Eğer bir akıllı telefona sahipseniz, öteki beşerler ile ilişkiniz neredeyse hiçbir vakit kopmuyor. Şebekenizin en çekmediği anlarda , telefonunuzu uçak moduna aldığınızda ve daha birçok şebekeyi engelleyici durumlarda bile davet yapabilmek mümkün. Bugün, günümüzde varlığından pek haberimizin olmadığı Wi-Fi araması nedir, ne işe fayda, nasıl yapılır hususlarını en ince detaylarıyla birlikte ele alacağız.
Teknoloji her geçen gün ilerliyor. Bu ilerleyiş, bizi teknolojiye daha fazla mahkum ediyor olsa bile aslında hayatımızı kolaylaştıracak tahlillerde ortaya çıkıyor. Bu tahlillerden bir tanesi ise Wi-Fi araması. İnternet üzerinden görüşme yapmaya aslnda WhatsApp, Instagram üzere uygulamalardan alışkınız. Lakin, Wi-Fi araması bu biçim internet üzerinden görüşmelere nazaran çok daha farklı bir yapıya sahip. Wi-Fi araması hakkında en çok merak edilen bahislerden bir tanesi ise, bu aramalar mevcut tarifemizi etkiliyor mu sorusu. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan Wi-Fi araması hakkında ayrıntılıca bilgi sahibi olalım.
İçindekiler
Wi-Fi araması nedir?
Wi-Fi araması ne işe fayda?
Android’de Wi-Fi araması nasıl yapılır?
iPhone’da Wi-Fi araması nasıl yapılır?
Wi-Fi araması nasıl çalışır?
Wi-Fi araması fiyatlı mi?
İlk olarak, Wi-Fi araması nedir?
VoWiFi olarak bilinen bu sistem, akıllı telefonunuzun Wi-Fi’ye bağlı olduğu surece şebeke temasına gereksinim duymadan telefon görüşmesi yapabilmesini sağlıyor. Bununla birlikte bir Wi-Fi sağlayıcısı bulunan rastgele bir ortamda temasınız kopmadan telefon görüşmelerinize devam edebiliyorsunuz. Bu özellik, her ne kadar hakim olmasanız bile akıllı telefonunuzda bulunuyor olabilir. Sırf onu faal hale getirmeniz gerekiyor.
Bu sistem sırf aramaları kapsamıyor. Yani, bir kısa bildiri göndermek istediğinizde de tekrar şebeke çizgisine gereksinim duymadan Wi-Fi ile bildiri gönderebilirsiniz. VoWiFi özelliğini kullanabilmek için yeni jenerasyon bir akıllı telefona ve en kıymetlisi 4.5G teknolojisine sahip bir sim karta sahip olmanız gerekiyor. Zira, bu teknoloji gücünü aslında 4.5G teknolojisi üzerinden alıyor. Şayet 4.5G teknolojisine sahip bir sim kart sahibi değilseniz, hizmet aldığınız operatöre giderek sim kartınızı değiştirebilirsiniz. Bu sayede siz de aşağıdaki adımları uygulayarak Wi-Fi ile arama özelliğini etkin hale getirebilirsiniz.
Peki Wi-Fi araması ne işe fayda?
Evde, ofiste, sporda yahut rastgele bir alanda şebeke sınırımızın çekmediği vakitler olabiliyor. Bu türlü vakitlerde aklımıza direkt olarak kimse ile irtibat kuramayacağımız, şebekenin çektiği bölgelere gidene kadar davet yapamayacağımız kanısı geliyor. Ancak durum bu türlü değil.
Spor salonunda olduğunuzu düşünün. Şebekeniz çekmiyor ancak spor salonunun Wi-Fi bağlantısına bağlısınız. İşte bu türlü bir durumda şebekenizin çekmesine gereksiniminiz yok. Spor salonunuzda bulunan Wi-Fi aracılığıyla, WhatsApp yahut Instagram üzere uygulamalara gereksinim duymadan direkt olarak arama yapabiliyorsunuz. Tıpkı olağan bir halde arama yapıyormuş üzere, Wi-Fi’ye bağlıyken rastgele birini arayabilir ve kesintisiz bir biçimde konuşabilirsiniz.
Hatta bu özellik, şebeke çizginiz faal bir biçimdeyken bile işe yarıyor. Örnek vermek gerekirse, şebeke sınırınız aracılığıyla bir görüşme yaparken sesinizin kesilebilmesi, şebekenin daha az çekmeye başlaması durumunda VoWiFi özelliği şebekenizi destekleyerek bu sıkıntıdan etkilenmemenizi sağlıyor.
Android’de Wi-Fi araması nasıl yapılır?
- Adım #1: Telefonunuzun menüsünde bulunan Ayarlar butonuna tıklayın
- Adım #2: Karşınıza çıkan Ayarlar sekmesinden Bağlantılar bölümüne tıklayın
- Adım #3: Çabucak aşağıda duran Wi-Fi Araması seçeneğini faal hale getirin.
iPhone’da Wi-Fi araması nasıl yapılır?
- Adım #1: Menüde bulunan Ayarlar uygulamasına tıklayın.
- Adım #2: Hücresel ayarlarına tıklayın.
- Adım #3: Wi-Fi ile arama seçeneğine tıklayın
- Adım #4: Bu iPhone’da Wi-Fi ile Arama seçeneğini faal hale getirin.
Wi-Fi araması nasıl çalışır?
Wi-Fi üzerinden arama sistemi, aslında VoIP (İnternet Protokolü Üzerinden Ses) sistemi ile çalışan bir özellik. Telefonunuz, Wi-Fi araması esnasında internet üzerinden operatörünüz ile temas kurarak görüşme yapmanızı sağlıyor. Günümüzde online görüşmeler yapmak için kullandığımız WhatsApp, Skype üzere uygulamalar da aslında VoIP sayesinde bize bu hizmet sunabiliyor. Günümüz telefonlarının neredeyse tamamında bu özellik bulunuyor ve operatörlerin hepsi bu özellikten faydalanabilmeniz için imkan sağlıyor.
Wi-Fi araması fiyatlı mi?
Aslında en çok bunu merak ettiğinizi biliyoruz. Madem telefonumuzda şebeke ilişkisi olmadan arama yapabiliyoruz, o vakit mevcut tarifemizden haklarımızı da kullanmıyoruz üzere bir kanıya kapılmayın. VoWiFi ile yapacağınız görüşmeler, tarifenizdeki dakikalardan kullanmaya devam ediyor. Zira siz her ne kadar şebeke ilişkisine sahip olmasanız bile, telefonunuz Wi-Fi aracılığıyla operatörünüz ile temas kurmayı başarıyor. Bu nedenle, Wi-Fi üzerinden yapacağınız tüm görüşmeler mevcut tarifenizden karşılanıyor.
Sizler için şebeke çizginizin çekmediği durumlarda kullanabileceğiniz Wi-Fi araması nedir, nasıl yapılır, ne işe yarar üzere soruları en ince detayına kadar yanıtladık. Bununla birlikte Wi-Fi araması hakkında en çok merak edilen hususlardan bir tanesi olan tarifeden eksiliyor mu sorusunu da cevapladık. Şayet sık sık pozisyon değiştiren, şebeke sınırının çekmediği alanlarda bulunan birisiyseniz Wi-Fi araması özelliğinizi faal etmenizi tavsiye ediyoruz. Olağan ki, sırf bu usul durumlarda değil, günlük yaşantınızda çok daha uygun telefon görüşmesi performansı alabilmek içinde bu özelliği etkin hale getirebilirsiniz. Sizler Wi-Fi araması özelliğini kullanıyor musunuz?