Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üniversite harçlarının kaldırılması için alıştırma talimatı verdi
Yükseköğrenimde 'Öğrenci katkı maddesi payı' olarak geçen harçların kaldırılması için alıştırma başlatıldı Konu, AK Partinin son MYKsında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kadar gündeme getirildi
Toplantıda, iki yıllık yüksek okullardan, doktora düzeyine dek toplam 4 milyona yakın üniversite öğrencisinin takvim harçlarının 11 milyar TL tuttuğu, fakat öğrenciler üzerinde ciddi tartı getirdiği ve sık sık eylem konusu olduğu değerlendirildi Erdoğan da, harçların kaldırılması için ayrıntılı egzersiz yapılması talimatı verdi
Star gazetesinin haberine tarafından, parasız üniversite için başarı, yani sınıfta kalma veya alttan ders bırakmama şartı aranıp aranmayacağı, bayağı harçların on katı ödenen ikinci öğretim harçlarının da kaldırılıp kaldırılmayacağı 201913 akademik yılı açılışından önce belirli olacak
ÖSYMnin 2019 verilerine göre, 95 devlet, 54 vakıf, 9 askeri ve 1 polis akademisinde 1 milyon 98 bin 310 ön lisans, 2 milyon 528 bin 332 lisans, 126 bin 368 yüksek lisans, 43 bin 405 doktora ve 20 bin 671 tıp ihtisas öğrencisi öğrenim görüyor Yani 154 yüksek öğrenim kurumunda toplam 3 milyon 817 bin 86 öğrenci var
Öğrencilerin ödediği ücretin resmi adı Öğrenci Katkı Maddesi Payı Bu pay, minimum 71 TL olarak Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinden alınıyor Diğer okullarda minimum harçlar özet olarak şöyle: Yüksek okullar 190227 TL, eğitim, edebiyat, ilahiyat ve irtibat 284 TL, hukuk, siyasal ve işletme 313 TL, mühendislik, mimarlık 387 TL, denizcilik, uçak, ziraat, veterinerlik 316387 TL, diş hekimliği ve eczacılık 494 TL, tıp 591 TL, konservatuvar 589 TL
İkinci öğrenim için ödenen harçlar bin TLden başlıyor, 4 bin 268 TLye kadar çıkıyor