Son Konu

WordPress Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

WordPress Nedir?​

Web siteleri, çok çeşitli kategorilerde karşımıza çıkıyorlar. Günümüzde ticaretten bilgi aktarımına kadar birçok işlem web siteleri üzerinden yapılmaktadır. Bundan dolayı web sitesi kurmak birçok teknoloji kullanıcısının ilgisini çekiyor. Bu noktada nasıl web sitesi kurarım diye araştırma yapan kişiler, bazı programlama dilleriyle karşılaşıyorlar. Programlama dillerine hakim olmayan kullanıcılar, bu noktada hayal kırıklıkları yaşıyorlar.

Ancak günümüzde web sitesi kurabilmek için programlama dillerine hakim olmanıza gerek yok. Çünkü bazı geliştiriciler, yayın sistemleri geliştirerek kullanıcılarına sunuyorlar. Bu yayın sistemlerinden birisi de WordPress olarak karşımıza çıkıyor.



2000’li yılların başından beri kullanıcılarına hizmet veren WordPress, günümüzde en çok tercih edilen yayın sistemlerinin başında geliyor diyebiliriz. Bundan dolayı birçok sitenin arka planında WordPress’in yer aldığını görmeniz oldukça muhtemel.

WordPress, PHP ile yazılan bir yayın sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra geliştiriciler, sistem için GPL lisansını da almayı tercih ettiler. Bu sayede WordPress, kullanıcılarına ücretsiz olarak hizmet veren açık kaynaklı bir yayın sistemi haline gelmiştir.

Sistemin geliştiricileri, gördükleri yoğun ilgi karşısında sistemi her geçen gün geliştirmeye devam ettiler. Bunun sonucunda WordPress, günümüzde sahip olduğu çok çeşitli özellikler ile kullanıcılarına hizmet vermektedir. Ayrıca bilindiği gibi bir web sitesi için en önemli olan unsurlardan birisi de güvenliktir. Geliştiriciler, sistemin güvenliği üzerinde de yoğun çaba sarf ediyorlar.

Bu sayede WordPress, çeşitli bağımsız kuruluşlar tarafından yüksek güvenlikli yayın sistemi ödülleri almıştır. Ayrıca bazı kuruluşlar, WordPress’e stabil ve başarılı bir şekilde çalıştığı için en iyi açık kaynak kodlu CMS ödülleri de vermişlerdir. Bu ödüller, web sitesi geliştiricilerinin WordPress’e olan güven seviyelerinin artmasını sağlıyor diyebiliriz.

WordPress’in Avantajları Nelerdir?​

WordPress nedir sorusunun cevabını öğrenen kullanıcılar, bu sistemin detaylarını oldukça merak ediyorlar. WordPress’in dünya genelinde en çok kullanılan yayın sistemlerinden birisi olduğunu belirtmiştik. Bunun en temel sebebi, sistemin sahip olduğu özellikler diyebiliriz. Bu özellikler, kullanıcılarına sitelerini çeşitli yönden özelleştirme imkanı sunuyorlar. Bundan dolayı internet sitesi sahipleri, sitelerinde WordPress kullanmayı tercih ediyorlar.

İlk olarak WordPress, özelleştirme yönünden oldukça çeşitli bir platform diyebiliriz. Geliştiriciler, kullanıcılarına tasarım konusunda diledikleri tasarımı kullanabilmeleri imkanını sunuyorlar. Bu sayede WordPress kullanıcıları, sitelerinde e-ticaret sitesi tasarımları kullanabildikleri gibi kişisel blog tasarımları da kullanabiliyorlar.

WordPress’in Avantajları Nelerdir

Bunun yanı sıra WordPress, eklenti seçeneğine de sahip. Sistem, kullanıcılarına belirli özellikleri standart olarak sunuyor. Ancak bazı site sahipleri, geliştirdikleri sitelerde ekstra özelliklere sahip olmak isteyebiliyorlar. Bu noktada WordPress, programlama dillerine hakim olmayan kullanıcıları için eklentiler özelliğini sunuyor. Bu özellik, WordPress kullanıcılarına sitelerine çeşitli özellikleri direkt ekleyebilme imkanı sunuyor.

Böylece kullanıcılar, kendi istedikleri tasarıma sahip olan sitelerini ayrıca kendi istedikleri özellikler doğrultusunda özelleştirebiliyorlar. Bu da sitelerin tamamen site sahiplerine ait olmasını sağlıyor diyebiliriz. WordPress’in en büyük avantajı ise tüm bu özellikleri ücretsiz olarak sunuyor olması desek yanlış olmayacaktır.

Kullanıcılar, WordPress’in ana dosyalarına ücretsiz bir şekilde erişerek sitelerine kurabiliyorlar. Bunun yanı sıra WordPress, çeşitli ücretsiz tema ve eklentilere de sahip. Ancak tema ve eklentiler genellikle üçüncü parti geliştiriciler tarafından geliştirildikleri için ücretli olarak da kullanıcılarıyla buluşabiliyorlar.

