Türkiye Cumhuriyeti, yasaları doğrultusunda vatandaşlarına araç kullanabilme imtiyazını açık bir şekilde tanımıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşların araçlarını yasaya uygun olarak açık bir şekilde kullanma ayrıcalığını kabul etmiştir. Ancak, bu belirli koşullarla bağlantılı olmuştur. Örneğin, araçların ithalatı ve ticareti devletin tekelidir ve devlet bunu yasal olarak güvence altına almış ve yasal durumlarda olan vatandaşların veya kurumların araç alma hakkına sahip olduğunu açıkça düzenlemiştir. Türkiye, araçları çok düşük fiyatlarla aldı ve dolaylı vergiler doğrudan binlerce lira satmak için vatandaşlara uygulandı. Mesela Almanya'dan Türkiye'ye 2000 cc bir araç olan 35 bin avroluk bölge, bu araç ile vatandaşlarına 110 bin avroya kadar anahtar teslim rakamlar satıyor.
Bu sayede ülke dışına çıkmayı hedefleyen bir ticaret açığı var, vatandaşların yapacak bir şeyleri yok sadece çok büyük yükler. Bununla birlikte, bazı kişilerin gümrüksüz araç ithal etmesine izin verilir. Bu şahıslar, Türkiye'de araç olan gümrük ücretini ödemeden, her türlü ulaşım şartını kullanabilirler. Bu makalenin konusu, Türkiye'de yabancı plakalı şartlara sahip araçların kullanılmasıdır. Yabancı cilalı bir aracınız varsa ve aynı zamanda Türkiye'de bu aracı kullanma fikrindeyseniz, makalemizdeki bu durumu tam anlamıyla ele almışsınız.
Birincisi, yabancı taşıtların kullanımının Türkiye'de hala güvenli bir yasal ikamet statüsünde olduğu anlaşılmalıdır. Yabancı plakalı bir aracınız varsa ve bu bağlamda Türkiye sınırları dahilinde kullanmak istiyorsanız, bu durumda, bazı sınırlamalarla karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Birincisi, yabancı kaplamalı araçlar Türkiye'de en fazla 6 ay kalabilirler. Bunun bazı istisnaları var; aşağıdaki satırlara dahil edilecektir. Eğer T.C. Türkiye'de ikamet eden bir vatandaşsanız ve bu durumda da yabancı plakaları olan arabanızda Türkiye'de 6 aya kadar kullanmak mümkündür. Bu süre kesindir ve aşılması halinde cezai yaptırım vardır. 6 ayın bitiminden önce aracınızı gümrüklere götürmeli veya sınırlardan birinden çıkarmalısınız. Gümrüklere verilen araç, belli bir süre sonra kamu mülkü olur. Teslim edilen gümrük merkezinden bilgi almak sizin yararınıza olacaktır. Arabanızda yurtdışına teslim yerine gümrük işlemleri yapamazsanız bu durumda Türkiye'ye araç olarak 6 ay yurtdışına bırakma tarihine kadar giremezsiniz. Türkiye 6 aylık süreyi tamamladıysa, 6 ay bitinceye kadar kalan sürenin yapılması halinde Türkiye'ye geri dönülebilir.
Aracın geçici bir yabancı plakası varsa, gümrük memuru size girişte size ne kadar ikamet ettiğini söyleyecektir. Bu süre geçmeden önce, araç ya çıkartılmalı ya da Mavi Plakaya çevrilmelidir. Yabancı plakalı araçların Türkiye'de aktif olarak kullanıldığını gördüğümüz gibi geçicidir. Son 6 ayını yurtdışında da geçirdi. Bir vatandaş veya yabancı uyruklu, arabanızı getirebilir Türkiye'de 2 yıl kullanılabilir. Burada aranması gereken en önemli ölçüt, kişinin son 6 ayını yurtdışında geçirmiş olmasıdır. Bu durumda, yabancı plakalar ile Türkiye'de sömürü imtiyazından 2 yıla kadar bir süre faydalanabilir. Bu şartın sağlanmaması ve 6 aylık sürenin bitiminden önce şahıs olması durumunda, oradaki ülkede bir işlem yaptıktan sonra sanki çok ciddi bir suç durumunda tekrar gösterip satmaya çalışıyor soru ve yaptırım şiddetlidir. Vergi kaçakçılığı da dahil olmak üzere isteğe bağlı bir işlem sonucunda, hem araca el konulması hem de failin kaçakçılık da dahil olmak üzere bir dizi suçtan dolayı yargılanması gerekebilir. Dolayısıyla, aklınızda böyle bir fikir varsa, pes etmek sizin yararınıza olacaktır. Mahallenizde bu tür faaliyetlerde bulunan insanlar varsa, o zaman bildirim organizasyonu vatandaşlık sorumluluğu kapsamında olduğu gibi kullanılmalıdır. Türk makamları, başta Gürcistan ve Bulgaristan olmak üzere yabancı araç plakalı binlerce araca el koymakta ve bu konuda ciddi cezalar uygulamaktadır.