Son Konu

Yemini Bozmanın Kefareti Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Tepkime
14
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dinimizde yemin eden bir kimse sözünü bozduğu taktirde yemini bozmanın kefareti üzerinde bir borç olmaktadır. İslam, Kuran ve Peygamberin Sünneti ile kul mutluluğunu ve aradığı dertlerine şifayı bulmaktadır.

Alemlerin Rabbi, Yüce Allah (c.c.) yarattığı her şeyi kulu için ve onun mutlu olması için yaratmıştır. İslam’ı kabul eden iman edende bu dinin kurallarına uymak zorundadır. Yemin kefareti de bunlardan biridir.

Yeminin Bozan Kimse Ne Yapmalıdır?

Yemin eden ve yeminin bozan kişi ilk önce tövbe etmelidir. Kulun her yanlış yaptığında başvuracağı ilk kapı tövbe kapısıdır. Yemini bozan kimse “Yemin kefareti ödemelidir” bunun ile kul her sözüne ve her hareketine dikkat etmesi gerektiği hatırlatılmaktadır.

Bunun bedeli ise On fakiri sabah ve akşam olmak üzere iki öğün beslemek veya giydirmektir. Yemin kefareti yiyecek giyim olduğu gibi bunun yerine o fakirin en çok ihtiyacı olan ne ise verilmelidir.

Hepsini birden birine vermek yerine on fakire vermek zorundadır. Eğer bulamaz ise on fakir, on kişilik bedeli bulduğu mesela iki fakire, beş gün sabah akşam doyurmalıdır. Yok, eğer bir fakir buldu ise o on günlük bedeli o fakire yedirerek veya giyeceği alarak kefaretini ödemiş olur.

Yemini Bozmanın Kefareti İçin Oruç Tutmak​

Eğer bunu yapmaya kulun gücü yok ise üç gün arka arkaya oruçta tutabilir. Yeminin bozan kişi, dinimiz kolaylık dini zorluk dini değil, her şey kulun rahatlığı mutluluğu için.

Üç gün arka arkaya tutarken sıra bozulur iki oruç tutulur. Üçüncü gün ara verilir ise bu olmaz, kefaret bozulur. Yeniden arka arkaya üç gün oruç tutması gerekir. Kul kaç yemin bozmuş ise her yemini için bu kefaretleri her biri için uygulaması gerekir.

İki yemin bozmuş ise yirmi (20) fakiri sabah akşam doyuracak veya altı (6) gün arka arkaya oruç tutacaktır. Artık bundan sonrada yemin etmeye ve yemin bozmamaya tövbe ederek yeminine sadık kalacaktır. Bunun önemini anlamış olacaktır kul. Böylelikle kul hem iç temizliği ile rahata huzura erecek ve bu sayede birkaç fakirde nasip ile rızkına kavuşacaktır. Selam ve dua ile.

Yemin Kefareti İçin Ne Kadar Ücret Vermeliyim?​

Cevap: Yemin kefaretinin ücreti her sene değişmektedir. Bunu belirlerken o senenin ücreti bilinmelidir. Örneğin 2016 yılında bu ücret 15 tl dir. Bu durumda 10 fakir için yemin kefareti için 150 tl verilmelidir. Bu ücret muhtaç sahibi 1 kişiye veya bir kaç kişiye bölüştürülebilinir.

Eşime İşe Gidersen 2 Gün Oruç Tutmayacağım Dedim Yemini Bozmanın Kefareti Nedir?​

Eşim iftardan bir saat sonra yani saat 10 da işe gidiyor patronuda 2 gün erken geleceksin. Yani iftardan önce saat 7 de bende patronu haksızlık yapınca ve eşimde hakkını savunmayınca kabullenemedim. Eşimle tartışırken eğer gidersen gideceğin 2 gün oruç tutmayacağım ve vebali senin boynuna dedim. Eşim gidecek ve ben yemin ettiğim için çok pişmanım. Orucu mu tutmak istiyorum ama tutarsam yeminim bozulacak.

Cevap: Eğer sadece iki gün oruç tutmayacağım dediyseniz bu bir yemin değildir ve oruçlarınızı tutmalısınız. Eğer gidersen yemin ederim iki gün oruç tutmayacağım. Yada vallahi iki gün oruç tutmayacağım dediyseniz yine orucunuzu tutmalısınız.

Farz bir ibadet olduğu için yemininizi bozmalı ve orucunuzu tutmalısınız. Ancak yemin ettiğiniz için Ramazan ayından sonra 3 gün yemin kefareti orucu tutmalısınız. Yada 10 fakiri doyurmalısınız. Zira yemininizi bozmuş olacaksınız.

Yemin Kefaret Orucuna Nası Niyet Edilmelidir?​

Ben bir yemin ettim ve sanırım bozacağım herhangi bir gelirim yok. Öğrenciyim 3 gün oruç tutarsam kabul olur mu? Bu orucun niyeti nasıl olmalıdır. Bu oruç direk mi tutulmalıdır yada ondan 1 ay sonra tutabilir miyiz?

Cevap: Kefaret orucunu en kısa zaman içerisinde peş peşe olmak sureti ile 3 gün tutmalısınız. Niyetinizi ise şöyle yapmalısınız. “Niyet ettim bozmuş olduğum yeminimin kefareti için oruç tutmaya” Ya Rabbi sen beni af eyle ve orucumu kabul eyle. Değerli ziyaretçimiz unutmayın ki bir Müslüman tutamayacağı yeminler etmekten önemle sakınmalıdır.

Üst Alt