Son olarak WordPress’in güvenilir bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Sistem, bazı noktalarda güvenlik açısından eksik kalabiliyor. Ancak WordPress, genel olarak değerlendirildiğine güvenilir bir yayın sistemi olarak ön plana çıkıyor diyebiliriz. Bunun yanı sıra platformun açık kaynak kodlu olduğunu belirtmiştik. Bu sayede kullanıcılar, sitelerine çeşitli güvenlik önlemlerini manuel olarak ekleyebiliyorlar.

WordPress’in Dezavantajları Nelerdir?​

Birçok sistem gibi WordPress de olumlu özellikler kadar olumsuz özelliklere de sahip. Bundan dolayı kullanıcılar, sitelerine WordPress’i kurmadan önce bu sistemin dezavantajlarının neler olduğu konusunda araştırma yapıyorlar. Bu noktada sistemin dezavantajlarını maddeler halinde açıklamak daha açıklayıcı olacaktır.

  • Eklenti ve Temaların Ücretleri: WordPress, bazı temel özellik ve temalarla birlikte kullanıcılarıyla buluşuyor. Ancak bu tema ve özellikler, belirli bir noktadan sonra yetersiz kalıyorlar. Bundan dolayı kullanıcılar, başka tema ve eklentilere yönelme ihtiyacı hissediyorlar. Bu noktada eklenti ve temaların ücretleri yüksek seviyelerde olabiliyorlar. Bundan dolayı WordPress her ne kadar ücretsiz bir sistem olsa da tema ve eklenti kısmında ücret konusunda can sıkıcı bir noktaya gelebiliyor.
  • Koruma Seviyesi: Bazı web siteleri yoğun saldırılar ile karşılaşabiliyorlar. Bu noktada sitenin geliştiricilerinin güvenlik seviyesini yüksek düzeyde tutmaları gerekiyor. Ancak WordPress bu konuda bazı kullanıcılarını hayal kırıklığına uğratabiliyor. Bundan dolayı sitenizde WordPress kullanmayı planlıyorsanız sistem tarafından geliştirilen güvenlik önlemlerini kendi önlemlerinizle desteklemeniz gerekebilir.
  • Yavaş Çalışma İhtimali Yüksek: WordPress, temel olarak akıcılık ve güvenilirliği temel alan bir sistem olarak ön plana çıkıyor. Ancak sistem, bu iki konuda da bazı durumlarda sınıfta kalabiliyor. WordPress, olabildiğince sunucuları yormayacak bir şekilde kodlandı diyebiliriz. Ancak bazı sunucular, WordPress kurulması durumunda ciddi ölçüde yavaşlayabiliyor. Sunucunun yavaşlaması tabii ki site hızını da doğrudan etkiliyor. Bundan dolayı WordPress kullanırken sağlam bir sunucuya sahip olmanız gerekebilir. Bu noktada hazır olarak satılan WordPress hosting paketlerini tercih edebilirsiniz.

WordPress Neden Çok Sık Kullanılıyor?​

Herhangi bir programlama dilini bilmeyen teknoloji kullanıcılarının sayısı ciddi ölçüde yüksek diyebiliriz. Bundan dolayı bir internet sitesi geliştirmeye karar veren kişiler, ilk olarak hazır yayın sistemlerine yönelmeyi tercih ediyorlar. B noktada WordPress’in de dünya genelinde en çok kullanılan yayın sistemlerinden birisi olduğunu belirttik.

WordPress nedir sorusunun cevabını öğrenen birçok internet kullanıcısı, bu sistemin neden bu kadar popüler olduğunu merak ediyor. Sistemin çok sık kullanılmasının oldukça çeşitli sebepleri var. Ancak bu noktada aslında WordPress’in sahip olduğu avantajlar, sistemin öne çıkmasını sağlıyor diyebiliriz.

Geliştiricilerin açık kaynaklı kodlar kullanmaları, sistemi oldukça popüler bir hale getiriyor. Bunun yanı sıra geliştiricilerin oldukça çalışan güvenilir bir sistem geliştirmeleri ve bu sistemi kullanıcılarına ücretsiz sunmaları internet sitesi sahiplerinin dikkatini çekiyor.

WordPress Neden Çok Sık Kullanılıyor

Ayrıca WordPress, belirttiğimiz gibi özelleştirme konusunda oldukça çeşitli imkanlara sahip. Bu imkanlar, site sahiplerini sitelerine WordPress’i kurmaları konusunda heyecanlandırıyor diyebiliriz. Genel olarak baktığımızda sistemin bu kadar popüler olmasının en temel sebebi oldukça stabil çalışması ve ücretsiz bir şekilde kurulabiliyor olması diyebiliriz.

