Son Konu

Web 3.0 Nedir?

dragons

Yeni Üye
Katılım
15 Ocak 2023
Mesajlar
1,004
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
69
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yalnızca girdiğiniz verileri doğru şekilde yorumlamayan, aynı zamanda metin, ses veya diğer medya yoluyla ilettiğiniz her şeyi anlayan yeni bir İnternet türü hayal edin. İnternet, tükettiğiniz tüm içerik için hiç olmadığı kadar rahat. İnternet teknolojisinin gelişiminde kritik bir eşiği aştık. Bu zaten Web 3.0 olarak adlandırılıyor…

Halihazırda bazı erken aşama Web3.0 uygulamaları var. Ancak, yeni İnternet teknolojisi kullanımdaki ağa tamamen entegre olana kadar gerçek potansiyeli fark edilemez.

Tanım: Web 3.0 Nedir?

Yakın gelecekte kullanılacak olan ve 3. nesil İnternet olarak tanımlanan Web 3.0, akıllı insanların verileri işlemesini sağlayacak, web siteleri ve uygulamalar makine öğrenmesi (ML), büyük veri ve dağıtık defterleri kullanacak. Teknoloji (DLT). Web 3.0 aslen, World Wide Web’in mucidi Tim Berners-Lee’nin “Semantik Web” olarak adlandırdığı özerk, akıllı, açık bir İnternet idi.

Web 3.0 tanımını biraz daha genişletirsek, mevcut İnternet (Web 2.0) neslinin, verilerin dağıtıldığı ve bağlandığı ve bilgilerin çoğunun depolandığı büyük bir atılım göreceği söylenebilir. merkezi bölgede.

Ek olarak, hem kullanıcılar hem de cihazlar verilerle etkileşime girebilir. Elbette bu, programın verileri hem kavramsal hem de bağlamsal olarak anlamasını gerektirir. Bunu akılda tutarak, Web 3.0 standardının iki çekirdeğinin Semantik Web ve Yapay Zeka (AI) olduğu anlaşılabilir.

Web 3.0, Kripto Para ve Blockchain

Web 3.0 ağları, merkezi olmayan protokollerle (blok zinciri ve kripto para teknolojilerinin temelleri) birlikte çalıştığından, bu üç teknoloji ve diğer alanlar arasında yakın etkileşim ve bir arada var olma beklenebilir. Akıllı sözleşmeler sayesinde her şirketin yapısı değişecek ve uyumlu hale gelecek. Projeler kolayca entegre edilir ve süreçler otomatikleştirilir. Afrika’daki mikro işlemlerden sansür korumalı P2P veri depolamaya ve Filecoin gibi uygulamalarla değiş tokuşa kadar her şey için kullanılabilir. Mevcut DeFi protokolü, buzdağının sadece görünen kısmı.

Web 3.0 Teknolojileri

Web 3.0 teknolojisini düşünürken dikkate alınması gereken bazı ayrıntılar vardır. Her şeyden önce, bu kavram yeni değil. Web 1.0 ve 2.0 uygulamalarının ilk geliştiricilerinden Jeffrey Zeldman, Web 3.0 fikrini desteklemek için 2006 yılında bir blog yazısı yayınladı. Ancak, bu konudaki ilk fikir 2001 yılının başlarında önerildi.

Web 3.0 Teknolojilerinin Gelişimi

Yapay zeka ve blok zinciri gibi ileri teknolojilerle birleştirilmiş eski web araçlarının doğal evriminden doğan Web 3.0, kullanıcılar arasındaki bağlantıları genişletecek ve internet kullanımını artıracaktır. Başka bir deyişle, Internet 3.0, önceki sürümleri olan Internet 1.0 ve 2.0’ın geliştirilmiş bir sürümüdür.

Web 1.0 (1989-2005)

Statik web olarak da bilinen Web 1.0, 1990’larda tanıtılan ilk ve en güvenilir İnternet yapısıydı. Bilgi aktarımı sınırlıydı ve kullanıcıyla çok az etkileşim vardı. O zamanlar kullanıcıya özel sayfa oluşturma ya da yazıya yorum yapma seçeneği yoktu.

Web 1.0 standardının web sayfalarını taramak için bir algoritması yoktu, bu da kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulmasını zorlaştırıyordu. Basitçe söylemek gerekirse, içerik az sayıda seçilmiş kişi tarafından oluşturuldu ve dizinde listelenen veriler dar bir tek yönlü sokaktı.

Web 2.0 (2005-günümüz)

Sosyal Web olarak bilinen Web 2.0 ile birlikte YouTube, Facebook, Wikipedia ve daha birçok etkileşimli web platformu ortaya çıktı. Javascript, HTML5, CSS3 gibi web teknolojileri kullanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler sayesinde internet çok daha interaktif hale geldi.

Bu, sosyal ağların büyümesinin ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin üretilmesinin yolunu açtı. Çünkü veriler artık birçok farklı platform ve uygulamada dağıtılabilir ve paylaşılabilir.

İnternet çağında, araç takımlarına, yukarıdaki Jeffrey Zeldman gibi web alanı öncüleri öncülük etti.

Web 3.0 (yakında)

Web 3.0, kullanıcılar için akıllı programlar çalıştırabilen bir yapay zeka sisteminin gücüyle İnternet’i daha akıllı hale getirecek. Bilgi insan zekası tarafından işlendiğinde, web’in geliştirilmesinde bir sonraki aşamaya geçilecektir.

Tim Berners-Lee, Semantic Web Technology; Sistem, insanlar ve ev cihazları arasında kurulmuş bir “otomatik” arayüz olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle, içerik oluşturma ve karar verme süreci hem insanlar hem de makineler tarafından gerçekleştirilir. Bu, içeriği sizin için özelleştirir ve İnternet’e bağlanan her kullanıcı için akıllı içerik oluşturur ve dağıtır.
 
Üst Alt