Asgarî ihtiyaçları 24 Haziran günü açıklanan Windows 11’in TPM 2.0 ile birlikte çalışacağı açıklnamıştı. Bu da bilgisayar üreticilerini şaşırtan bir ayrıntı olmuştu. TPM (Güvenilir Platform Modülleri), bilgisayarınızın bütünlüğünü sağlamanın yanı sıra şifreleme anahtarlarını, parolaları ve sertifikaları inançlı bir halde saklıyor. TPM, en yeni dizüstü bilgisayarlarda ve kurumsal sistemlerde bulunuyor, fakat özel üretim yahut toplama masaüstü bilgisayarlarda daha az yaygın yahut varsa da ekseriyetle varsayılan olarak kapalı.
Her ne kadar kimi devletler bu üslupta şifrelemeye müsaade vermiyor olsa bile Microsoft’un şu an için bu süreci değiştirmeyeceği biliniyor. Asgarî ihtiyaçların altında olan sistemlerin yükseltmeyi desteklemediğini tabir eden yazılım, kullanıcılara geçer not vermiyor.
Buna ek olarak 2018 yılında yayımlanan bir dokümana nazaran, TPM 2.0’ın Legacy (eski) BIOS’larda çalışmayacağı ve UEFI BIOS ile çalışacağı da tabir edilmiş. Bu bağlamda UEFI’nin var olduğu vakti hesaplarsak sisteminizin Windows 11’i açmaması için bir sebep görünmüyor. Birçok laptop halihazırda TPM 2.0 devrede gelirken masaüstü PC’lerde ise AMD fTPM yahut Intel PTT ayarını devreye almak kâfi.
AMD tarafında bu süreç fTPM kısmından yapılıyor. Bu, Firmware TPM manasına geliyor.
Intel sistemlerde TPM 2.0 ayarı PTT olarak geçiyor. Bu ayar birçok TPM 2.0 dayanaklı sistemde mevcut. Lakin kimi alt kalite anakart üreticileri bu ayarı BIOS’ta sunmayabiliyor. Bu durumda ya BIOS güncellemesi yapacaksınız ya da BIOS modifikasyonu.
Microsoft 2016’da “tüm yeni aygıt modelleri yahut serilerinde varsayılan olarak TPM 2.0 aktifleştirilmiş olmalıdır.” formunda açıklama yapmıştı. Microsoft’un resmi olarak dayanak verdiği AMD ve Intel yonga setlerine irtibatlara tıklayarak erişebilirsiniz.
Genel itibariyle kullanıcılar ellerindeki sistemleri birkaç yıl sabit tutuyorlar. Kolay bir örnek vermek gerekirse işlemci vb. sabit tutulup ekran kartının GTX 750’den 970’e yükseltilmesi örnek gösteriliebilir. Bu durumda yalnızca işlemciniz Windows 11 ile uyumlu değilse tıkanabilirsiniz. Fizikî bir TPM modülü almak da sorunu çözebilir. Lakin uyaralım, bu olay gerçekleştikten sonra TPM modül fiyatları fırlamış durumda. Kararlı sürümü beklemenizi ve ona nazaran hareket etmenizi tavsiye edebiliriz. Hatta mümkünse yeni bir bilgisayar satın alacaksanız içerisinde Windows 11 yüklü bir sistem de alabilirsiniz.
Sorularınız için her daim Technopat Sosyal’deki Windows 11 kısmımızı kullanabilirsiniz.