Son Konu

Vesvese Nedir? Bu Durumda Ne Yapılmalı?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Size sorum vesvese nedir? Bu durumunda ne yapılmalı? Bazen sabah kalkarken veya normal bir işe başlarken aklımdan bunu şöyle yapma günün kötü geçer, şunu şöyle yaparsam günüm kötü geçer gibi şeyler geçiyor. Bazı durumlarda ise abdesti tam alamadım diye düşünerek tekrar alıyorum ve bu beni çok üzüyor bu gibi durumlarda ne yapmalıyız? Cevaplarınızı bekliyorum.

Vesvese Nedir? Bu Durumda Ne Yapılmalı? Sorusunun Cevabı​

Değerli ziyaretçimiz, İslam dininde vesvese şeytanın veya nefsin insan ruhuna, aklına verdiği düşüncelerdir. Bunların pek çoğu İslam dini kurallarına uymayan ve kafa karıştırıcı düşüncelerdir. Maalesef insanlar düşündükleri bir çok şeyin aslında vesvese olduğunu dahi anlayamazlar.

İslam dini ihlas ve takva konusuna bu nedenle çok önem vermektedir. Zira İnsan manevi açıdan geliştikçe ve maneviyatı yükseldikçe aklına, kalbine gelen düşüncelerin vesvese olup olmadığını daha iyi anlayabilir. Sözlük anlamı itibari ile vesvese şu anlamlara gelmektedir.

  • Şüphe: (Her şeye gereğinden fazla korku ile bakma)
  • Kuruntu: (Çevresinde olan şeyler hakkında küçücük şeyleri aklında adeta bir dağ haline getirir ve ötesini göremez)
  • Tereddüt: (Kişi vesvesenin vermiş olduğu karışık düşünceler ile kendine güvenemez ve ne yapacağı konusunda tereddüte düşer)
gibi anlamlara gelmektedir. Kuran ı Kerimde Nas suresinde yüce Mevla’mız vesveseden şu şekilde sığınmamızı tavsiye etmektedir.

(1-6) De ki: “Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik’ine, insanların İlâh’ına sığınırım.” (Nas suresi)
Zira vesvese insanın ruh halini ve dolayısı ile maneviyatını çok olumsuz etkileyen bir konudur. Peki, bir düşüncenin vesvese olduğunu nasıl anlayabiliriz. Aklımıza gelen düşünce eğer İslam dini çerçevesine uymuyor ise veya akılımıza gelen düşüncenin gerçeklik ile bir alakası yok ise bu gelen düşünce bir vesvesedir.

Vesveseden Nasıl Kurtulunur?​

Sorunuzda da olduğu gibi Müslümanların en çok yaşadığı vesveselerden biri örneğin abdest konusudur. Acaba abdest aldım mı yok sa almadım mı gibi ve benzeri konular.

İslam alimlerimizin ortak görüşüne göre vesvese ile yapılacak en iyi mücadele vesveseye kulak asmamaktadır. Yani aklımıza gelen bir düşünce İslam dinine ters düşüyor ise bu düşünceye tabiri caizse kulak asmamak gerekmektedir. Zira vesvese ciddiye alınır ise vesveselerin arkası kesilmemektedir. Burada akla en çok takılan İslam dini ile alakalı konularda ki vesveselerdir.

Zira kötü düşünceleri ayırt etmek bir nebze kolaydır, fakat İslam dinine dair konularda bu sorun insanları daha çok rahatsız etmektedir.

Vesvese Nedir? Konusunda Örnekler​

Örneğin abdestim var mı, yoksa yok mu gibi konular insanları çok meşgul etmektedir. İslam dini hükmüne göre eğer kişi abdestini aldığını hatırlıyor, fakat bozup bozmadığını hatırlamıyor ise bu durumda bu kişi abdestli sayılmaktadır. Eğer abdestini bozduğunu hatırlıyor, fakat bir daha abdest alıp almadığı hatırlamıyor ise bu kişi abdestsiz sayılmaktadır.

Başka bir örnek verecek olur isek örneğin namaz kılan bir kimse çok sıklıkla namazını kaç rekat kıldığını karıştırıyor ise İslam alimlerimiz bu kimsenin sehiv secde yapılmaması gerektiğini söylemektedirler.

Örneğin her gün bir iki defa namazının kaçıncı rekatında olduğun karıştıran bir kimse vesvese haline düşmüş demektir. Zira bir kimsenin bu kadar sıklıkla bir konuda şüpheye düşmesi normal bir durum değildir.

Bu nedenle vesvese kulak arkası edilmeli ve sehiv secdesi yapılmamalıdır. Zira vesvese dikkate alındıkça artmaktadır. Bu bilgiler ile birlikte size yukarıda zikrettiğimiz Nas suresini okumanızı ve Kötü Düşünceden Kurtulma Duası başlıklı konudaki duaları okumanızı da tavsiye ediyoruz.
 
Üst Alt