Vücutta Et Beni Çıkması
Vücutta Çıkan Et Beni
Et Beni
Benler derinin rengini veren melanin maddesini yapan hücrelerden oluşurlar Benler sayıları ırsi olarak belirlenir, çocuklukta çıkmaya başlar ve ergenlik döneminde renkleri koyulaşıp çapları büyür Benlerin bir kısmı doğumsal olabilir Ancak sonradan ortaya çıkanlarda bilhassa genetik yapıya ilave olarak ultraviyolenin, yani güneşin etkisi koskocoman
Benler güneşi gördükçe ayrıca sayıları artıyor ham da yapıları bozulup, dejenere olabiliyorlar Bilhassa ani ve yüksek dozdaki güneş çok manâlı Yani yanık yapacak boyutta, kızarma, soyulma vs gibi durumlar, cilt kanserine dönüşme riski oluşturur
Benlerin tehlikeli olup olmadıklarını görünüşlerinden çakmak mümkündür Bir kişide fazla sayıda ben bulunması, ailesinde bilhassa cilt kanseri bulunması, açık deri rengi bulunanlar özellikle risk altındadır Bir bende değişiklik olması da çok önemlidir
Benlerin aniden bire ortaya çıkması, çabucak büyümesi, öbür renk tonları içermesi, sınırlarının düzensizleşmesi, kaşınması ve kanaması durumunda mutlaka bir deri hastalıkları uzmanı göre tetkik edilmesi gerekir Bunun için benleri tahlil edip düzenli olarak peşine düşüp takip etmek gereklidir
Tehlike faktörleri yer alan kişilerin her sene düzenli olarak bir hekim göre takip edilmesi gerekir
Risk altında olan kişiler
1) Zahmetsizce güneşte yanan açık tenli kişiler bilhassa deri kanseri için yüksek tehlike altındadır
2) Fazlaca deri lekeleri ve benleri olması
3) Ailede deri kanseri görülmüş olması ya da güneşte derinin su toplaması
4) Fazla güneşlenme ve dıştan pozitif kalmak
kanser riskini ortadan uyandırmak için yılda bir gibi belirlenmiş aralıklarla doktor kontrolüne gidilmelidir
Özellikle fazla sayıda beni olanlar için bu geçerlidir Bunun yanında güneşten korunmak fazla önemlidir Güneş dışarıya üstelik benlerin çarpma, dövme, sürtme koparma gibi tahrişlerden ve zedelemelerden sakınmak gerekir
Başlıca benler çıkarılınca kanser olunduğuna inanılır, lakin benin tamamının vücuttan atılmasıyla hiçbir şey olmaz
Benden ve onun tehlikesinden kurtulmanın en sağlıklı yolu budur Ama ben cisim üstünde dururken kesilir, koparılır ya da takılıp düşme gibi nedenlerden koparsa, bu tehlikelidir *