Araştırmacılar, farklı faktörlerin vajinal mikrobiyotayı nasıl etkilediğini henüz tam olarak bilmiyorlar. Bununla birlikte, adet döneminiz, cinsiyetiniz ve hormonal kontraseptif kullanımı dahil olmak üzere vajinal kokuyu etkileyen bazı şeyler belirlediler.
Örneğin, vajinanız spermle temas ederse, seks yaptıktan sonra vajinal kokunuz değişebilir. Bunun nedeni vajinanın normal pH'ının 4,5'ten az ve spermin pH'ının 7,2 ile 8,0 arasında olmasıdır. Birbirleriyle temas ettiklerinde vajinal flora değişir. Aynı şey hafif alkali olan adet kanında da olur. Bu, adet dönemindeki metalik açıklar.
veya egzersizin vajinal mikrobiyota ile etkileşime girip girmediği, bu etkiler bağırsak mikrobiyomu da dahil olmak üzere diğer mikrobiyal sistemlerde kapsamlı bir şekilde çalışılmış olmasına rağmen, daha az anlaşılmıştır.
Sağlıklı olduğunuz sürece doğal vajinal kokunuzu değiştirmek veya yok etmek için yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Artan vajinal akıntı yaşıyorsanız ve koku daha güçlü, hoş olmayan veya balık kokulu hale geliyorsa ve buna kaşıntı ve yanma eşlik ediyorsa, sağlık uzmanınıza başvurduğunuzdan emin olun.
Bazı insanlar vajinanın kokusunu sever mi?
Ortaçağda, vajinanın doğal kokusu cinsel uyarılmada rol oynadığından, vajinal akıntı bazen baştan çıkarmak için parfüm olarak kullanılırdı. Amerikalı araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin yaklaşık yüzde 75'i vajina kokusunun arzularını uyandıran en önemli bileşenlerden biri olduğunu belirtti.
Hoş olmayan vajinal koku vajinozu gösterebilir
Balık benzeri bir vajinal koku (özellikle cinsel ilişkiden sonra), çiş yaparken yanma hissi ve vajinanızın çevresinde kaşıntı fark ederseniz, bakteriyel vajinozis adı verilen ve belirgin semptomlar olmadan da ortaya çıkabilen bir rahatsızlığınız olabilir.
Ayrıca araştırmalar, obezite ve yüksek yağ, düşük A, C, E ve B-karoten vitaminleri içeren diyetlerin bakteriyel vajinozis riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Bazen vajinoz herhangi bir tedavi olmaksızın birkaç gün sonra kendi kendine düzelir. Belirtiler kaybolmazsa, sağlık uzmanınıza danışın.