habercibotu
Yeni Üye
Yanık vakaları toplumda büyük bir sorun oluşturmaktadır. Yanık basit bir olay kabul edilip yanık üzerine diş macunu ve ayakkabı boyası dökülmesi gibi yanlış uygulamalar yapılıyor. Bu yanlış uygulamalar yanık bölgesini iltihaplandırarak yanığın iyileşmesini geciktiririr ve çok fazla iz kalmasına sebeb olur. Yanık takibi ve pansumanı mutlaka bu konuda uzman hekimlerin kontrolünde yapılmalıdır.
Yanıkta yapılması gerekenler:
İlk müdahale:
Sıcak su yanıklarında ilk olarak yaklaşık yarım saat yanan bölgeyi soğuk su uygulanmalıdır. Yanan bölge temiz ıslak bir bezle sarıldıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İki yaş altı çocuklarda küçük yanık alanları dahi hayati tehlike oluşturabileceği için mutlaka bir hastaneye başvurulmalıdır.
Pansuman:
Yanık bölgesi mutlaka pansumanla kapatılmalıdır. Toplumdaki yanlış inanışın aksine yanık bölgesi açık bırakılmamalıdır. Özellikle çocuklarda yanan bölgenin derinliği birkaç gün içinde belli olacağı için yakından takip edilmelidir.Yanık alanına diş macunu, ayakkabı boyası gibi iltihaplanmaya yol açan yabancı maddeler sürülmemelidir.
Yanık pansumanı uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır. Son yıllarda yanık pansumanı için geliştirilen klorheksidin içerikli özel yara örtüleri ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Banyo:
Uzman doktor kontrolünde belli bir süreden sonra ılık su ve sabun ile banyo yanık bölgenin iyileşmesini artırmaktadır.
Yüz ve el yanıkları:
Yüz ve el, estetik ve fonksiyonel yönden çok önemli olduğu için belli bir süreden sonra pansumanla iyileşme olmazsa mutlaka ameliyatla kapatılmalıdır.
Mutlaka hastaneye başvurması gereken yanıklar:
Yüz, el , genital bölge yanıkları, 2 yaş altı çocuklar-65 yaş üstü yaşlı hastalar, büyük yanıklar ve elektrik yanıkları mutlaka tam teşekküllü bir hastaneye başvurmalıdır.
Yanıkta yapılmaması gerekenler:
1.Yanığı basite almak.
2.Yanık bölgeyi açık bırakmak.
3.Yanık alana diş macunu, ayakkabı boyası gibi iltihaplanmaya yol açan yabancı maddeler sürmek.