habercibotu
Yeni Üye
Diğer çalışmalarda da benzer bulgular var, ancak bu araştırma bugüne kadarki en büyük çocuk grubunu içeriyor. Günde üç saat veya daha fazla video oyunu oynayan çocukların, hafıza ve dürtü kontrolü ile ilgili görevlerde, video oyunu oynamayan çocuklara göre daha başarılı oldukları bulundu. Oyuncular ayrıca, beynin dikkat ve işleyen hafıza ile ilişkili bölümlerinde daha yüksek aktivite seviyelerine sahipti.
Ancak araştırmacılar, video oyunları ve bilişsel gelişmeler arasında doğrudan bir nedensel ilişki olduğuna dair kanıt bulamadıklarını belirtiyorlar.
Yeni çalışma çocukları iki gruba ayırdı: günde üç saatten fazla oyun oynayanlar ve hiç oyun oynamayanlar. Her grup, beyin görüntüleme sırasında dürtü kontrolünü ve kısa süreli belleği ölçen iki test aldı.
Baş araştırma yazarı Bader Chaarani, araştırmacıların cinsiyet, yaş ve sosyoekonomik durum gibi faktörleri kontrol ettiğini söyledi. Video oyuncularının sadece testlerde daha başarılı olmakla kalmayıp, “dikkat ve işleyen hafıza ile bağlantılı bölgelerde daha fazla beyin aktivasyonuna sahip olduklarını” buldular.
Vermont Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nde yardımcı doçent olan Chaarani, “Bunu görmek çok güzeldi, çünkü neden daha iyi performans gösterdiklerini açıklamanın bir yolu” dedi.
Çalışma, oynanan video oyunlarının türleri arasında ayrım yapmadı, ancak Chaarani, çocukların çoğunun bulmaca gibi daha yavaş tempolu mantık oyunları yerine daha hızlı tempolu nişancı ve aksiyon macera oyunları oynama eğiliminde olduğunu belirtti.
Chaarani, ebeveynlerin televizyon üzerinden video oyunları seçmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi. "Belki de video oyunları TV izlemekten daha kötü değildir."
Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gelişimsel davranışsal pediatri direktörü Dr. Jenny Radesky, CNN'e bir e-postada şunları söyledi: "Bu sonuçları gören ebeveynler ve gençler, çoğu araştırmanın, bazı günlük video oyunlarının ( 1-2 saat gibi) önerdiğini bilmelidir. hafta içi) daha iyi zihinsel esenlikle bağlantılıdır.”
Yeni araştırmaya dahil olmayan Radesky, "Ancak, daha fazla video oyununun daha iyi dürtü kontrolüne veya sınıflar gibi ekran dışı bağlamlarda çalışan hafızaya yol açacağını varsaymak için bu sonuçları tahmin edemeyiz. Destekleyici öğretmenler/bakıcılar ve sosyal-duygusal beceri geliştirme yaklaşımları, daha doğal ortamlarda bu becerilere yardımcı olur.”