yardımlaşma ve dayanışma ile ilgili atasozleri ve anlamları
Derdini soyleyemeyen, derman bulamaz:
Caresizlik icinde bocaladığımız bircok durumlar vardır ki başkalarına acılamadığımız icin bir cıkış yolu bulamayız İnsanın tek başına halledemeyeceği muşkuller olabilir Bu durumda bize yardımı dokunabilecek birisine muracaat etmek kacınılmazdır Aksi takdirde ice gomulen dertler, kişileri ruh bunalımlarına surukleyebilir
Hayvan koklaşa koklaşa; insan soyleşe soyleşe:
Hayvanların tanışma ve yakınlıkları icgudusel olarak koklaşa koklaşa sağlanır İnsan ise akıllı bir varlık olup bunu soz ile ifade eder Dolayısıyla insanların yakınlıkları konuşarak sağlanır Birbirini anlamayan kişilerin beraberlikleri mumkun değildir Zira insanları bir arada tutan en onemli unsur fikir birliğidir
Kele, koseden yardım gelmez
Yardıma muhtac olan kişi, ihtiyac duyduğu şey konusunda kendi dururken başkasına yardım edemez Kendi derdine care bulamamış, kendi işini halledememiş ki, başkasına nasıl yardım etsin?
Komşu komşunun kulune muhtactır
Hayat şartları insanları bir arada yaşamaya zorunlu kılmıştır Bir arada yaşama sosyal hayatı, sosyal hayat da karşılıklı olarak yardımlaşmayı beraberinde getirmiştir Dolayısıyla insan her meselesini tek başına halledemez olmuş, yakınındakine başvurmak zorunda kalmıştır Bu bakımdan komşular birbirlerine en kucuk şey icin bile muhtactırlar Cunku en onemsiz şeyin yokluğu, buyuk bir işin aksamasına yol acabilir
Veren eli herkes oper
Cimri olmayan, ona buna yardım elini uzatan, eli acık olan, iyilik yapan kimseyi pek cok kişi sever; ona saygı duyar
Verirsen doyur, vurursan duyur
Bir yardımda bulunacak, bir iyilik yapacaksanız bu mutlaka bir işe yaramalı; doyurucu ve karşı tarafın ihtiyacını giderici nitelikte olmalıdır Cunku gelişiguzel, baştan savma, yarı bucuk yapılan yardımlar pek işe yaramaz Bir kavgaya tutuşmadan once hasmını bu kavgadan haberdar etmek de mertlik gereğidir Ansızın, habersiz saldırmak er kişiye yakışmaz
Yakın (hayırlı) dost (komşu), hayırsız akrabadan (hısımdan) yeğdir (iyidir)
Sıkıntıya duşen kişi, oncelikle akrabalarından ilgi bekler, yardım ve iyilik umar Ancak bu beklentileri boşa cıkmış, akrabaları yuzune bakmamışlardır Ote yandan dost ve komşuları onu yalnız bırakmamış, ilgi ve yardımlarını esirgememişlerdir İşte bunun icin hayırlı dost, hayırsız akrabadan daha iyidir
İyilik eden iyilik bulur
Bir karşılık beklemeden yardım yapan, kayıran, yardımcı olan, yararlı işlerde bulunan kimse, hemen herkes tarafından sevilir Gunu geldiğinde iyilik gorenler, bunun karşılığını ona iyilik yaparak oderler
Az veren candan, cok veren maldan
Varolalı beri insan, insanın yardımına ihtiyac duymuştur Bu bakımdan ihtiyac sahibine yardımda bulunmak bir insanlık gorevi haline gelmiştir Kimi yoksul kimseler birilerine yardım ya da armağan olarak bir şey verirlerse (kucuk de olsa) bu onlar icin bir fedakarlıktır Cunku verdikleri şeyden kendilerinde de yok denecek kadar az bulunmaktadır Dolayısıyla yardımları ya da armağanları yurekten, icten ve candandır Bunun yanında zengin olanın yapacağı yardım, fakirin yaptığı yardımdan daha fazla olabilir Ancak bu onun icin fedakarlık sayılmaz Cunku ihtiyacından fazla olan malından vermiştir Dolayısıyla verdiği malın yoksulluğunu cekmiyordur o
Yalnız taş duvar olmaz
İnsanlar bir arada yaşamak zorundadırlar Bu zorunluluk bir dayanışmayı, yardımlaşmayı gerekli kılar Nasıl ki tek taşla duvar yapılamazsa, insanlar da tek başlarına tum işlerinin ustesinden gelemezler Dolayısıyla diğer insanlarla ilişki kurmak, işbolumu yapmak, iş birliğine gecmek durumundadır
Ne verirsen elinle, o gider seninle
Yaşadığı surece yoksula, yetime, yolda kalmışa yardım eden, onları doyurup giydiren ve gozeten kimse, bunların karşılığını obur dunyada alacaktır Hatta Yuce Allah, ona kat kat fazlasıyla verecektir
El eli yıkar, iki el de yuzu
Toplu yaşama bicimi herkese bir gorev yukler Bu gorevlerin yapılması bir yandan duzeni sağlar, bir yandan da sıkıntıların ortadan kalkmasını Dolayısıyla karşılıklı yardımlaşma esasına dayalı bu gorev iyilikleri coğaltır, toplumu guclu kılar
Dost dostun eyerlenmiş atıdır
Hakiki dost, dostunun en sıkışık zamanında yardımına koşmaya hazır durumda bekler