Tabii ki insanların sıfırdan bir site kodlamak istememeleri de WordPress’i oldukça popüler bir hale getiriyor. Programlama dilleriyle uğraşmak istemeyen kişiler, hazır ve yüksek bir performans gösteren WordPress’i kullanmayı tercih ediyorlar. Bu durum da belirttiğimiz gibi sistemi dünyanın en çok kullanılan yayın sistemlerinden birisi haline getiriyor.

WordPress Alternatiflere Sahip mi?​

Yazımızın başında açıkladığımız gibi web siteleri, kullanılabilir olmaları için belirli programlama dilleriyle yazılıyorlar. Ancak programlama dillerine hakim olmayan kişiler, sitelerini nasıl kurabilecekleri konusunda çeşitli çözümler arıyorlar. WordPress’in bu noktada internet sitesi sahiplerinin karşısına çıktığını belirtmiştik. Fakat WordPress, bazı noktalarda insanların beklentilerini karşılayamayabiliyor.

Bundan dolayı bazı internet sitesi sahipleri, WordPress’e alternatif yayın sistemleri var mı diye merak ediyorlar. Gelişen teknoloji, neredeyse her alanda hizmetlerin alternatiflerinin gelişmesini sağladı. Bundan dolayı tabii ki WordPress ile rekabet halinde olan çeşitli yayın sistemleri mevcut.

Bu noktada kullanıcıların karşısına çıkan ilk sistem Joomla oluyor. Joomla, WordPress gibi ile geliştirilen bir sistem olarak ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra sistem, tıpkı WordPress gibi çeşitli özelleştirebilme seçeneklerine sahip. Bu özellikleriyle Joomla, WordPress’in en kuvvetli rakiplerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun yanı sıra Drupal, WordPress ile rekabet halinde olan bir diğer yayın sistemi olarak piyasada yer alıyor diyebiliriz. Drupal, ücretsiz ve açık kaynaklı olmasıyla ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra sistem, PHP dili kullanılarak oluşturuldu. Bu sayede Drupal, WordPress’e oldukça benzer sistemlerden birisi diyebiliriz.

WordPress, kendi sitesi üzerinden kullanıcılarına ücretsiz olarak site kurma imkanı da tanıyor. Bundan dolayı sistemin en güçlü rakiplerinden birisi Wix diyebiliriz. 2006 yılından beri hizmet veren Wix, bulut tabanlı bir internet sitesi geliştirme hizmeti olarak kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Wix, kullanıcılarına çeşitli seçenekler üzerinden web sitesi geliştirme imkanı sunuyor. Bundan dolayı hizmet, WordPress’in en güçlü rakiplerinden birisi diyebiliriz.

Genel olarak baktığımızda WordPress, en popüler yayın sistemi olarak ön plana çıkıyor. Ancak sistem, çeşitli sistemlerle de rekabet halinde diyebiliriz. Bundan dolayı WordPress, her geçen gün geliştirilerek rakiplerini geride bırakmaya çalışıyor.

WordPress Nedir: Genel Değerlendirme​

WordPress, temel olarak bir yayın sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Sistem, güvenilir ve stabil olmasından dolayı piyasada yer alan birçok internet sitesinde kullanılıyor. Bu durumun bir diğer sebebi de sistemin ücretsiz olarak hizmet veriyor olması diyebiliriz.

Her ne kadar WordPress kurulum dosyaları ücretsiz olsa da WordPress kullanıcıları, sitelerine ciddi harcamalar yapabiliyorlar. Bunun en temel sebebi sistemin tema ve eklentilerinin yüksek ücretlerle satılıyor olması oluyor. Sistemde çeşitli ücretsiz tema ve eklentiler mevcut. Ancak başarılı tema ve eklentilerin birçoğu ücretli bir şekilde kullanıcılarla buluşuyor. Üstelik geliştiriciler, bu tema ve eklentiler için ciddi ücretler talep edebiliyorlar.

Bunun yanı sıra WordPress, genel olarak değerlendirildiğinde oldukça başarılı bir yayın sistemi diyebiliriz. Bundan dolayı dünya genelinde e-ticaret sitelerinden eğitim sitelerine kadar birçok sitede WordPress kullanılıyor. Ancak bazı kullanıcılar, WordPress kullanmak istemediklerinden dolayı bu sisteme alternatifler arıyorlar.



Bu yüzden WordPress ile rekabet içerisinde olan çok çeşitli yayın sistemleri de mevcut. Sizler de bu sistemler üzerinde karşılaştırma yaparak siteniz için en uygun yayın sistemine karar verebilirsiniz. Bu noktada yayın sisteminden beklentilerinize karar vermeniz karar sürecinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz WordPress rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde temel olarak WordPress nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra WordPress hakkında oldukça merak edilen çeşitli noktalar konusunda da bilgi verdik.

Sizler de dünyanın en popüler yayın sistemlerinden WordPress hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Üst Alt