Vertigo, kişinin istikrar mekanizmasının bozulması rahatsızlığına verilen isimdir. Hasta bu süreçte etrafındaki nesnelerin etrafında dönüyormuş hissine kapılır. Şiddetini artırması ile kişinin hayatını olumsuz biçimde etkileyen vertigo baş hareketi ile, perde asarken, otomobil ile geri manevra yaparken ve daha bir çok yalın hareket sonucu ile kendisini gösterir.
Vertigo bir çok hastalık ile birlikte ortaya çıkabilmekle birlikte her baş dönmesi vertigo değildir. Meniere marazı, migren, haddinden fazla alkol tasarrufu, dimağ travmaları vertigoyu tetikleyici ögelerdir.
VERTİGO KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Vertigo bir çok hastalık ile birlikte cereyan edebilecek bir rahatsızlıktır. Münasebetiyle meniere hastaları, dimağ kanaması geçirenler, migren hastaları, angziete olanlar risk öbeğindedir. Marazların yanı sıra sigarayı ve alkolu ölçüsüz tüketenler vertigo riski taşımaktadır.
VERTİGO TEDAVİSİ
Vertigo birden fazla hengam sair bir marazın belirtisi olabilir. Münasebetiyle öncelikle gerçek teşhis yapılmalı devamında ona nazaran tedavi uygulanmalıdır. Öncelikli tedavi fizikî egzersizler ve birtakım manevralardır. Bu tedavi süreci baş dönmesi ataklarını azaltacak ilaçlar ile desteklenir. Durumu ilerlemiş hastalarda cerrahi müdahale uygulanır.
VERTİGO VE DIMAĞ CERRAHİSİ
Vertigo bir iç kulak meselesi olabileceği üzere beyinsel hudutların işleyişindeki bozukluktan da kaynaklanabilir. Bu bozukluk bir travma sonucu, dimağ kanaması yahut damar tıkanıklığı ile gerçekleşmiş olabilir. Binaenaleyh bu cins durumlarda Vertigo tedavisi bilirkişi dimağ cerrahları tarafından uygulanır.