Tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden koronavirüs mutasyonlar geçirerek tespitini daha da zorlaştırıyor. Bu geliştirilen yeni biyosensörler sayesinde burun çubuğundan veya kan örneğiyle sonuç elde etmeye kıyasla hızlıca virüsleri tespit ediyor.
Yeni biyosensörler yakın gelecekte daha hızlı ve daha yaygın testlere olanak sağlayabilir
Bilim adamları, koronavirüsü oluşturan proteinleri ve buna karşı antikorları tespit etmek için yeni bir yol keşfetti. Virüs bileşenleri veya spesifik COVID-19 antikorları ile karıştırıldığında ışık yayan protein bazlı biyosensörler tasarladılar.
Günümüzde bu virüsü teşhis etmek için çoğu tıbbi laboratuvarlar ve virüsin genetik materyalinin görülebilmesi için çoğaltılan RT-PCR adı verilen bir tekniği kullanılıyor. Bu teknik, uzman personel ve ekipman gerektiriyor. Antikor testinde ise, bir kişinin geçmişte COVID-19 olup olmadığını ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda pandeminin yayılmasını izlemek için kullanılan bu tespit yolu da karmaşık laboratuvar malzemeleri ve ekipmanı gerektiriyor.
Wisconsin Üniversitesi Bölüm Başkanı Baker, “Laboratuvarda bu yeni sensörlerin simüle edilmiş hali; burun sıvısı veya kan örneğindeki virüs proteinlerini veya antikorları kolayca tespit edebildiğini gösterdi” dedi. Ayrıca, “Bir sonraki hedefimiz, teşhis ortamında güvenilir bir şekilde kullanılabilmelerini sağlamak.” açıklamalarında bulundu.