Türkiye'nin milletlerarası seviyedeki tek buluş fuarı olan ISIF'22 İstanbul Milletlerarası Buluş Fuarı’nda GRAND PRIX mükafatını bu yıl tekrar Teknopark İstanbul kazandı. Fuarın en büyük mükafatı olan GRAND PRIX, Prof. Dr. Rana Sanyal’ ın "Kırılabilir polimer ilaç konjugatları" buluşuna verildi.
Türk Patent ve Marka Kurumu mesken sahipliğinde, Milletlerarası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) iş birliğiyle düzenlenen ISIF'22 Memleketler arası Buluş Fuarı’nın bitiminde en büyük ödül olan GRAND PRIX kupası, geçen yıl olduğu üzere bu yıl da Teknopark İstanbul’un oldu.
Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren RS Research’ün Kurucu Ortağı Prof. Dr. Rana Sanyal, “Kırılabilir Polimer İlaç Konjugatları" buluşuyla kazandığı mükafatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Fuara 10 patent ile iştirak sağlayan Teknopark İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi Connectto, toplamda 10 mükafatın sahibi oldu. İki yıl üst üste kazanılması son derece güç olan GRAND PRIX kupasını alan RS Research’ün yanı sıra, Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren SFA ArGe ve New Senses şirketleri altın madalya, Altınay Savunma, Remora Teknoloji ve Cet Teknoloji şirketleri ile Teknopark İstanbul’un en genç teşebbüsçüsü Mısra Berna Özdemir ise gümüş madalya kazandı. Ayrıyeten New Senses firması, International Innovation Exhibition ARCA özel mükafatına layık görüldü.
Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal TOPÇU, ödül alan girişimcilerin projelerini İstanbul Teknopark bünyesindeki teknoloji transfer ofisi ve kuluçka merkezinin sunacağı takviyelerle ticarileştirme çalışmalarına başlayacaklarını söyleyerek, çok yakında yatırım haberlerinin alınacağına ait inancını lisana getirdi.
Türkiye Teknoloji Ekibi Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST KARADENİZ bünyesinde, Türk Patent ve Marka Kurumunun öncülüğünde yapılan Türkiye'nin milletlerarası seviyedeki tek buluş fuarında 210'u yerli, 67'si yabancı olmak üzere 277 buluş sergilendi.
Alanında uzman bireylerden oluşan milletlerarası heyet şurası tarafından ISIF'22'de sergilenen her bir buluş, başka ayrı değerlendirildi.
Etkinlikte iştirakçilere toplamda 11 özel, 40 altın, 80 gümüş ve 70 de bronz madalya verildi.
2016 yılından bu yana düzenlenen ISIF'22 Milletlerarası Buluş Fuarı, 30 Ağustos - 04 Eylül 2022 tarihleri ortasında Samsun Çarşamba Havaalanında TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Şenliği kapsamında; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Milletlerarası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) ve Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğiyle gerçekleştirildi.
Teknopark İstanbul bünyesindeki ödül alan firmalara ilişkin buluş bilgileri şu formda:
ISIF’22 GRAND PRIX;
RS Araştırma Eğitim Danışmanlık İlaç Sanayi Tic. A.Ş.
Kırılabilir Polimer İlaç Konjugatları:
Mevcut buluş (met)akrilat polimer omurgasına sahip ve yan kollarından biri PEG zinciri başkası ise kırılabilir bağ ile kovalent olarak bağlı bir terapötik casus içeren polimer ilaç konjugatlarına ilişkindir. Buluş tıpkı vakitte, bu ilaç konjugatının hazırlanmasına dair sistemleri, konjugatı içeren farmasötik bileşimleri ve konjugatın kanser üzere hastalıkların tedavisinde kullanımını açıklamaktadır. Temel olarak terapötik, bilhassa de kemoterapi moleküllerini seçici olarak tümöre taşımayı sağlayan bir polimerik ilaç taşıma platformuna yöneliktir. Çok taraflı hedefleme yeteneğinin yanı sıra bir ya da birden fazla kemoterapötik aktif husus kombinasyonu ile ilaç tasarlamayı mümkün kılmaktadır.
Altın Madalya ve International Innovation Exhibition ARCA özel mükafatı;
New Senses Uzay Teknoloji ve Sıhhat Araştırmaları A.Ş.
Ses Frekansları ile Birtakım Hastalıkların Teşhisi (Ainalyze):
Ainalyze, bir tele tıp uygulaması olup, içeriğinde öksürük, nefes ve fonasyon seslerini yorumlayabilen yapay zeka barındırmaktadır.
Altın Madalya;
SFA Arge ve Özel Sıhhat Sürat.Tic.Ltd.Şti.
Aynısefa Yağı İçeren Multi Probiyotik Yağ Kombinasyonu ve Üretim Metodu:
Buluş, sıhhat kesiminde kullanılmak üzere geliştirilmiş, (erkek/kadın) için yapılacak tedavi ve/veya önleyici tedavilerde kullanılacak, Aynısefa Yağı İçeren Multi Probiyotik Yağ Kombinasyonu ve Üretim Sistemidir.
