Her insan kendi iç dünyasında huzursuz edici bazı düşüncelere kapılabilir. Bu düşünceler genel olarak günlük hayatın yorucu ve stresli geçmesi sonucu oluşabilir. Bu yorgunluk içsel huzuru da bozarak beraberinde vesveseyi doğurabilir. Vesvese genel olarak kişinin isteği dışında, kişiyi rahatsız eden ve kendi akli, kalbi ve isteği ile uzaklaştıramadığı dürtülerdir.
Vesvesenin genel olarak iki şekilde olduğu yönünde bulgular vardır. Bunlardan ilki Allah ve ahiret hayatı ile alakalı olan bulgulardır. Bazı alimlere göre şeytan nefsi zayıf olan kişilere bazı korkuları fısıldar. Kişi kendi içerisinde bu korkulara kapılarak vesveseye düşer.
İkinci bulgu ise gündelik hayatta yaşanan birtakım korkulardır. Örneğin insanın, sevdiklerinin veya kendinin öleceğini düşünmesi, sürekli kötü şeyler düşünerek vesveseye düşürebilir.
Vesveseye düşmek biraz da kişinin kendi elindedir. Kalp sürekli Allah’ı andığı ve sürekli O’nu zikrettiği zaman vesvese o kişinin kalbine, aklına, fikrine uğramaz. Vesvese imanı ve nefsi zayıf olan kişilere uğrar. Şeytan bu kişileri daha kolay kandırır. Vesvese şeytan tarafından gelerek sizi Allah’tan uzaklaştırıp ahiret hayatını unutturarak kötülük etmenize, sevap işlememenize sebep olur. Böylelikle şeytan Allah’ın kullarının kalbine girmiş olur. Bizler imanımız sayesinde bu tür vesveselere fırsat vermemeliyiz.
Vesvese Neden Olur?
Bazı alimler genel olarak vesveseye düşmeyi nefsi zayıflık olarak nitelendirmektedir. Alimlere göre kişinin dünyevi istekleri, Allah’ı anmasına engel olur.
Şeytan insanı vesveseye düşürerek, Allah’ı anmasına engel olur. Şeytan insanları olmayacak şeylere, olmayacak hayallere inandırarak Allah’tan uzaklaştırır. Böylelikle kişi ahiret hayatından ve imanın gerektirdiği farzlardan uzaklaşır.
Örneğin abdest alan bir kişiye şeytan ‘’abdestin olmadı kuru yer kalmadı’’ diyerek vesveseye düşürebilir. Kişi bunun üzerine defalarca abdest alabilir ve abdest almaktan yorularak bıkabilir. Başka bir örnekte ise oruç tutan kişinin aklına türlü güzellikte yiyecekleri fısıldayarak onu farz olan oruçtan uzaklaştırır. Kişi istemese bile bunları düşüneceği için vesveseye düşer. Alimlere göre şeytan kişinin en zayıf anını yakalar. Böylece içine bir vesvese düşürür.
Vesveseden Nasıl Kurtuluruz?
Tüm alimler ise vesveseden kurtulmamanın tek yolunun Allah’ı zikrederek O’na tüm kalbiniz ile yönelmekten geçeceğini söyler. Allah’ın isimlerini bol bol zikrederek düşmüş olduğu vesveseden kurtulabilir. Farz olan namaz, oruç gibi ibadetlerini yerine getirerek kalbini Allah yoluna çevirebilir.
Kur’an-ı Kerim de de açıkça belirtildiği gibi şeytan bir düşmandır. Özellikle imanımıza ters gelen düşünce ve hisler bir vesvese olarak nitelendirilir. Bu tür durumlarda öncelikle iç sese kesinlikle kulak verilmemelidir. Eğer bu kurutular ve iç ses sizden bir cevap alamaz ise o sizi değil siz onu yenmiş olursunuz. İçinizden gelen herhangi bir korku veya olmayacak hayallere kapılma hissinde bu sese kulak vermemeli ve önemsememelisiniz. Böyle durumlarda sığınacağımız tek liman ise Allah ve onun Resulüdür. Vesvese gibi durumlarda her zaman Allah’ın büyüklüğüne onun gücünü yetemeyeceği hiçbir şey olamadığına inanmak ve onun affına sığınmak gerekir. Allah her şeyin en doğrusunu bilen ve görendir. Kalbiniz Allah’a dönük olduğu ve sürekli O’nu andığı sürece şeytan size yaklaşıp size vesvese veremez.
Vesvese durumlarında ise okuyacağınız sureler ise şunlardır;
Amentü billahi ve rusülihi hüve’l evvelü ve’l ahirü ve’z zahirü ve’l batinü ve hüve bi külli şey’in alim.
Bu dua vesvese duasıdır. Sizleri içinizde ki vesveseden kurtararak yönünüzü Allah’a çevirir.
Ardından okuyacağınız dualar ise Felak ve Nas sureleridir.
Unutmayalım ki kötülükler şeytandan güzellikler Allah’tan gelir. Kötü düşünceler şeytandan olacağı gibi güzel düşünceler de Allah’tan gelir.