PSP’den sonra sessizliğe gömülen el konsolları, 2017’de Nintendo Switch’in piyasaya sürülmesiyle yeniden canlandı. Bunun üzerine geçtiğimiz yıl Steam Deck konsolunun da tanıtılmasıyla yer mekan farketmeksizin oyun oynamayı seven kişiler için yeni bir dönem başladı. Her ne kadar akıllı telefon gibi dişli bir rakibi olsa da 2022 yılı itibariyle el konsollarının son derece yaygınlaştığını söyleyebiliriz.
Steam Deck, oyunseverlerin dikkatini çeken ilginç olaylarla gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak ETA Prime adlı bir YouTuber, konsola ekran kartı bağladı ve GTA V, Cyberpunk 2077 ve Elden Ring gibi güçlü donanım gerektiren yapımları yüksek FPS’lerde oynamayı başardı.
Steam Deck, teknik özellikleri ve kullanıcılara sunduğu itibariyle klasik el konsollarından bir nebze olsun farklı. Zira X86 tabanlı AMD işlemciyle gelen ve SteamOS adlı Linux tabanlı bir işletim sistemini çalıştıran cihaz, el konsolundan çok oyun odaklı taşınabilir bir bilgisayar diyebiliriz.
Geçtiğimiz haftalarda Windows 10 ve 11 desteğini de alan el konsolu, ETA Prime adlı YouTuber tarafından AMD Radeon RX 6900 XT ekran kartı bağlanmasıyla adeta bir kimlik değişimi yaşadı. Ekran kartı, konsola Thunderbolt bağlantı noktası olmadığından M.2 yuvasına sahip bir adaptör aracılığıyla bağlandı.
Bu işlemin dezavantajı ise el konsolunun microSD depolama birimiyle çalışması. Ancak buna rağmen AMD Radeon RX 6900 XT, mevcut iGPU’ya kıyasla 5 ila 10 kat daha hızlı çalıştı. Aynı zamanda 3DMark Fire Strike testlerinden yaklaşık 27 bin, TimeSpy’dan ise 15 binin üzerinde puan almayı başardı. Tabii konsolun ekran kartını besleme konusunda darboğaz yaşadığını da belirtelim.
Steam Deck, harici ekran kartıyla The Witcher 3’te 118 FPS, GTA 5’te 73 FPS, Elden Ring ve Cyberpunk 2077 oyunları 47 ila 70 FPS arasında çalıştırdı. Öte yandan konsolun Nvidia GPU’ların takılması halinde açılmadığını ve sadece AMD kartlarını çalıştırdığını da ekleyelim.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Steam Deck, mobil oyun konsolu alanında başarıya ulaşabilir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından ya da SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.