Eli büyük olanlar için tutuş tarzına nazaran uygun seçim olmayabilir
Oyunculara yönelik eserler elbette yalnızca büyük üreticiler tarafından sunulmuyor. Nasıl otomobilde Radical, Koenigsegg gibi markalar varsa, oyun dünyası da birbirinden değişik eserleriyle karşımıza çıkan egzotik firmalarla dolu. 2013 yılında İsveç'te kurulan ve şimdiye de Ninjas in Pyjamas espor grubu ve Rocket Jump Ninja ile iştirakleriyle ismini duyuran Xtrfy da bunlardan birisi ve bu ay incelediğimiz eseri de tüm eser ailesinin en özel modeli olan, şahsen Rocket Jump Ninja'nın tavsiyeleri doğrultusunda şekillenen MZ1 Zy's Rail.
MZ1 epey küçük (111*59*36mm) bir fare öncelikle. Kutudan çıkarttığınızda dikkatinizi çekecek çok şey var lakin nitekim küçük ve hafif bir fareden bahsediyoruz. Pekala, şimdiye dek 200'e yakın fareyi inceleyen Rocket Jump Ninja bunu kimler için tasarladı. Bir kez parmak ucu (Fingertip) tutuşu kullanıyorsanız, MZ1'de elinizin boyutundan bağımsız çok rahat edeceksiniz. Ayrıyeten eliniz küçükçe avuç içi (palm) tutuşa da son derece uygun. Ben kendi adıma hybrid bir tutuş kullanıyoruz ve açık konuşalım, bu kadar küçük ebatlı bir farede rahat etmeyi beklemiyorduk. Tersine son derece rahat ettik.
MZ1, birinci bakışta fark edebileceğiniz epey özgün bir dizayna sahip. Farenin ön kısmı adeta bir Formula 1 aracının burnu üzere, alışılmadık formda yere epeyce yakın ve ana tuşların orta kısmı, parmağınızın sağa sola kaymasını engellemek ismine biraz çukur olarak tasarlanmış. Bu türlü bir tasarımı birinci defa gördük ve son derece işlevsel bulduk, bence taklit edilmesi de yakındır. Xtrfy bu modelde birden fazla oyuncunun favorisi olan mekanik Kailh GM 8.0 switch'lerini kullanmış. Epeyce tok bir his verse de sessiz olmayı başaran bu anahtarların yanında 24 adımlı fare tekerleği de büsbütün sessiz, sertliği âlâ ayarlanmış ve ergonomik. Sol taraftaki işlev tuşları da neredeyse hiç sünger hissi vermiyor, son derece tok bir his veriyorlar ve parmağınız basitçe ulaşabiliyor. Üst kısımdaki tuşun fonksiyonu ise alttaki anahtar üzerinden değiştirilebiliyor. Buna göre RGB modunu
MZ1'in tasarımı konusunu bir türlü bitiremedik. Bir öteki bahis, fare birinci bakışta her iki el kullanımına da uygun (ambidextrous) üzere gelebilir lakin aslında sağa gerçek yavaşça meyilli. Sağ tarafta işlev tuşlarının da olmadığını düşünürsek solak kullanıcılar için uygun bir seçim olmayabilir. Fare bu kadar ufak ve hafif olunca yan kısımlarda yumuşak parmak dayanağına gerek görülmemiş.
Xtrfy bu modelde de son periyodun favori tasarımı Honeycomb'u kullanmış. Bu delikli dizaynın yararı elbette hafiflik ki MZ1 yalnızca 61 gram, piyasadaki en hafif farelerden birisi. Ayrıyeten eserde şimdiye kadar bir farede gördüğümüz en güzel RGB aydınlatma kullanılmış. Hayli geniş bir bölgeye yayılan aydınlatma mat/şeffaf plastik gereçten yapılan farenin hoşluğuna hoşluk katıyor, kesinlikle görmeniz gerek. Honeycomb dizaynının dezavantajlarına dönersek, birinci olarak şayet meskende kedi köpek besliyorsanız içine tüy kaçma mümkünlüğü yüksek. Bu aygıta bir ziyan vermese de paklığa dikkat etmenizde yarar var. Öbür dezavantaj olan "farenin baskı altındayken çıtırdaması" sorunu ise MZ1'de kelam konusu değil. Elinizi koyduğunuzda biraz gıcırdama hissedebilirsiniz lakin baskıyı artırdığınızda artmıyor. MZ1 hakikaten de size çabucak hissettirdiği materyal kalitesini âlâ personellik ile de birleştirmiş.
Eserde kullanılan PixArt PMW3389 sensör piyasada epey tanınan ve performanslı bir eser. 50G hızlanma, 400 IPS hız ve 1000Hz polling rate değerleri esasen ziyadesiyle kâfi. Alt kısımda DPI ayarını yapabileceğiniz bir tuş var bunu da hatırlatalım. Buradaki LED'in renginden o anki DPI ayarı konusunda bilgilendiriliyorsunuz.
Gelelim minik gözüken, oyuncular için son derece değerli son ayrıntılara. Xtrfy bu modelde skatez olarak Virgin Grade PTFE kullanmış ve kutudan yedek set de çıkıyor. Hem sert hem de kumaş yüzeyde gördüğümüz en yeterli gliding performanslarından biriydi. Öbür mevzu ile kablo. Xtrfy'ın başka modellerde çok eleştirilen kablosu bu modelde Xtrfy EZCord Pro kablo ile değiştirilmiş. 1.9m uzunluğundaki kablo son derece yumuşak ve kablo tutucusu kullanmasanız bile bir yerlere takılıp durmuyor.
Özetle
Sonuç olarak, MZ1 hakkıyla Editörün Seçimi unvanını kazanan bir eser oldu. Fiyat konusu ise bildiğiniz üzere epeyce değişken. Çok fazla getirilen bir eser olmadığından stok durumu fiyat üstünde belirleyici olabiliyor. Yurt dışı fiyatının 79$ olduğunu, ülkemizde ise bu yazı hazırlandığı sırada 999 TL'ye bulunabildiğini belirtelim.