun hammaddesidir. Çıkarılan boksit Konya Seydişehir Alüminyum tesislerinde işlenir. Seydişehir(Konya) Akseki( Antakya)

CİVA: Sıvı halde bulunan tek madendir. Eczacılıkta kullanılır. Ödemiş(İzmir), Sarayönü(Konya) KURŞUN-

ÇİNKO: Kurşun, elektrik kabloları, boya yapımı, cephane, zırh ve boru yapımında kullanılır. Çinko, Paslanmaya karşı dirençli olduğu için kaplamada kullanılır.Keban(Elazığ), Akdağmadeni (Yozgat)

KÜKÜRT: Kimya, kâğıt, tarım ilaçları, gübre, çeşitli ilaç ve patlayıcı madde yapımında kullanılır. Keçiborlu( Isparta)

FOSFAT: Suni gübre, çimento, cam ve kimya sanayinde kullanılır. Mazıdağı (Mardin)

ENERJİ KAYNAKLARI

Maden:Toprak altında filiz denilen bileşimler halinde bulunan, çıkarıldıktan sonra arıtılarak kullanılır hale getirilen madde Filiz: Toprak altından çıkarılmış işlenmemiş maden
Rezerv: Toprak altında bulunulan madenin miktarı

ENERJİ KAYNAKLARI ÇIKARILDIĞI YERLER

TAŞKÖMÜRÜ: Demir çelik ve kimya sanayinde enerji kaynağı olarak kullanılırTaşkömürü yataklarının tamamı Zonguldak havzasındadır.

LİNYİT: Daha çok ısınmada, termik santrallerde ve sanayi tesislerinde yakıt olarak kullanılır. Tavşanlı, Seyitömer. Tunçbilek(Kütahya) Soma(Muğla), Yatağan(Muğla), Çeltek(Amasya), Elbistan (Maraş)

PETROL:Günümüzün en önemli enerji kaynağıdır. Önemli Petrol Rafinerileri: Mersin(Ataş), İzmit( İpraş), İzmir( Aliağa), Kırıkkale ( Orta Anadolu) Ülkemizin başlıca petrol yatakları Güney Doğu Anadolu Bölgesindedir (Garzan, Raman, Batman, Siirt, Diyarbakır)Ülkemizin petrol ihtiyacının 1/5 i ülkemizden çıkarılır. Kalanı ithal edilir.

DOĞALGAZ: Ülkemiz enerji ihtiyacının yaklaşık %40’ı doğalgazdan karşılanmaktadır. Doğalgazla çalışan ilk termik santrali Hamitabat’ta bulunmaktadır. Doğalgaz yataklarımız Hamitabat (Kırklareli), ve Çamurlu (Mardin) dedir.Ülkemizin doğalgaz rezervleri yeterli değildir. Rusya, Cezayir, Türkmenistan, İran, Kazakistan gibi ülkelerden ithal edilir. Buda ülkemizinenerjide dışa bağımlılığını artırmaktadır.

JEOTERMAL: Fay hatlarının bulunduğu Ege bölgesinde yaygın olarak görülür. Denizli (Sarayköy)de sıcak sudan elektirik üretim yapılmaktadır. Sarayköy(Denizli), Balçova (İzmir), Germencik (Aydın), Tuzla(Çanakkale), Kızılcahamam (Ankara) Kırşehir, Afyon

HİDROELEKTİRİK: Su gücünden elde edilen enerjidir. Ülkemizin ortalama yükseltisi fazla olduğundan hidroelektirik enerji potansiyeli yüksektir. Çok sayıda barajlardan elektirik enerjisi üretilmektedir.
 
Üst Alt