Son Konu

Yazılı Anlatım Turleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yazılı Anlatım Turleri Nelerdir

Yazılı Anlatım Turleri ve Ozellikleri

Yazılı Anlatım Turleri Şoyledir

Haber
Makale
Fıkra
Eleştiri
Deneme
Soyleşi
Roportaj
Gezi
Anı
Gunluk
İnceleme
Biyografi
Otobiyografi
Bibliyografi

Eleştiri

Eleştiri de temeli duşunce olan yazı turudur Konu sınırlaması yoktur Sanat, edebiyat ya da duşunce yazılarının iceriği ile bu iceriğin işlenişini, değerli ve değersiz yonlerini ortaya koyan bir yazı turudur Yazarın yazıyı kendine gore, yazıyı ilgilendiren topluma gore, kendi alanındaki diğer calışmalara gore değerlendirdiği yazılardır

Tanım

İki turlu anlatımdan biri yazılı anlatımdır Bir duygunun, bir duşuncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılı anlatım denir Yazılı anlatım da kendi icinde turlere ayrılır Yazılı anlatım turleri, bir yazılı anlatımın bicim ve icerik ozelliklerine gore icine girdiği turlerden oluşur

Fıkra

Bu yazı turunu, halk arasında anlatılan kısa, guldurucu, ders verici olay anlatılarıyla karıştırmamak gerekir Gazetelerdeki koşe yazılarındandır Her gun aynı koşe ya da sutunda yayınlanır

Biyografi

Biyografi, unlu sanatcıların, ulkesine ve insanlığa yararı dokunmuş kişilerin yaşam oykusunu anlatan eserdir Bazen bir makale kadar kısa, bazen bir kitap olacak kadar uzun calışmalardır Biyografiler sayesinde o kişinin sanatı, duşunceleri, yaptığı işler hakkında bilgileniriz

Tanım

İki turlu anlatımdan biri yazılı anlatımdır Bir duygunun, bir duşuncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılı anlatım denir

Haber

İnsanlar arası ilk ilişkilerden biri haberleşmedir Bugun hayvanlar dunyası gozlendiğinde yine aynı gercekle karşı karşıya kalırız Leyleklerin goc katarlarının idaresi; arılardaki, karıncalardaki iş bolumu; anac tavuğun yavrularını buyutmesi başka nasıl acıklanır?

Otobiyografi

Bir duşunurun, bir sanatcının kendi yaşam oykusunu anlattığı eserdir Kaynak olarak kişi kendini ve aile buyuklerinden aldığı bilgileri kullanır

Roportaj

Gazete ve dergilerde yayımlanın yazı turlerinden biridir Oğretici yazı turudur Bir olay, bir durum; yerinde gezip gorulerek, olayla ya da durumla ilgili değişik kişilerle konuşularak, soruşturularak yazılırRoportaj hem gezi yazılarının hem makalenin ozelliklerini taşır Makale gibi dayandığı sağlam bir duşunceyi, bir tez vardır

Soyleşi

Makaleye benzer bir yazı turudur Konusu daha cok genel ya da gunluk sanat olaylarıdır Fakat konu, tez ve savunma amacı gudulmeden ve karşılıklı konuşma havası icinde, sıcak bir dille yazılır

Gunluk

Yazarların kendi kendileriyle dertleşme, hesaplaşma, konuşma isteklerini kağıt uzerinde yapmalarından doğmuş yazılardır

Anı
Yazar kendi başından gecen olayları ya da kendi yaşadığı donemde ortaya cıkan kulturel, sosyal, siyasal olayları ve teknolojik gelişmeleri kendi gozlemlerine ve goruşlerine bağlı kalarak anlatırsa anı dediğimiz bir yazı turu ortaya cıkar

Bibliyografi

Gunumuzde bilimde, teknolojide ve sanatta yaşanan gelişmeler sonucu basılı yayın o kadar arttı ki artık bunların hepsini bir kitapta toplamak mumkun değildir Gunumuzde her bilim kendi bibliyografisini hazırlamaktadır Hatta bilimlerin altkollarının da bibliyografileri hazırlanmaktadır

Üst Alt