morfeus
Yeni Üye
Yemek borusu yiyecek ve içecekleri boğazdan mideye taşıyan içi boş tüp biçiminde bir organdır.Yemek borusu ağız boşluğunun sonundan başlayarak göğüs kafesi içinde soluk borusunun gerisinde devam eder ve karında mide başlangıcında diyafram seviyesinde sonlanır. Kişi yuttuğu vakit, yemek borusu kas katmanları kasılarak yiyecekleri mide içine gerçek iter. Erişkinlerde yemek borusu yaklaşık 25 cm kadardır. Yemek borusu kanseri yöresel beslenme alışkanlıklarına nazaran coğrafik dağılım farkı en yüksek olan kanserlerden birisidir.Ülkemizde yemek borusu kanserine doğu vilayetlerinde daha fazla rastlanmaktadır.
YEMEK BORUSU KANSERİ NEDEN OLUR?
Yemek borusu kanserlerinde genetik yatkınlıktan çok çevresel faktörler ve beslenme alışkanlığı sorumludur. Besinlerin uygun hijyenik ortamda saklanmaması, uzun müddette tüketilmesi, uygunsuz katkı unsurları, tütsülenmiş et, çiğ besinler ve konserve besinlerdeki nitrozaminler kansere yer hazırlar. Ağız sıhhati bozuk olanlarda besinlerin az çiğnenmesi, çok sıcak içecekler, mineral eksiklikleri (çinko vb.), tütün ve sigara kullanımı, radyasyona maruz kalma öbür etkenlerdir.Orta yaş ve ileri yaşlarda daha sıklıkla rastlanır. Bilhassa 60 yaşın üzerindeki bireyler daha fazla risk altındadır.Erkeklerde bayanlardan daha fazla görülmektedir.
Evlerde bilhassa dikkat edilmesi gereken çamaşır suyu üzere kostik kimyasal unsurların farklı şişelere konulması sonucu çocuklar ezkaza yakıcı sıvıları içmektedir. Bunun sonucunda yemek borusunda darlıklar oluşmakta ve ileride kanser gelişebilmektedir. Bunun yanı sıra uzun vadeli sıcak içecek içen bireylerde risk daha fazladır.
YEMEK BORUSU KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yemek borusu kanseri belirtileri şunlardır;Kilo kaybı, yutma zahmeti ve yemek yerken takılma hissidir. Sıhhat kuruluşlarına başvurmadan yaklaşık 6 ay evvel başlayan yemek yerken ağrılı bir yutma ve takılma hissi oluşur. Karında üst bölgede yemeklerin geriye kaçma duygusu ve ağrı şikayeti olur. Ağrı sırtta kürek kemikleri ortasında yahut göğüs kemiğinin gerisinde olup boğaza yanlışsız vurabilir. Kilo kaybı çok bariz olabilir. Bazen de uzunluğunda lenf bezleri ele gelebilir. Kemik ağrıları, halsizlik, kuru öksürük ve ses kısıklığı daha az sıklıkla görülen başka belirtilerdir.
YEMEK BORUSU KANSERİ TANISI NASIL KONULUR ?
Endoskopi denilen optik ışıklı kameralarla özefagus incelenir ve patolojik teşhis için modül (biyopsi) alınır. Özefagusun içinden etraf dokulara yapışıklık araştırması için endosonografi denilen ultrason tetkiki yapılır. Hastaya bilgisayarlı tomografi (BT), magnetik rezonans (MR), pozitron emisyon tomografisi (PET) denilen ileri görüntüleme tetkikleri gerekirse istenir. Birtakım kanserlerde olduğu üzere kanda bakılan tümör belirleyicileri ve tarama programları yoktur.
YEMEK BORUSU KANSERİNİN TEDAVİSİ NEDİR ?
Doç. Dr. Ufuk Arslan,''Tedavi hastanın genel durumuna, tümörün yaygınlığına, yerleşimine ve büyüklüğüne bağlıdır. Hastalar sıklıkla sindirim sistemi cerrahı, medikal ve radyasyon onkoloğu üzere uzmanlaşmış bir küme tarafından tedavi edilirler.''dedi.