Son Konu

Web Hosting Nedir?

uydukurdu

Yeni Üye
Katılım
2 Ocak 2023
Mesajlar
210
Tepkime
0
Puanları
16
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Web Hosting Nedir?​

Web tasarım içeriklerinin internet kullanıcıları tarafından görünür bir hale gelebilmesi için bu içeriklerin (kodlar, dosyalar, resimler, fotoğraflar, vb.) bir sunucu (bilgisayar birimi) tarafından barındırılıyor olması gerekmektedir. Tabii ki her sunucu aynı donanıma sahip değildir, bunu belirleyen en önemli faktörler web sitenin anlık olarak ne kadar kullanıcıya hizmet vereceği, beklenen dosya boyutlarının toplamının ne kadar olabileceği gibi durumlardır. Modern webe bir başka açıdan bakarsak aslında web sitelerin sadece bir sunucuda hizmet vermediğini görebiliriz. Buna en iyi örnek veritabanı için farklı bir sunucu kullanımıdır. Fakat bu makalede bir sunucu üzerinde yaşananlar anlatılacaktır

Web Site Nedir?​

Çok kesin çizgilerle olmasa da web sitelerini 3 ayrı kategoriye ayırabiliriz.

1. Dokümanların ve Sayfaların Bulunduğu Web Siteler​

Bu tipteki web siteler günlük hayatta en çok karşımıza çıkan web sitelere örnektir. Temelinde her web site sayfalardan oluşur. Ne zaman bir web siteyi ziyaret ediyor olursanız web tarayıcınız görüntülemek istediğiniz web sayfayı bilgisayarınıza yükler ve kullanabileceğiniz bir formda karşınıza çıkarır.

2. Web Uygulamalar​

Google, web tabanlı e-posta sağlayıcınız, Facebook ve birçok çevrimiçi oyun web uygulama kategorisine girer.

3. İçerik Yönetim Sistemleri​

Hibrit bir sisteme sahip olan içerik yönetim sistemleri dinamik olarak güncellenen web sitelerde, yani bir blog ya da haber içeriklerinin olduğu bir ekosistemde ve benzeri web sitelerde karşımıza çıkar. Bu dinamik yapı içerik yönetimi ve veritabanı sisteminin ortaklığı ile gerçekleşir.

Bir Web Sitesi Nasıl Kurulur?​

Teknik olarak web sitelerin bir veya birden fazla sunucuda tutulduğundan bahsettik. Buna ek olarak bir web sitenin çalışır duruma gelebilmesi için bir web servise ihtiyaç vardır. Peki web servis nedir? Web servisler, web sitelerin içeriklerinin kullanıcılar tarafından erişimini sağlamak ya da engellemek amacıyla geliştirilmiş yazılımlardır. webtasarim34.com’ı ziyaret ettiğinizde ilgili web servise bir “HTTP GET” isteği web tarayıcınız tarafından gönderilir. Bu isteği değerlendiren web servis, ana sayfanın bulunduğu dosyanın içeriklerini kullanıcıya gönderir. Tabii ki burada bir dinamik web sayfadan bahsediyor olduğumuz için her kullanıcı aynı içerikleri görmeyebilir.

Bir web siteyi kendi bilgisayarınızda kurabilirsiniz fakat sadece sizin erişiminize açık bir hale gelecektir. Eğer web sitenizin diğer internet kullanıcıları tarafından ziyaret edilmesini istiyorsanız yapmanız gereken birkaç iş var: Öncelikle bir web hosting firmasından web sitenizin içeriklerini barındırabileceğiniz bir sunucu kiralamalısınız. Bu işlemi tamamladıktan sonra web site yazılımınızı ve dosyalarınızı kiraladığınız sunucuya koyarak erişilebilir bir hale getirmelisiniz. Bu noktadan sonra web siteniz artık ziyaret edilebilir bir haldedir. Bir dakika... Bir şeyi atladık mı? İşte bu noktada gelmesi gereken soru buydu. Kiraladığınız sunucudaki web servise sunucunuzun IP adresi ve http için 80 portunu, https için 443 portunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse: (http ya da https portları ön tanımlı değerlerinde ise :80 ya da :443 yazılmasına gerek yoktur.)


