Windows 11’in 2022 için birinci büyük güncellemesi birkaç ay içinde herkese gönderilecek. Sun Valley 2 kod ismiyle bilinen sürüm 22H2 birkaç hafta evvel RTM durumuna ulaştı, yani hazırlıklar neredeyse bitti. Sonbahar aylarında ise Windows Update üzerinde bir güncelleme göreceksiniz.
Orijinal Windows 11 sürümünün kod ismi “Sun Valley” oldu ve görünüşe nazaran Microsoft bu isimlendirmeyi sürdürecek. Yaklaşan 22H2 güncellemesi bir kenara, Microsoft 2023 için büyük bir güncelleme üzerinde çalışmaya başladı ve Dev Channel’da şimdiden değişiklikler yapıldığını görüyoruz. Önümüzdeki yılın güncellemesi, görünüşe nazaran 23H2 (Sun Valley 3 / SV3) olarak isimlendiriliyor ve en son önizleme yapılarında kimi referanslar gün yüzüne çıktı.
Aşağıdaki ekran manzarasında görebileceğiniz üzere, en son sürümlerde Windows 11 CU23H2 yani Copper (2023 yılının ikinci yarısı) için kimi ibareler var. Bu yıl tüm kullanıcılara ulaşması beklenen Windows 11 22H2 güncellemesi ise “Nickel” kod ismiyle geliyor.
Gelecek yılki Windows 11 güncellemesi, dahili olarak “Copper” ve “Sun Valley 3” olarak bilinecek. Microsoft’ta birebir güncellemenin farklı alanlarında çalışan birden fazla departman olduğundan, bir eserin farklı kod isimlerine sahip olması epeyce olağan.
Bir hatırlatma yapalım, şirket Windows özellik güncellemelerini yılda bir defa sunacağını bildirmişti. Yani 2023 yılında büyük bir sürüm olarak sırf “22H2 Sun Valley 3” kullanıma sunulacak. Tahminen de 2024 yılında 24H2 Sun Valley 4’ü göreceğiz. Sayılardan anlayacağınız üzere, özellik güncellemeleri artık yılın ikinci yarısında yayınlanıyor, bu nedenle Windows 11 sürümlerinin son basamağı her vakit ‘2’ ile bitiyor.
Windows 11 Build 25115 kısa müddet evvelki Dev Channel’daki test kullanıcılarına sunulmuştu ve esasen gelecek yıl beklenen 23H2 sürümün birinci yapılarından birini temsil ediyor. Kullanıcıların Build 25115’e yükselttikten sonra Windows 11 sürüm 22H2‘ye geçemeyeceğini hatırlatalım. Bunun nedeni, Build 25115’in esasen Windows 11’in yeni bir sürümü olması ve en son olarak 23H2 sürümüyle temaslı olması.
Çeşitli kaynaklara nazaran Microsoft, dokunmatik tecrübesi uygunlaştırmak için çalışmalara devam edecek. Microsoft’un rakibi Apple, tablet ve iPad yazılımlarıyla büyük bir muvaffakiyet yakaladı, lakin Windows üreticisi bu mevzuda çok geride kaldı.
Windows 8 tabletler için aslında hayli uygun bir işletim sistemiydi. Windows 10, hareketler ve canlı döşemeler üzere Windows 8’in tablet dostu kimi özelliklerini korurken masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarının tasalarını giderdi.
Windows 10’dan farklı olarak, Windows 11 tablet moduyla birlikte gelmiyor. Yeni işletim sistemi ile Microsoft, masaüstü bilgisayarlar ve tabletler ortasında bir istikrar kurmaya çalışıyor. Bu bağlamda Windows 11’in dokunmatik aygıtlarda çok daha güzel çalışacağını belirtelim.
Windows 11 Masaüstü Uygulama Klasörleri
Microsoft klasörleri Başlat menüsüne getirmeye çalıştığını doğrulamıştı. Fakat şirketten gelen yeni bir sızıntı, masaüstü için ‘uygulama klasörlerinin’ de çalışmalara dahil olduğunu ve muhtemelen önümüzdeki aylarda Dev Channel’a ulaşacağını gösteriyor.
Bir aktiflik sırasında Windows masaüstü için uygulama klasörleri takviyesi hakkında bilgi verilmişti. Başlat menüsü klasörlerine emsal bir yaklaşım masaüstü için de kullanılacak ve kullanıcıların masaüstünde bir “uygulama klasörü” oluşturmak için uygulama simgesini başkasının üzerine taşımasına müsaade verilecek.
Windows üreticisi bu özellik üzerinde dahili olarak çalışıyor olabilir yahut bu bir konsept olabilir. Yani masaüstü klasör özelliğinin tüm kullanıcılara ulaşacağını garanti edemeyiz, lakin önümüzdeki yıl gelecek olan 23H2 güncellemesine dahil edildiğini görebiliriz.
Birçoğumuzun Windows masaüstü hayli dağınık. Uygulamalar için gelecek olan klasör özelliği ise epey yararlı olabilir. Böylece uygulamaları ve belgeleri çarçabuk bulabilir, karmaşıklığı önleyebilir ve vakit kazanabilirsiniz. Ayrıyeten böylece her gün kullandığımız masaüstü daha güzel görünebilir. Zati bu fonksiyonu Android ve iOS cihazlarınızdan hatırlarsınız.
Önerilen Hareketler (Suggested Actions)
Yazılım üreticisi, yeni önizleme yapısıyla birinci olarak bu yılın başlarında tanıtılan “Önerilen eylemler” isimli yeni bir özelliği tanıttı. Pekala önerilen hareketler tam olarak ne? İsminden da anlaşılacağı üzere, seçtiğiniz metne bağlı olarak bir sonraki adımda ne yapmak istediğinizi iddia etmeye çalışan yeni bir özellik. Örneğin Microsoft Teams’de bir tarihi vurgularsanız, bunu diğer bir uygulamaya yapıştırma yahut takviminizde bir aktiflik oluşturma olasılığınız yüksek.
Önerilen hareketler ile Microsoft, bir metni kopyaladıktan yahut seçtikten sonra hareketi gerçekleştirmek için gereken adımların sayısını azaltacak. Görsellerden fark edebileceğiniz üzere, rastgele bir metni seçtiğinizde o metinle ilgili yapabileceğiniz hareketler otomatik olarak karşınıza çıkacak.