User-Agent (Kullanıcı Aracısı) tarayıcı anahtar anlamına gelir. Web içerikler ve internet kullanıcıları arasında köprü vazifesi görmektedir. İşletim sistemlerinde, HTTP istek başlığıdır. Tarayıcı kullanıcı aracına özel kullanılır demek doğru olmaz. Tarayıcı kullanıcıların yanı sıra Google Adsense, Google bot gibi tarayıcılar ve botlar içinde kullanılır. Dolayısıyla kullanıcı ile web içeriği arasında ara yüzü oluşturmaktadır. Özellikle kullanıcı aracılarına örnek verilecek e-posta programları, web tarayıcıları ile haber okuyucuları sayılabilir. Web sitelerinde IP adresi, lokasyon ile internet kullanıcıların cihaz olarak tanımlanır. Ayrıca web siteleri için faydalı olan bilgiler, internet kullanıcılarının internette performans ve deneyimlerini olumlu olması için kullanılmaktadır.
User-Agent (Kullanıcı Aracısı) network ve server bağlantısını istemci üzerinde kuran, işletim sisteminin ve aracı uygulamasının, sürüm ve genel bağlantı donanımları ile bu tür donanımları sunucunun beslemesini sağlamaktadır. Böylece aracı olan User-agent bağlantısı istemcinin kullanıcı aracısını alarak, istemci kimliğini kaydetmek üzere veri girişini sağlar. Dolayısıyla bağlantı olan User-agent server loglarında görünür.
User-Agent (Kullanıcı Aracısı) Söz Dizimi Nasıl Oluşmaktadır?
User-Agent (Kullanıcı Aracı) söz dizimi oluşturmak için yapılması gereken işlem şu şekildedir. User-Agent: Ürün/Ürün versiyonu (İşletim sistemi versiyonu/işletim sistemi) yorum şeklinde oluşmaktadır. User-Agent kullanıcısı belirli bir standart olan söz dizimidir. Bu sebeple söz dizimi içinde yer alan bilgilerin işletim sistemi, kullanıcı cihaz ve donanım versiyonlarına göre içindeki bilgilerde sürekli bir değişiklik yaşanmaktadır. Her ne kadar içerisindeki bilgilerde değişiklik olsa bile belli söz dizimi yapısı her zaman aynı standart içerisinde devam eder.
HTTP İstekleri ve Sunucuların User-Agent Bilgisini İşlemesi
HTTP istekleri ve sunucuların User- Agent bilgisini işlemesi kullanıcı aracı ile uyumlu şekilde bulunan sunucunun istemciye gönderilmesini sağlar. Dolayısıyla herhangi bir doküman içinde olan farklı türdeki versiyonları istemciye sunmaktadır. Herhangi bir web sayfası ile gönderilen HTTP isteği ile User Agent üzerinde kullanılan cihazın bilgisinin bulunması nedeniyle istemciye gönderir. Aynı zamanda mobil cihazlarda yer alan sunucu isteğinin gönderilmesi, mobil versiyonu üzerinden gerçekleşmektedir. Dolayısıyla bütün istek başlıklarında olan HTTP istekleri User Agent ile kullanılmaktadır.
User Agent (Kullanıcı Aracıları) ve Botlar
User Agent (Kullanıcı Aracıları) ve botlar, web ortamında bulunan dokümanları taramak üzere kullanılan botlar vardır. Botlara özel olan User Agent (kullanıcı aracıları) fayda sağlayarak kimin tarafından gönderildiği kolayca anlaşılmaktadır. Bunun için web internet sayfası için gönderilmiş olan sayfanın HTTP ya da gerçek internet kullanıcı olduğuna bakılır. Aynı zamanda User Agent bilgileri HTTP üzerinden gönderilen isteklerin gerçek kullanıcıları arama motor tarayıcılarından ayırmak için kullanılmaktadır.
User Agent Bilgisi (Kullanıcı Aracıları) SEO İçin Nasıl Kullanılır?
User Agent bilgisi (Kullanıcı Aracıları) SEO için kullanımı içeriklerin gösteriminde kalite ölçümleme için kullanılmaktadır. Ayrıca User Agent farklı tarayıcılardan gelen herhangi bir içeriğin nasıl göründüğü ile ilgili gerekli kontrolleri sağlar. Özellikle mobil cihaz için arama motor botları içeriklerin kalitesini ölçmek için kullanılmaktadır. Cloaking gibi işlemler botlara özel hibrit ve sunucu tarafından oluşturma gibi nasıl görüldüğü hakkında bilgi verir. Aynı şekilde User Agent kullanan robots.txt engeli kolayca aşılır. User Agent üzerinde yasaklama olduğunda birçok türden senaryo gerçekleşir. Bu bağlamda SEO ile ilgili kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır.
Google Chrome Uzer Agent Nasıl Değiştirilir?
Google Chrome Uzer Agent değiştirilmesi için, izlenmesi gereken birtakım yöntemler vardır. Bu yöntemlere kısaca değinmek gerekirse şu şekildedir. Herhangi bir web internet sitesi üzerinde sağa tıklanarak menüde yer alan incele seçeneği tıklanmalıdır. Daha sonra ekranın üst tarafındaki üç noktalı işarete tıklanması gerekir. Açılan ekran üzerinde more tools seçeneği tıklanmalıdır. Son olarak network conditions seçeneği tıklanarak gelen pencereye eklenir. Böylece User Agent sekmesindeki işaretli olan use-browser default üzerindeki tiki kaldırarak, cihazlardaki pencere aktif olacaktır.