Son Konu

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

VRR Nedir?​

İngilizce açılımı Variable Refresh Rate olan VRR, değişken yenileme hızı şeklinde tanımlanabilir. Yenileme hızı, sık sık kullandığımız monitörlerde ve mobil cihazlarda oldukça yaygın bir terim. Örnek vermek gerekirse, 60Hz yenileme hızına sahip birçok cihaz duymuşsunuzdur. Son günlerde ise 120Hz yenileme hızına sahip konsollar kendini gösterdi.

Cihazlarda bahsedilen 60 sayısı aslında saniyede gösterilen karelerin sayısallaştırılmış halidir. Daha fazla kare sayısına sahip cihazlar da mevcut ancak sayısı oldukça az. Yenileme hızı yüksek cihazlar, bize yüksek kaliteli görüntüler sağlar. Ancak bazı yüksek kaliteli görüntülerde kare sayısında düşüşler görürüz ki bu da görüntülerde yırtılmalara sebep olur. VRR’ın görevi de burada başlar.


VRR sayesinde karelerde olan yırtılmalar ve bozulmalar en aza indirilir ve böylece daha net görüntüler görmemize yardımcı olur. Bu düzeltme o kadar hızlı bir şekilde olur ki gözümüz ve beynimiz bu değişimi fark edemez.



Her ne kadar göz ardı ettiğimiz bir işlem de olsa, bir oyunda gördüğünüz gecikmeli ya da bozuk bir görüntü seyir zevkini azaltır. Bu yüzden VRR, yeni nesil oyun teknolojisi için oldukça önemli bir adım. Ancak bu özellikten faydalanmak istiyorsanız VRR destekleyen bir konsol ya da PC’ye sahip olmalısınız. Ek olarak, oyun oynayacağınız monitörün ya da televizyonun da VRR desteğine sahip olması gerekiyor.

HDMI 2.1 ile VRR​

Yeni nesil konsollardan olan Xbox Series X ve S, HDMI VRR ve AMD FreeSync teknolojisiyle birlikte geldi. Bu demek oluyor ki yeni konsolların tadını çıkarmak istiyorsanız HDMI 2.1 bağlantı noktasına ya da VRR desteğine sahip bir televizyon almanız da gerekiyor.

Gerekli şartlar sağlandığında 120Hz gibi yüksek ekran yenileme hızı mümkün bir hal alıyor. Eğer oyun oynarken VRR teknolojisinden geri kalmak istemiyorsanız alacağınız televizyonun VRR desteklediğine ve HDMI 2.1 bağlantı noktasına sahip olup olmadığına dikkat edin.

VRR Teknolojisini Hangi Cihazlar Destekliyor?​

Dediğimiz gibi, daha net görüntüler görmek istiyorsanız VRR destekli cihazları kullanmanız gerekecek. Henüz çoğu cihaz HDMI 2.1 portuna sahip değil. Ancak VRR destekleyen birçok cihaz var. İşte VRR teknolojisini destekleyen cihazlar.

VRR Destekleyen Konsollar​

Yeni nesil konsollardan olan Xbox Series X ve S FreeSync teknolojisini ve HDMI VRR’ı destekliyor. İşler Xbox Series X’e gelince, cihaz 4K’da HDMI 2.1 desteğiyle 120Hz’e kadar çıkabiliyor. Ancak bu desteği almanız için VRR’ı destekleyen bir televizyona da sahip olmanız gerekiyor. PS5 de VRR desteğine sahip ancak kullanmanız için sadece HDMI 2.1 destekli cihazlarla eşleşmesi gerektiğini de ekleyelim.


VRR Destekleyen Televizyonlar​

Asıl sorun burada başlıyor desek yanlış olmaz. Çünkü VRR destekleyen pek bir fazla televizyon yok. Konsolların gereksinim duyduğu HDMI 2.1 ise sadece son çıkan modellerde mevcut. Ancak HDMI 2.0 bağlantı noktasına sahip bazı televizyonlar HDMI 2.1’in sahip olduğu özellikleri barındırıyor. Bu özelliklerden birisi olan VRR desteğini sağlayan televizyonlar da piyasada bulunuyor. Bu teknolojiyi destekleyen iki büyük şirket var, LG ve Samsung.

LG birkaç yıldır HDMI 2.1 özelliğine sahip cihazlar üretiyor. Böylece, VRR sektöründe oldukça iyi bir yere sahip. LG tarafında en gözde modeller ise LG OLED CX/GX serisi ve LG OLED BX serisi diyebiliriz.

Samsung henüz HDMI 2.1 destekli bir cihaz çıkartmadı. Ancak 2018 yılından beri ürettiği cihazlar VRR desteğine sahip. Bu yüzden, Samsung cihazlarda tercihiniz en az Q70T modelinden başlamalı. En çok tercih edilen televizyonlar ise Samsung Q90T/Q95T ve Samsung Q80T diyebiliriz. Her ne kadar HDMI 2.1 desteği olmasa da Samsung VRR konusunda oldukça iyi bir iş çıkarıyor.
 
Üst Alt