Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan biri hazır süt ve taze süt arasında bulunan farklardır. Uzun ömürlü süt ve taze süt arasındaki en önemli fark, uzun ömürlü sütün raf ömrünün çiğ / taze sütten daha yüksek olmasıdır. Hazır süt ve günlük süt arasındaki bulunan farklılıkları çok iyi bilinmesi gerekiyor. 'Yasemin.com' ekibi olarak sizler için uzun ömürlü süt ve taze süt arasında bulunan farklarını araştırdık.
Süt, bebekler için birincil besin kaynağıdır ve memelilerin meme bezlerinin oluşturduğu beyaz bir sıvı aynı zamanda protein bakımından çok zengin bir besin olarak tanımlanmaktadır. Süt, karbonhidrat, protein, yağ, mineraller ve vitamin gibi tüm önemli besinlerden içinde barındırıyor. Süt zengin besin içeriğinin bir sonucu olarak, mikrobiyal bozulmaya karşı oldukça hassas gıdalar arasında yer alıyor. Bu yüzden, çiğ süt genellikle başlangıçtaki mikrobiyal yükleri yok etmek için sterilize edilir veya pastörize edilir. Bu işlenmiş süt aynı zamanda uzun ömürlü süt olarak adlandırılır. Uzun süt ve taze süt arasındaki ayırımlardan biri uzun ömürlü süt buzdolabında veya normal koşullarda daha uzun süre saklanabilirken, çiğ süt uzun süre saklanamaz. Peki uzun ömürlü süt ve taze süt arasındaki farklar nelerdir? İşte yanıtlar:
TAZE SÜT NEDİR?
Taze süt, işlenmemiş (pastörize / sterilize edilmiş) inek, koyun, deve, manda veya keçiden elde edilen süte verilen addır.
UZUN ÖMÜRLÜ SÜT NEDİR?
Uzun ömürlü süt, taze sütte mevcut olabilecek herhangi bir zararlı patojenik mikroorganizmayı yok etmek için yüksek bir sıcaklığa ısıtılmış ve saklanmış bir süt biçimidir. İşlenmiş süt daha sonra Tetra paketlenmiş süt gibi aseptik koşullar altında steril kaplara paketlenir. Isıl işlem görmüş sütün hedefi, insan tüketimi için güvenli olan süt üretmek ve raf ömrünü uzatmak için uygulanır. Böylelikle ısıl işlem görmüş süt uzun ömürlü sütün raf ömrü çok daha uzundur.
UZUN ÖMÜRLÜ SÜT(UHT) TAZE SÜT ARASINDAKİ FARKLAR
Uzun ömürlü sütün taze sütle arasındaki en temel fark uzun ömürlü olması nedeniyle market raflarında daha uzun süre bekleyebilmesi ve saklanabilmesidir.
Ayrıca, iki süt arasında besin değerleri ve doğal ve organiklik anlamında birçok farklılıklar bulunuyor. Süt içeriğindeki karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve çok çeşitli minerallerle önemli bir besin kaynağıdır.
Bu zengin bileşimlerin bir sonucu olarak mikrobiyal bozulmaya karşı da çok hassastır. Bu yüzden piyasada üretilen ve satılan çiğ süt, içindeki bakterilerin sütün yapısını bozmaması için, en kısa sürede pastorize edilmektedir. Bu tip işlemden geçen işlenmiş sütlerin çiğ sütten en önemli farkı dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Çünkü artık içinde bozulmaya neden olabilecek bakteriler yoktur. Ancak bu bakterilerin insan vücuduna yararlı olanları da işlem sırasında ölür. Bu yüzden uzun ömürlü süt çiğ süte göre daha az besleyicidir.
Taze süt inek, koyun, deve, manda veya keçiden elde edilen süttür. Bu sütün içinde bazı tehlikeli mikroorganizmalar da bulunabilir. Salmonella, E-koli, Listeria gibi insan vücudu için ölümcül sonuçlar doğurabilecek bakteriler de taze sütün içinde bulunur. Sütü sağıldığı gibi tüketmek bu nedenle uygun değildir. Taze süt içinde bulunan yüzlerce bakteri nedeniyle hızlı bir şekilde bozulma eğilimindedir. Bu yüzden taze süt sağıldıktan sonra kaynatılması gerekiyor.