Vatan Bilgisayar’ın İstanbul, Cevizlibağ’daki şubesine giden bir vatandaşın satın aldığı çift hatlı Samsung Galaxy A32’de yer alan IMEI numaraları kayıt dışı çıktı. Konuyu ve sonrasında yaşadığı diyaloğu Ekşi Sözlük’e taşıyan kullanıcıya ulaştık ve yaşadığı duruma ilişkin detaylı bilgileri talep ettik.
31 Temmuz akşamında telefonu satın aldığını belirten Vatan Bilgisayar müşterisi, ertesi gün telefona hattını takip kurulum yaptığını belirtti. Ertesi gün, yani 2 Ağustos akşamında ise takmış olduğu SIM kart ile eşleşen IMEI numarasının kayıt dışı olduğuna dair YASAL UYARI başlıklı SMS’i aldığını belirtiyor.
Mağdur olan müşteriye gelen uyarı mesajı ve cihazdaki IMEI numaralarının durumu şu şekilde:
Bu mesajlar, kayıt dışı olan ve SIM kart takılınca GSM ağı ile iletişim kuran cihazlar tespit edildiğinde BTK tarafından otomatik olarak gönderiliyor. Bu mesaj alındıktan itibaren telefonun (ya da SIM kart takılabilen her cihazın) kaydı e-Devlet üzerinden yapılmak zorunda. Kayıt işlemi için BTK’ya ödenmesi gereken ücret ise 2006,2 TL.
“İçine hat takılmış telefonu alamayız dediler”
Yaşananların ardından çağrı merkezi ile iletişim kuran müşteri, telefonu satın aldığı mağazaya yönlendirildiğini belirtiyor. Mağazayı arayıp durumu aktarınca telefonda anlaşamadıklarını belirten müşteri “Evime bir saat uzaklıkta olan mağazaya tekrar gittim" diyor.
Yasal olarak 14 gün içerisinde iade hakkı bulunan müşteri, “Kendilerinden para iadesi istemediğimi, bana sadece kayıtlı, kaçak olmayan bir telefon vermelerini istediğimi söyledim” diyor. Bu talebi üzerine kendisi ile ilgilenen mağaza yetkililerinin birbirleri ile çeliştiğini belirten müşteri, “Biri bu durumla hiç karşılaşmadım diyor, biri böyle şeyler çok yaşanıyor diyor. Biri bana biz kayıtdışı mal satmayız diyor, açıyorum e-devlette her iki imei numarasını sorguluyorum kayıt dışı yazısını görünce ‘Gerçekten enteresan ama herhalde kopyalanmıştır bu IMEI. Hanımefendi kafalarından rakam sallayıp kopyalıyorlar, bizim ya da sizin yapabileceğiniz bir şey yok’ diyor.” açıklamasında bulundu.
Kayıt dışı IMEI sorunu distribütör kaynaklı olabilir:
Türkiye’de telefonlar, üretici firmanın (bu olayda Samsung) anlaştığı distribütör firma aracılığı ile satış noktalarına teslim ediliyor. Bu satış noktası olaydaki gibi Vatan Bilgisayar veya herhangi bir fiziksel mağaza zinciri ya da internet olabiliyor. Bu akışta telefonların IMEI numaraları defalarca kontrol ediliyor ve distribütör ya da satıştan sorumlu firmanın, kayıt dışı cihazları satmaması gerekiyor.
Eğer distribütör firma IMEI numaralarının kaydı için üzerine düşen resmi işlemleri yaptırmadıysa ve telefonun IMEI numaraları Vatan Bilgisayar tarafından kontrol edilmediyse sorun kullanıcıya kadar ulaşabilir. Ayrıca telefonlarının satış noktalarına getirilmesi aşamasında distribütör ya da satış şirketlerindeki kötü niyetli çalışanlar sürece dahil olabilir, cihazların IMEI numaraları çalınabilir, yasa dışı yollarla kayıt dışı başka cihazlara aktarılabilir. Elbette bu durumun hem distribütör hem de satış yapan firmalara yüklü yaptırımlarla sonuçlanmasını sağlayan, tüketiciyi koruyan yasalar da mevcut.
Vatan Bilgisayar genel merkezi müşteriye ulaşıp sorunu çözüme kavuşturdu:
Tarafımıza yeniden ulaşan Vatan Bilgisayar müşterisi, konuyu Ekşi Sözlük'e taşıdıktan sonra firma genel merkezinden yetkililerin tarafına ulaştığını ve sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Vatan Bilgisayar, kayıt dışı IMEI'ye sahip telefonu alarak müşterisine yenisini teslim etti.