Bilindiği üzere mavi ekran kusurlarının tahlili için minidump belgesine muhtaçlık duyarız. Ama Windows birtakım sıkıntılar sebebiyle rapor tutamaz ve bu evraklar olması gerektiği üzere oluşmaz. Bu biçim durumlarda ise yardımımıza mavi ekran yanılgı kodu yardımcı olsa da kâfi seviyede tahlili sağlamıyor. Pekala minidump belgesinin oluşmadığı durumlarda ne yapmalıyız?
Hiçbir halde minidump belgelerine erişim sağlanamadığı durumlarda parametrelere erişmek sorunun tespitinde yardımcı olacaktır. Örneğin Windows 7 ve öncesindeki mavi ekranlarda kusur kodu ve parametre üzere ayrıntılar yer almaktaydı. Alışılmış Microsoft bunu Windows 8 ile değiştirmeye karar verdi ve şu an yalnızca yanılgı koduna erişiliyor.
Gördüğünüz üzere evvelki mavi ekran datalarında birçok ayrıntı yer almakta. 0x1000008e bizim mavi ekran kusur kodumuzu verirken, yanındakiler de parametreleri vermekte. Bu bilgiler bizim ne üzere işimize yarayacak diye sorarsanız karşılığı kolay, Microsoft makalelerinden dayanak almak.
O hâlde artık bu parametreleri nasıl göstereceğimize geçelim. Rehberimiz Windows 10 ve 11 üzerinden ilerlese de, Windows 7 ve üstündeki her sürümde geçerli olduğunu belirtelim. Birinci etapta bu özelliği Kayıt Defteri’ne (Regedit) DisplayParameters DWORD pahasını girerek aktifleştireceğiz.
Öncelikle Kayıt Defteri’ni açın (Win+R kısayolu akabinde regedit komutunu kullanabilirsiniz). Akabinde HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\CrashControlyoluna ilerleyin. Gelen yola sağ tık yapıp yeni DWORD (32-bit) pahası ekleyin. Bu pahanın ismini de DisplayParameters olarak düzenleyin.
DWORD pahasını “Decimal” yapıp 1 yazarak kaydedin. Belirtmeden geçmeyelim, Hexacademical olarak seçim yapacak olursanız yazacağınız kıymet 0x00000001 olmalıdır.
Bu eklemeyi yaptıktan sonra yapılan ayarların geçerli olması ismine sistemi yine başlatmalısınız. Bu düzenlemeyi yaptıktan sonra, mavi ekran yanılgılarının sol üst köşesinde artık ayrıntılı sorun parametrelerine erişebileceksiniz.
Önceden hazırlanmış bir .reg evrakı kullanarak, üstte birden fazla adımla yaptığımız işi tek tıkla gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle yapmanız gereken yeni bir Metin Evrakı oluşturmak. Akabinde dokümanın içerisine aşağıdaki kodu kopyalayıp yapıştırmanız gerekiyor.
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl]
"DisplayParameters"=dword:00000001
Bu kodu .txt uzantılı metin dokümanına yazdıktan sonra farklı kaydet kısmından .reg uzantısıyla kaydedin. Akabinde oluşan belgeyi çalıştırın ve yönetici müsaadesini verin.
Siz de mavi ekran alıyorsanız ve probleminizin tahliline kavuşmak istiyorsanız, ayrıntılı parametreleriniz ile Technopat Sosyal‘deki Mavi Ekran Kusur Analizi kategorisinde mevzu oluşturup teknik dayanak alabilirsiniz.