Son Konu

Vaskülit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

OyuncakAdam

Yeni Üye
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
178
Tepkime
0
Puanları
16
Konum
adana
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Günümüzde varlığını sürdüren birçok hastalığa erken tanı konulamıyor. Bununla beraber hastalığın ilerleyen safhalarında ortaya çıkan belirtilerle hastalığı teşhis etmek mümkün oluyor. Sinsi bir şekilde büyüyen bu hastalıklardan biri de vaskülit olarak karşımıza çıkıyor.

Vaskülit hastalığının birden faza çeşidi olurken erken teşhis edilmesi de zordur. Genellikle belirti vermeyen bu hastalık, ilerleyen evrelerinde bazı semptomlarla kendini göstermeye başlar. Zaman geçtikçe tedavisi de zorlaşacağı için hayati tehlike meydana gelebilir. Bu nedenle vaskülit hastalığının semptomları iyi bilinmelidir.

Vaskülit Nedir?
Vaskülit en kısa tanımıyla vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen kan damarı iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma sonucunda kan damarı kalınlaşabilir, incelebilir veya zayıflayabilir. İltihap sonucunda değişime uğrayan kan damarları bulunduğu bölgede kalıcı organ hasarını meydana getirebilir. Bu nedenle dikkate alınması gereken ciddi hastalıklar arasındadır. Çeşitlerine göre ayrılan bu hastalık, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır.

Vaskülit Belirtileri Nelerdir?
Vaskülit belirtileri hastalığın çeşidine göre farklı seyredebilir. Her hastalıkta olduğu gibi bazı kişiler belirti göstermezken bazı kişiler ise hastalığı ağır belirtilerle hissedebiliyor. Vaskülit hastalığının genel belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Ateş
Yorgunluk
Baş Ağrısı
Kilo Kaybı
Eklem Ağrısı
Yara İzleri
Bunlar haricindeki tüm belirtiler hastalığın seyrettiği bölgeye göre değişecektir. Örneğin sindirim sistemini etkilediği zaman mide ve bağırsak problemleri kaçınılmaz olacaktır. Kulakları etkileyen vaskülit ise ciddi baş ağrılarına ve duyma kaybına yol açabilir. Bunu tespit edilmesi için uzman hekim tarafından muayene olunmalıdır.

Vaskülit Nedenleri Nelerdir?
Vaskülit hatalığını kesin nedeni bilinemez. Yapılan araştırmalara göre genetik kodlarla alakalı bir hastalık olduğu düşünülüyor. Bağışıklık sisteminin kan damarlarına savaş açmasıyla beraber de vaskülit hastalığı ortaya çıkabilir. Fakat her zaman altta yatan başka bir neden olacaktır.

Ailede eskiye dayalı bir vaskülit hastalığı tanısı varsa devamındaki nesillerde de aynı problemin görülme olasılığı diğer insanlara göre daha fazladır. Bilinene göre zararlı beslenme alışkanlıkları, alkol ve tütünkullanımı da vaskülit hastalığının gelişmesinde rol oynayabilir.

Vaskülit Komplikasyonları Nelerdir?
Hastalığın vücutta yarattığı etkiler vaskülitin çeşidine ve evresine göre değişebilir. Hastalık kendi başına tehlikeli seyredebilirken tedavi amacıyla kullanılan ilaçlarda çeşitli zararları meydana getirebilir.

Organ Hasarı
Kan Pıhtısı
Görme ve İşitme Kaybı
Enfeksiyon
Vaskülit hastalığı sinsi ve çok çeşitli bir hastalıktır. Vücutta nereyi etkileyeceği bilinmediği için belirtileri takip etmek ve hastalığa tanı koymak zorlaşabilir. Yine de vaskültin ortak belirtilerini takip ederek şüpheli durumlarda bir hekime danışmalısınız. Gelişebilecek komplikasyonları önlemek adına risk faktörlerini bilmeli ve hastalıktan korunmak adına diyetinizi değiştirme yoluna gidebilirsiniz.

Vaskülit Nasıl Teşhis Edilir?
Vaskülit tanısı için fizik muayene ve laboratuvar testlerinin aynı anda yapılması gerekir. En yaygın testler biyopsi ve anjiyografidir. Biyopsi ile mikroskop altında vaskülit şüphesi olan bölgeden cerrahi olarak bir parça çıkarılır. Bu çalışma laboratuvar ortamında incelenerek hastalık hakkında fikir sahibi olunabilir. Anjiyografi, kan damarlarındaki anormallikleri aramak için yapılır. Amacı, X-ışınları ile kan damarlarını görüntüleyerek hastalıkları teşhis etmektir. Ayrıca tam kan sayımı testi yapılmalı ve sonuçlar değerlendirilmelidir.

Vaskülit Nasıl Tedavi Edilir?
Vasküliti tedavi edebilmek için öncelikle çeşidinin doğru teşhis edilmesi gerekir. Etkili tedavilerin uygulanması ancak bu şekilde mümkün olabilir. Steroidler, birçok vaskülit tipinin tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Tedavinin uzunluğu ve dozu, hastalığın seviyesi ve tipi ile ilişkilidir. Bu ilaçlar iltihabı azaltmaya yardımcı olur, ancak uzun süreli kullanım yan etkilere neden olabilir. Bazı durumlarda immünosupresif ilaçlar da kullanılabilir. Buna steroid retansiyon tedavisi de denir. Siklofosfamid bu ilaçların en yaygın ve etkili olanıdır.
 
Üst Alt