Son Konu

Verem nasıl bir hastalıktır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
100981.jpg
100981.jpg
Tüberküloz, yani halk arasında verem olarak bilinen hastalık, Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyon illetidir. Yerkürede bilinen en eski illetlerden birisidir. Yaşayan her 3 şahıstan birisi tüberküloz ile karşılaşmış durumdadır. Türkiye üzere gelişmekte olan devletlerde hayli yaygındır.

Verem mikrobu ile karşılaşıldığında birçok insan bunu farketmez. Bakteri vücutta kendisini hissettirmeden saklanır. Kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında ise tekrardan ortaya çıkar ve kimseyi hasta eder.

Verem marazının bulaşma nedenleri

Verem illeti teneffüs yoluyla bulaşır. Etkin akciğer tüberkülozu olan hastadan öksürük, hapşırma, konuşma, tükürme, birebir ortamda bulunup tıpkı havayı solumayla bile bulaşabilir. Bu bakteri teneffüs yoluyla alındıktan sonra birinci olarak akciğerlere masraf. Daha sonra kan yoluyla gayri organlara yayılabilir.

Verem illeti bağışıklık sisitemi daha zayıf olan şahıslarda daha kolay oluşabilir. Örneğin diyabet yani şeker illeti olanlarda, çocuklarda, HIV enfeksiyonu olanlarda, bağışıklık sistemini baskılayan tedavi meydanlarda, sigara içenlerde, sık alkol kullananlarda görülme mümkünlüğü daha ziyadedir.

Tüberküloz tedavisinde standart olarak 6 aylık bir tedavi verilir. Ancak hastanın tedaviye uymaması durumunda dirençli tüberküloz meydana gelir ki bunun tedavisi hayli güçtür.

Tüberküloz teşhisinde bir çok sistem vardır. Bunlardan biri balgamın yayılarak ve boyanarak mikroskop altında incelenmesidir. Balgam kültürü de bir gayrı usuldür. Moleküler yollarla de araştırılabilir.

Veremin teşhisinde en yalın usul ise deri altına yapılan bir iğne ile tüberküloz varlığının araştırılmasıdır. Ama bu testin bölgesini artık IGRA testleri denilen kanda Interferen Gama isimli bir unsurun seviyesini ölçerek tüberküloz varlığını araştıran testler almaya başlamıştır.

 
Üst Alt