Windows 10 işletim sistemi sürücü desteği ile birlikte gelir. Eski işletim sistemini kullanan bir çok kullanıcı halen mevcuttur. Sürücü desteğinin olmadığı bilgisayarları hala bulabilirsiniz. Bilgisayara yeni yükleme yaptığınızda sürücülere ihtiyacınız olacaktır. Sürücü yedeklemek için bir çok program mevcuttur. Ancak bunu manuel olarak kendinizde yapabilirsiniz.
Windows sürücüleri nasıl yedeklersiniz ve bunları nasıl kullanabilirsiniz? Windows’un tüm sürümlerinde, sürücüler “C:\Windows\System32\Drivers\” ve “C:\Windows\System32\DriverStore” alt klasörlerinde depolanır. Kurulumuzunuzda System32 içerisinde DRVSTORE adlı klasör var ise bu klasörde de sürücüler depolanır. Tüm bu klasörler, işletim sisteminizin tüm donanım sürücülerini içerir.
Bu klasörleri, harici bir USB sürücüsü gibi ayrı bir depolama alanına kopyalayabilirsiniz. Bilgisayarınızı formatladıktan sonra sürücüleri tekrar aynı yere yapıştırmanız yeterli olacaktır.
Windows’un kaldırılan donanım sürücülerini otomatik yüklemesi için bilgisayarı yeniden başlatmanız gerekecektir. Yüklenmeyen sürücüleri yüklemek için Aygıt Yöneticisi‘ni açmanız gerekir. Bunu , Başlat Menüsü’ndeki arama kutusuna Aygıt Yöneticisi yazarak yapabilirsiniz . Kaldırılan tüm sürücülerinizi küçük sarı bir uyarı üçgeni simgesiyle vurgulanmış olarak göreceksiniz. Sorunlu olan sürücüleri tıklayın ve her biri üzerinde sağ tık yapın “Sürücüyü Güncelleştir”i tıklayın. Sürücüler bilgisayarınızda sürücüler klasörlerinde olduğundan, Windows’a sürücüleri otomatik olarak bulma talimatı ile devam edin. Bazı durumlarda, sürücü yollarını kendinizde gösterebilirsiniz.
Bununla ilgili önemli bir uyarı var. Windows’un 64 bit (x64) ve 32 bit (x86) sürümleri için sürücüler genellikle farklıdır. Bu, eğer x86 sürücülerini Windows’un x64 kopyasına kopyalarsanız ya da tam tersi yüklemek olmaz. Windows bunları hatalı olarak tanıyacaktır. Bu nedenle, PC sisteminizi Windows’un 32 bit sürümünden 64 bit sürüme geçirirken bu yöntemi kullanamazsınız.
Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemleri sürücülerinde bu yöntemi kullanabilirsiniz, ancak yine de x86 ve x64 sürümlerini dikkate almanız gerekir. Bu işlemi Windows XP sürücülerini Vista veya Windows 7’ye geçirmek için kullanamazsınız, Windows XP daha eski bir sürücü modeli kullanır ve XP’nin donanım sürücüleri Windows’un yeni sürümleriyle uyumlu değildir.