Kripto para madenciliği yapmanın birden çokça yolu var, lakin iki temel şeye gereksinim duyuluyor: İşlemci gücü ve elektrik.
Dileyenler güçlü işlemcilere sahip donanımları bir araya getirip merkezi bir madencilik bilgisayarı kurabilirler. Farklı cihazlarda bulunan küçük işlemcilerin gücünü internet sayesinde birebir biçimde kullanmak da mümkün. Buna da bulut madenciliği deniyor.
Örnek vermek gerekirse havaalanı üzere toplu ortamlarda Wi-Fi ile internete bağlanan cihazların hepsi kripto para madenciliği için bir müddetliğine işlemci gücünü paylaşabiliyor.
Yani rastgele bir toplu ağa bağlandığınızda işlemcilerinizin gücü, sizden habersiz bir halde kripto para kazanmak için kullanılabiliyor. Elbette işin bu yüzü yasadışı olanı, alışılagelmiş kurallarda bunun için cihaz sahiplerinden müsaade alınması koşul.
Bu mevzuda anlatıysak, artık size Cisco’nun araştırmasından bahsetmenin vakti geldi. Araştırmacılara nazaran üniversiteler elektriği yalnızca talebeleri yetiştirmek için değil, birebir hengamda kripto para madenciliği yapmak için de kullanıyorlar.
Sonuçlara nazaran yerküredeki madencilik trafiğinin en büyük 2. menşesi üniversiteler ve liselerde bulunan eğitim kurumlarının ağları. Yani birileri devletlerin sağladığı elektrik ve internet hizmetlerini kripto para kazanmak için kullanıyorlar.
Derhal aşağıda madencilik asıllarının yüzdelik orantılarını görüyorsunuz:
Yerkürenin en büyük kripto madenciliği trafik menşesi, %34’lük orantıyla kamuya sunulan elektrik kuvveti. 2. sırada ise lise ve yüksekokul seviyesindeki kurumlar %22’lik orantıyla taraf alıyorlar. Başkaca listede K-12 olarak görülen %4’lük orantı da ilkokul seviyesindeki kurumlara ilişkin.
Görünüşe nazaran ya birtakım talebeler kripto para madenciliğinin gizemini çözüp bu işe yöneldiler ya da durum bu kadar saf değil. Bu işin ardında, bedeli vergilerle ödenen elektrik ve internet hizmetlerini “ücret” ödemeden kullanan bilgisayar korsanları olabilir. Velev tahminen de laf konusu eğitim kurumlarının içerisinde, şimdi devletler bu işe uyanmadan birileri saklı kapaklı işler çeviriyor da olabilirler.
Pekala sıradan bir kullanıcı olarak, bağlandığımız internet ağında kripto para madenciliği yapıldığını nasıl anlarız?
Şayet bir ağa bağlandıktan sonra akıllı telefonunuzda yahut bilgisayarınızda beklenmedik bir yavaşlama kelam hususuysa, muhtemelen işlemcilerinizin gücü internet aracılığıyla madencilik için kullanılıyor demektir. Hele hele internete bağlanmak için bir yazılım yüklemeniz kaide koşuluyorsa, bu suistimale uğrama ihtimaliniz artabilir.
Acilen aşağıda küresel kripto para madenciliğinin trafik asılları memleketler bazında verilmiş durumda:
ABD, en çok kripto para madenciliğinin yapıldığı memleket olarak %62’lik orantıyla birinci sırada. 2. sırada ise yekun trafiğin %28’ine kaynaklık eden 70 memleket var. Türkiye’nin bulunduğu “EMEA” yani Avrupa, Orta Şark ve Afrika devletleri ise trafiğin %6’sına kaynaklık ediyor.
Devletler bazında bakıldığında, eğitim kurumlarındaki kripto para madenciliğinin ABD’de çok daha yaygın olduğunu söylemek mümkün. Elbette bu memleketimizdeki eğitim kurumlarında, benzeri süreçlerin yapılıp yapılmadığını kanıtlamıyor.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.