Hepimiz Windows’un en az bir meselesiyle karşılaşmışızdır. Bu noktada kolaylığı açısından pak heyetim önerildiği için gerektiğinde USB’siz format nasıl atılır sizlere bundan bahsetmek istedik. Bilhassa, çeşitli nedenlerden ötürü Windows’un açılmadığı durumlarda tahlilin en kısa yolu format atmak olabiliyor ve Microsoft, USB belleği olmayan kullanıcıları da düşünmüş olacak ki Windows bünyesine kurtarma ortamı eklemeyi unutmamış. Dilerseniz anlatıma geçelim.
Bilgisayarınıza USB’siz format atmanın tek yolu kurtarma seçeneğini kullanmak. Bu yola erişmenin ise üç prosedürü var. Yaşadığınız soruna yahut tercihinize nazaran listelediğimiz formüllerden birinden faydalanarak süreçlere başlayabilirsiniz. Ayrıyeten dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız prize takılı olduğundan da lütfen emin olun.
Makalemizde örnek olarak Windows 10’u kullanıyoruz. Lakin süreçler Windows 11 için de geçerli. Windows 10 hiç açılmadığında kullanabileceğiniz bu prosedür, uygulamadaki kolaylığı sayesinde herkesçe biliniyor. Pak heyetime başlamak için aşağıdaki hususları sırasıyla takip etmeniz kâfi.
- Bilgisayarınızı olağan bir halde başlatın. Akabinde Windows 10 yahut üretici logosunu ekranda göründüğünüzde sistemi süratli bir formda güç tuşuna basılı tutarak kapatın. Bu süreci iki sefer daha tekrarlayın. Üçüncü denemede bilgisayarınız otomatik tamir modunda açılacak.
- Açılan menüde Gelişmiş Seçenekler butonuna tıklayın.
- Burada ise Sorun Gider’e tıklayın.
- Açılan seçeneklerde Bu Bilgisayarı Sıfırla butonuna tıklayın.
- Her Şeyi Kaldır seçeneğine ve çabucak peşinden gelen ikaz metninin altındaki Sıfırla’ya tıklayın.
- Kısa bir hazırlanma sürecinden sonra karşınıza Bulut İndirme ve Yerel Tekrar Yükleme seçenekleri çıkacak. Şayet bilgisayarınızdaki Windows’un ziyan gördüğünü düşünüyorsanız emin olmak ismine Bulut İndirme’yle işletim sistemi imajını internetten edinebilirsiniz. Bunun biraz vakit alacağını da belirtelim. Ya da Mahallî Tekrar Yükleme seçeneğini kullanarak bilgisayarınızın bünyesindeki kurtarma kısmıyla de kısa müddette pak suram gerçekleştirebilirsiniz.
- Son olarak Sürücüyü Tümüyle Temizle’ye tıklayarak USB’siz format atma sürecini başlatabilirsiniz.
Bilgisayarınızı üç sefer açıp kapatma sürecine pek sıcak bakmıyorsanız tamir seçeneklerine oturum açma ekranından girmek de mümkün.
- Bilgisayarınızı başlattıktan sonra oturum açma ekranındayken klavyenizdeki Shift tuşuna basılı tutun.
- Shift’e basılı tutmaya devam ederken oturum açma ekranında yer alan güç butonundan bilgisayarınızı tekrar başlatın. Karşınıza tamir seçeneklerinin bulunduğu kısım gelene kadar da Shift’e basılı tutmaya devam edin.
- Seçenekler ortasından Sorun Gider’e tıklayın.
- Akabinde Bu Bilgisayarı Sıfırlayın’a ve Her Şeyi Kaldır’a tıklayın.
- İlk teknikteki üzere Bulut İndirme ve Lokal Yine Yükleme seçenekleriyle karşılaşacaksınız. Seçimi yaptıktan sonra ise Sürücüyü Tümüyle Temizle butonuna tıklayarak süreçleri tamamlayabilirsiniz.
- Windows Ayarlarına girin.
- Buradan Aktüelleştirme ve Güvenlik kısmına tıklayın ve sol taraftaki menüden Kurtarma seçeneğine girin.
- Karşınızdaki “Bu Bilgisayarı Sıfırla” başlığının altında bulunan Başlayın butonuna tıklayın.
- Açılan pencereden Her Şeyi Kaldır’a tıklayın.
- Diğer usullerdeki üzere burada da Bulut İndirme ve Yerel Yine Yükleme seçenekleri mevcut. Uygun bulduğunuzu seçebilirsiniz.
- Son olarak yapılacakların özetlendiği listesinin altındaki Ayarları Değiştir’e tıklayın. Datalar temizlensin mi sorusunun altındaki seçeneği Evet olarak değiştirin ve Sıfırla’ya tıklayın. Birkaç dakikalık hazırlıktan sonra pak suram başlayacaktır.
Sonuç
Siz okurlarımız için hazırladığımız makalemizde Windows 10’un yüklü olduğu bir bilgisayara USB’siz format nasıl atılır bundan bahsettik. Sisteminizde yaşadığınız bir sorundan basitçe kurtulmak emeliyle pak heyetim yapmak istediğinizde bu metotları USB bellek olmadan da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gelecek yazılarımızda görüşmek üzere. Esen kalın.