Peki web sitemin bir adının yani domaininin olmasını nasıl sağlarım? Burada yapılması gereken işlem bir domain adı satın almaktır. Mesela forumdas.com.tr. Bu aşamadan sonra artık web sitenize ile gidebilirsiniz.

Tabii ki birkaç adımda anlatılmış olan web site nasıl kurulur hikayesi bu kadar basit değildir. O yüzden web tasarım ve yazılım desteği veren bir firma ile anlaşarak daha stabil ve güzel bir web siteye sahip olabilirsiniz: forumdas.com.tr

Hosting Tipleri Nelerdir?​

1. Paylaşımlı Hosting​


Adından da anlaşılabileceği gibi birden fazla web sitenin sadece bir sunucuda barındırılması ve kullanıcılara servis edilmesi ile meydana gelir. Sunucudaki donanım, servis edilen tüm web siteler tarafından ortak kullanılır. Bu bazı durumlarda özellikle donanımsal olarak zayıf olan sunucularda yavaşlık ve erişim gibi problemlere sebep olabilir. Siber güvenlik açısından bakıldığında ise mevcut web sitelerden biri saldırıya uğrayıp sunucu ele geçirilirse diğer web sitelerin içerikleri de zarar görebilir. Bu hosting sistemi ucuzluğu ile dikkat çeker.

2. Sunucular İçin Özel Hosting​


Bu tipteki hosting sunucusunun kontrolu sizdedir. Birçok avantajının bulunmasına rağmen bir miktar pahalıya mal olur. Sunucuya doğrudan bir erişiminiz olduğu için istediğiniz yazılımları yükleyebilir ve kendiniz ayarlarını yapabilirsiniz. Özel hostinglerdeki en büyük avantaj bir sunucunun donanımının sadece sizin tarafınızdan kullanılıyor olmasıdır.

3. Kişisel Sanal Sunucular​

Bu tip sunucular fiziksel makineler değil, sanal makinelerdir. Bu bize paylaşımlı ve özel hosting sunuculardaki avantajların ve dezavantajların bazılarını sağlar. Özel web sunucularda olduğu gibi kişisel sanal sunucularda da kontrol tamamen sizdedir. Paylaşımlı hosting sunucularına kıyasla kişisel sanal sunucularda donanım imkanı daha fazladır. Fakat bu tip sunucularda bazı güvenlik açıklıkları meydana gelmektedir. Kişisel sanal sunucular kendilerine özel IP adreslere sahip olur. Sanallaştırmadan dolayı bir web sitenin karşılaşabileceği siber saldırı diğerlerini de etkileyebilir.

4. Geliştirilebilir, Bulut Tabanlı Kişisel Sanal Sunucu Hostingleri​

Daha önce bahsedilen hosting sunucu tiplerinde karşılaşabileceğiniz bir takım internet trafiği problemleri olacaktır. Her ne zaman internet trafiği web sunucunun kaldıramadığı bir hale gelirse artık o web sunucu ve içerisindeki web servisler hizmet veremez hale gelecektir. Fakat bu durum küçük ölçekli web sitelerde pek karşımıza çıkmaz. Buradaki söz konusu web siteler daha çok geniş kitlelere hizmet vermeye çalışanlardır. Trafiğin daha gelişmiş sunucular tarafından yönetilebilmesi için geliştirilebilir, bulut tabanlı kişisel sanal sunucu hostingleri tercih edilir.

5. Yönetilen (Managed) Hostingler​

Fazla internet trafiğine ve gelişmiş donanımsal ve yazılımsal desteğe ihtiyacınız var fakat bunları kendiniz halledemiyorsunuz. İşte burada devreye bu işleri sizin yerinize halledecek teknik elemanlar giriyor. Web sitenizin kapasitesine ve ihtiyaçlarına göre destek alabilirsiniz.

Neden Bir Web Hosting Firmasına Ücret Ödemelisiniz?​

  • Güvenilirlik
  • İnternet Trafiği
  • Kontrol Panelleri
  • Çoklu Domain
  • Teknik Destek
 
Üst Alt