Gümüş Madalyalar;
Umayana, Hülya Dağöttüren
Commiphora Molmol (Myrrh) Reçine Ekstraktları ve Bunların Yara, Mukozit ve Öbür Hastalıkların Önlenmesi, Uygunlaşması ve Tedavisi İçin Kullanılması:
Buluşta Commiphora molmol (mür) reçinesinin asidik ekstraksiyonu sonucu elde edilen bileşimler açıklanmaktadır. Açıklanan bileşimler, terpenler ve polisakkaritler açısından zenginleştirilmiştir, mukozaya yapışma özellikleri artmıştır ve oral mukozit, gastrointestinal sistemin mukozal iltihaplanmaları, aft yaraları, diş ağız çeperi ülserleri, Behçet hastalığına bağlı yaralar, topikal iltihapların tedavisi ve önlenmesi için solüsyonlar, içecekler, besin eserleri, jeller, kremler, merhemler yahut diş macunları olarak formüle edilebilir ve akut yahut kronik yara güzelleşmesi için kullanılabilir.
CET Kompozit ve Epoksi Teknolojileri A.Ş.
Epoksi Reçine Sentezi:
Buluş, epoksi reçinenin proses esnasında rastgele bir atık meydana gelmeden sentezlenmesini kapsamaktadır. Epoksi reçine sentezi sonrasındaki yapılan proseslerde, sentez esnasında oluşan NaCl tuzları saf su ile yıkanarak reçine temizlenmektedir. Bu süreç sırasında kullanılan saf su atık olarak etrafa atılmaktadır. Geliştirmiş olduğumuz proses sayesinde NaCl tuzlarının temizleme süreci saf su yahut diğer atık oluşturacak bir gereç kullanılmadan yapılabilmektedir.
Altınay Savunma Teknolojileri A.Ş.
Teleskobik Direk Sistemi:
Buluş bilhassa açık pozisyonda ve kapalı pozisyonda durabilen ve açılırken teleskobik olarak uzayan ve kapanırken iç içe geçen ve etraf şartlarına karşı kullanım kolaylığı ve dayanıklılığı arttırılmış teleskobik direkler ile ilgilidir.
Mikro İnsansız Hava Araçları İçin Gps’siz Uçuş Prosedürü:
Buluş; otonom uçuş yapan mikro insansız hava araçlarına (drone) yönelik bir uçuş algoritması ile ilgilidir. Buluş bilhassa, uçuş sırasında GPS verisi kesildiğinde oluşabilecek kırımı önlemek hedefiyle oluşturulan GPS’siz yarı-otonom uçuş algoritması ile ilgilidir.
Remora Teknoloji San.ve Tic. Ltd. Şti.
Su altı karina paklığı robotu:
Buluş, özellikle su altı karina paklığında kullanılmak üzere geliştirilen robotu ve bu robot üzerinde yapılan birden fazla geliştirmeyi kapsamaktadır. Yat ve teknelerin karaya çıkartılmadan karina (su altında kalan alt gövde) paklığını yapan insansız su altı yüzey temizleme robotudur. Taşınabilir uygulama üzerinden anlık imaj ve denetim imkanı sunan buluş, hassas fırçaları ile yüzeye ziyan vermeden yüzey temizlemesini yapmaktadır. 4 patent başvurusu ve tasarım tescili tamamlanan buluş yüzeyden kopartılan kesimleri denize dökmeden filtreleyerek, Avrupa Birliği standartlarına uygun ve etraf dostu bir paklık sağlamaktadır.
SFA ARGE ve Özel Sıhhat Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.
Psikobiyotik Özellik Gösteren Probiyotik Kompozisyon:
Buluş, sıhhat ve besin bölümünde kullanılmak üzere, depresyon tedavileri takviyesinde, depresyona bağlı somatik karşılıkların giderilmesinde, otizm tiplerinde görülen gastrointestinal somatik semptomların tedavisi takviyesinde, serotonin eksikliği sonucu oluşan anksiyetenin giderilmesinde, serotonin istikrarının sağlanmasında, parkinson hastalığı seyrinde karşılaşılan dopamin dengesizliklerinin giderilmesinde, ağır metal detoksunda ve disbiyozis kökenli psiko-somatik sendromlarının giderilmesi maksadıyla yapılacak tedavi ve önleyici tedavilerde direkt ve/veya takviye olarak kullanılacak psikobiyotik özellik gösteren probiyotik kompozisyon ile ilgilidir.
MISRA BERNA ÖZDEMİR
Doğal ve Sürdürülebilir Jel Formülasyonu ve Üretim Yöntemi:
Yeni Jenerasyon Kozmetik Jel başta fizik tedavi, bayan doğum ve lazer uygulamaları olmak üzere teşhis ve tedavi süreçlerinde lubrikant eser gerektiren her alanda kullanılabilecek, varlıklı formülasyonu ve doğal içeriği sayesinde tedavi destekleyici özelliğe sahiptir.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı