Son Konu

Windows’da Oyunlar için Düşük FPS Nasıl Yükseltilir?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Bilgisayar oyunlarını oynamak için yüksek grafik kartlı donanımları tercih ederiz. Oyun sektörü hızla gelişen bir sektördür. Oyun oynarken en büyük karşılaşılan sorunlardan biri düşük FPS’dir.

Bu makalede apmanız gereken birkaç temel düzeltmeye göz atacağız;

Sürücülerinizi Güncelleyin
Sürücüler, yazılımınız ve donanımınız arasındaki arayüzü ele alan özel yazılım parçalarıdır. Normal PC kullanıcılarının bunları güncelleme yapmasına pek ihtiyaç olmaz ancak oyuncular için performansı arttırmak için özellikle ekran kartı güncellemesi yapmak gerekebilir.

GPU (Ekran Kartı) sürücünüzü güncellemek için, sahip olduğunuz grafik kartına bağlı olarak veya ziyaret edin.

Arka Plan Programlarını Kapatın
Bir oyun oynarken, kullanmadığınız diğer işlemleri kapatmak iyi bir fikirdir. Bu, bilgisayarınızın oyuna ayırabileceği kaynakları boşaltacaktır.



Görev Yöneticisini açmak için Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basın. Genişletmek gerekirse, daha fazla ayrıntı’yı tıklayın , ardından İşlemler sekmesinde kaynakları ne kullandığını görebilirsiniz. Önemli miktarda CPU, bellek veya GPU’nuzu kullanan herhangi bir uygulama muhtemelen oyun performansına zarar verebilir. Oyuna başlamadan önce bunları kapatın.

HDD’nizi birleştirin
Çoğu oyuncu, sürücüsünü her geçen gün performansı çok daha yüksek olan yarı iletken sürücüye (SSD) yükseltmeye başladı. Ancak hala HDD kullanıyorsanız, diskin birleştirildiğinden emin olmalısınız. Bir SSD kullanıyorsanız, sürücünüzün ömrünü kısaltabileceği için birleştirmemelisiniz.



HDD sürücünüzün birleştirmek için Başlat Menüsüne “birleştirme” yazın ve Sürücüleri “Birleştir ve Optimize Et” girişini tıklayın. Windows 10 bunu otomatik olarak yapar, bu nedenle manuel olarak birleştirmenize gerek yoktur.

Güç Seçeneklerini Ayarlayın
Windows’taki güç seçenekleri, bilgisayarıızın enerji tüketimi ile ilgili ayarları değiştirmenize olanak sağlar. Varsayılan planda, Windows güç tüketimini performansla dengelemeye çalışır. Bazen, özellikle dizüstü bilgisayarlarda bu, oyunlarda performansın düşmesine neden olabilir.



Yüksek performans planına geçmek iyi bir fikirdir . Bunu yapmak için, Ayarlar> Sistem> Güç ve Uyku’yu tıklayın ve sağ taraftaki İlgili ayarlar altında “Ek güç ayarları”nı tıklayın . Bu sizi Kontrol Panelinin Güç Seçenekleri bölümüne yönlendirecektir. “Güç Planı oluştur” sekmesi tıklayın ve”Yüksek Performans” seçeneğini seçerek bir yüksek performans seçeneği oluşturun.

Bu seçenek ile bilgisayarınızın güç tüketimini artıracağını unutmayın. Dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünü çabuk biterecektir.

Windows’un Görsel Efektlerini Kapatın
Windows, varsayılan olarak işletim sistemi çevresinde pek çok görsel efekt kullanır. Bunlar, menüleri ve diğer ortak öğeleri daha yumuşak gösterir, ancak kaynakları kullanır.



Windows’ta görsel efektleri devre dışı bırakmak için, performansı Başlat menüsüne “Performans” yazın ve “Windows’un görünümünü ve performansını ayarla”yı seçin . Ortaya çıkan menünün Görsel Efektler sekmesinde, etkinleştirebileceğiniz veya devre dışı bırakabileceğiniz grafiksel özelliklerin bir listesini göreceksiniz. Burada “En iyi performans için ayarla”yı seçerek efektleri kapatın.

Oyun Çubuğunu Devre Dışı Bırak
Windows 10, oyun kliplerini kaydetmenize, ekran görüntülerini çekmenize ve hatta oyununuzu akışa geçirmenize izin veren bir Oyun çubuğu özelliği içerir. Bazı durumlarda kullanışlı olsa da oyun performansını olumsuz yönde etkileyebilir.



Oyun çubuğunun çalışmasını önlemek için Ayarlar> Oyun> Oyun çubuğu bölümüne gidin ve üstteki kaydırıcıyı devre dışı bırakın.

Oyunun Grafik Ayarlarını Değiştirin
Çoğu PC oyunu çeşitli grafik seçeneklerini değiştirmenize izin verir.Yansımalar ve sis gibi bireysel fantezi efektlerini de kapatabilirsiniz. Bunlar oyunun güzel görünmesini sağlarken, GPU’nuzu zorlarlar. Kare hızını artırmak için bu seçenekleri devre dışı bırakmalısınız.

Gerçekten sorunsuz bir oyun oynamak için mücadele ediyorsanız, çözünürlüğü düşürmeyi düşünün. Örneğin, 1920 × 1080’den 1080 × 720’ye düşürülmesi, FPS üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Çözünürlüğü oyunun ve bilgisayarınızın durumuna göre ayarlayabilirsiniz.

Tam Ekran Modu’nu kullanın
Çoğu oyun tam ekran, pencereli veya kenarsız pencereli modlarda oynamanıza izin verir. Maksimum performans için tam ekran seçmelisiniz. Bunun nedeni, bu modda çalışan uygulamaların ve oyunların ekran çıktısı üzerinde tam denetime sahip olmalarıdır.

Oyunu Onarın veya Yeniden Yükleyin
Yalnızca bir oyunda FPS sorunları yaşarsanız, soruna neden olan bazı bozuk dosyalar olabilir. Bazı oyunlarda bir Onarım seçeneği olabilir. Steam’de, bunu sağ tıklatarak, Özellikler’i seçerek ve Yerel Dosyalar sekmesinde Oyun Dosyalarının Bütünlüğünü Doğrula sekmesini seçerek bulabilirsiniz. Aksi takdirde, performansı arttırıp artırmadığını görmek için oyunu kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyin.

Donanımı Yükseltme
Bu işlemlerin hiç biri işe yaramadıysa, muhtemelen donanımınızı yükseltme zamanı gelmiştir. Daha kaliteli oyunları oynayabilecek daha güçlü bir ekran kartına, oyunun sorunsuz çalışmasını sağlamak için daha fazla RAM’e veya daha güçlü bir CPU’ya ihtiyacınız olabilir.

Isının, donanımınızı da etkileyebileceğini unutmayın. Oyununuz bir süredir çalıştıktan sonra FPS sorunları yaşarsanız, sisteminiz aşırı ısınıyor olabilir. Sisteminizi açın ve içindeki tozları temizleyin. Bilgisayarınızda yeterli hava akımı olduğundan da emin olmalısınız.

Düşük FPS ve Ağ Gecikmesi Arasındaki Fark
Sonuca varmadan önce, düşük FPS ile çevrimiçi gecikme arasındaki farkı bilmek önemlidir. Çevrimiçi oyunları, bir slayt gösterisini izliyormuş gibi oynarsanız ve aynı oyunu çevrimdışı bir oyun oynarken böyle bir sorun yoksa FPS sorunu değil ağ sorunu vardır. Ancak çevrimdışında da aynı sorun devam ediyorsa bilgisayarda FPS sorunu var demektir. Çevrimiçi sorun varsa internet sorunları ile ilgili araştırmalarınızı yapıp çözmünüzü bulmalısınız.
 
Üst Alt