VPN nedir? Ne işe yarar?Chrome VPN eklentisi ile internet deneyimi nasıl değişir? VPN tarayıcı eklentisi kullanmak gerekli midir? VPN programlarını bir süre boyunca erişime engelli kalan Wikipedia, Facebook veya Twitter’a girmek için kullanmış olabilirsiniz. Covid-19 pandemisi sırasında VPN kullanımı bir bakıma zorunlu bir artış göstermiştir. Bunun sebebi, home-office (evden çalışma) modeline geçiş yapan işletmelerin siber güvenlik gereği çalışanlarının VPN ile şirket ağına bağlanmasını sağlamak zorunda kalmasıdır. Bireylerin Covid-19 sırasında VPN programlarına yönelmesinin çeşitli sebepleri bulunmaktadır.
VPN Nedir?
VPN nedir? Ne işe yarar? Chrome VPN eklentisi kullanmalı mısınız? VPN, Virtual Private Network; Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. VPN teknolojisi sayesinde ağlar veya cihazlar arasında güvenilir olmayan internet altyapısını kullanarak güvenli sanal özel ağlar oluşturulur.
VPN nasıl çalışır?
VPN programı kullanıldığı cihaz ve VPN sunucusu arasında tünelleme protokolleri ile sanal özel bir ağ oluşturur.
Bu sanal özel ağ, cihaz ve internet arasında bir koruma kalkanı görevi görür.
Örneğin, bilgisayarda kullanılan VPN programı ve VPN sunucusu arasında sanal bir tünel oluşur.
VPN sağlayıcıları ABD, İngiltere, Fransa gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde sunuculara sahiptir.
VPN programı indirildikten sonra bu sunuculardan biri seçilir ve VPN aktifleştirilir.
Bilgisayar ve VPN sunucu arasında oluşturulan tünele giren her veri paketinin kimlik doğrulaması yapılır, veri paketleri şifrelenir, kapsüllenir ve verinin bütünlüğünü koruması sağlanır.
Veri paketlerinde başlıkta yer alan internet protokol (IP) adres bilgisi kapsülleme ile gizlenir.
VPN Tünelleme Protokolleriexpress vpn
PPTP
Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü, kurulumu en kolay fakat en güvensiz olan ilkel bir protokoldür. 128-bit şifrelemeyi destekler. Bağlantı hızı düşük şifreleme dolayısıyla yüksektir. Her işletim sisteminde kullanılabilir.
L2TP/IPSec
İkinci Katman Tünelleme Protokolü, İnternet Protokol Güvenliği ile birlikte kullanılmaktadır. Sadece UDP (Kullanıcı Veribirim Protokolü) portunu destekler. UDP portu daha hızlıdır fakat TCP (Aktarım Kontrol Protokolü) portuna göre daha az güvenlidir. 256-bit anahtar şifrelemeyi destekler. OpenVPN’e göre daha yavaştır. Güvenlik duvarları tarafından engellenebilir.
IKev2/IPSec
İkinci Katman Tünelleme Protokolü de İnternet Protokol Güvenliğini şifreleme için kullanır. IKEv2 daha az işletim sistemi tarafından desteklenir. OpenVPN’e göre daha karmaşık bir yapıya sahip bir protokol olduğu için konfigürasyonu daha zordur. IKEv2’nin NSA tarafından hacklenebildiği ortaya çıktığından dolayı güvenlik şüpheleri mevcuttur. Güvenlik duvarları tarafından engellenebilir.
OpenVPN
En popüler açık kaynak koduna sahip VPN protokolüdür. Hemen hemen her işletim sistemi ve platformda kullanılabilir. 256-bit anahtar şifrelemeyi desteklemektedir. Şifreleme algoritması olarak 3DES, Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES), RC5, Blowfish kullanılır. Sistem ve sunucu hızına bağlı olarak hızı değişiklik gösterebilir. Hem UDP hem TCP portlarını kullanır.
VPN Ne İşe Yarar?
Yasaklı Sitelere Giriş
VPN programları ile yasaklı sitelere giriş yapılabilir. VPN, yasaklı sitelere giriş programı olarak bilinmektedir. Bunun sebebi cihaz IP adresini gizlemesi ve cihaza bağlanılan VPN sunucusuna göre yeni bir IP adresi atamasıdır.
Kapsülleme sırasında cihazın gerçek IP adresi, VPN sunucusunun IP adresi ile kapsüllenir. Veri paketlerinin başlığında artık bağlanılan ülkeye ait bir IP adresi yer alır.
IP adresi değişikliği bulunulan ülkedeki erişime engelli web sitelere erişme imkanı sağlar. DPI (Derinlemesine Paket İnceleme) ile gerçekleştirilen internet kısıtlamaları da veri paketleri şifrelendiği için VPN ile aşılır.
Ortak Wi-Fi Ağlarında Güvenlik
VPN programları Wi-Fi ağlarında güvenlik sağlar. İnternet servis sağlayıcıları (İSS) internet trafiğini görür ve kaydeder. İSSler, IP adresi atadıkları her cihazın çevrimiçi aktivitelerini görür.
VPN ile şifrelenen veri paketleri sayesinde İSS veya ağ operatörleri cihazların çevrimiçi aktivitelerini göremezler.
Chrome VPN Eklentisi
Chrome VPN eklentisi veya tarayıcı VPN eklentisi kullanarak web sitelerin IP adresini ele geçirmesini engelleyebilirsiniz. Tarayıcıda VPN eklentisi kullanarak aynı zamanda web siteler ile olan iletişiminizi de şifreleyebilirsiniz.
Bazı VPN sağlayıcılarının Chrome VPN eklentilerinde HTTPS Everywhere varsayılan bir özellik olarak gelmektedir. Bu şekilde web site sadece HTTP protokolünü kullandığında web site ile olan iletişim VPN aktifleştirildiğinde HTTPS olur ve şifrelenir. Chrome VPN eklentisi ile web sitelerin kişisel veri ve bilgilerinizi görmesini ve kaydetmesini engelleyebilirsiniz.