Son Konu

Yatırım tutarı 22 Milyar! 30 Bin araç alım garantisi verildi... İşte üretileceği yer

bilgisayarci

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yatirim%2Dtutari%2D22%2DMilyar%2DYillik%2D30%2DBin%2Darac%2Dalim%2Dgarantisi%2Dverildi%2DIste%2Duretilecegi%2Dyer%2D%2D229662%2Ejpg

Resmi Gazete‘nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı Kararı’na nazaran, Türkiye’nin Arabası Teşebbüs Kümesi (TOGG) tarafından yapılacak elektrikli araba üretim tesisine, Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Birtakım Kanun ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca devlet takviyesi verilecek. Kararda, yerli arabanın üretimine ait ayrıntılar da aktarıldı.

Elektrikli yerli araba, Bursa’da kurulacak tesiste üretilecek. Tesiste, 300’ü nitelikli işçi olmak üzere 4323 kişi istihdam edilecek.

YATIRIM MEBLAĞI 22 MİLYAR LİRA

Yatırımın müddeti, başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019 tarihinden itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Bu mühlet içerisinde 5 farklı modelden yılda 175 bin arabanın üretilmesi öngörülüyor.

Belirlenen gayenin müddet içerisinde tamamlanamaması halinde ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca mühletin yarısı kadar daha ek müddet tanınabilecek. Yatırımın toplan meblağı ise 22 milyar lira olarak tespit edildi.

30 BİN ARABALIK ALIM GARANTİSİ

TOGG’un gerçekleştireceği yatırıma, 30 bin arabalık alım garantisi verildi.

Garanti çerçevesinde, Devlet Gereç Ofisi (DMO) tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin elektrikli araba alınacak. 

Yerli otomobil üretimine ait Cumhurbaşkanlığı kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Cumhurbaşkanlığı kararına nazaran:

- Yerli araba üretim tesisi Bursa'da kurulacak.

- Fabrika 22 milyar TL sabit yatırımla Bursa'da kurulacak.

- Araba üretimi 5 farklı modelde olacak.

- Yıllık üretim kapasitesi 175 bin olacak.

- Üretim tesisinde 4323 kişi istihdam edilecek. Bu bireylerin 300'ü nitelikli işçi olacak.

- Fabrikaya yatırım yeri tahsisi, KDV istisnası, alım garantisi üzere takviyeler sağlanacak.

- 31 Aralık 2035'e kadar DMO 30 bin adet araba alacak.

YERLİ ARABAYA DEVLET TARAFINDAN SAĞLANACAK DAYANAKLAR ŞUNLAR:

Gümrük Vergisi muafiyeti, Katma Bedel Vergisi (KDV) istisnası, vergi indirimi, azami fiyat hududu olmaksızın 10 yıllık sigorta primi patron payı dayanağı, 10 yıllık Gelir Vergisi stopajı dayanağı, azami 360 milyon liralık nitelikli işçi dayanağı, faiz ve kâr hissesi takviyesi, yatırım yeri tahsisi ve alım garantisi.  
yerlkkrr.jpg

Üst Alt