Son Konu

Yeni Doğan Çocuğun Kulağına Ezan ve Kamet Okumak Gerekir mi?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dünyaya gelen yeni doğan çocuğun kulağına ezan ve kamet okumak gerekir mi? Bu konudaki rivayetler nelerdir bilgi verir misiniz?

Bu konudaki rivayetlerden bahsederek konuya açıklık getirelim.

Hazreti Ebu Rafi anlatıyor: “Hz. Hasan (r.a) dünyaya geldi zaman Hazreti Peygamber (s.a.v)’in onun kulağına ezan okuduğunu gördüm.” (Ebu Davud, Edep, 107; Tirmizî, Edahî,16; Ahmet b. Hanbel, VI/9,291).

Yeni Doğan Çocuğun Kulağına Ezan ve Kamet Okumak Sünnettir​

Bu hadistende anladığımız üzere İslam dinide çocuğun kulağına ezan okumak vardır ve Efendimizin de bu uygulamayı yapması hasebiyle çocuğun kulağına ezan okumak sünnettir. İmam ı Gazalini İhyasında belirttiği üzere şöyle bir rivayette vardır.

Hazreti Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in doğan çocuğun sağ kulağına ezanı, sol kulağına da kametin okunmasını tavsiye ettiğine dair rivayetler de vardır. (bk. Gazalî, İhya, II/55; Zeynu’l-Irakî, Tahricu Ahadisi’l-İhya, İhya ile birlikte).



Bu hadislerden de anladığımız üzere yeni doğan Çocuk dünyaya geldikten sonra en kısa zaman içerisinde dini bilgisi olan bir yakın veya herhangi bir kimse çağrılmalıdır ve yeni doğan çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okumasını rica etmelidir.Tabi ki bilgimiz var ise ve diler isek bu sünneti kendimizde yerine getirebiliriz. Ezan ve kameti çocuğun kulağına okuyan kişinin okuduktan sonra şu duaları da okuması çok güzel olur.

– “Allah’ım, bu yavruyu İslam fidanlığında biten güzel bir fidan olarak büyüt, İslami hayatta ebedi ve sabit kıl.” Bu sıralarda çocuğuna bakan ana-baba, İbrahim Aleyhisselâm’ın oğulları İsmail ve İshak’a bakarken okuduğu şu duayı okumaları çok güzel olur. -“Elhamdülillahillezî vehebe lî ale’l-kiberi İsmâile ve ishak. İnne Rabbî lesemîu’d-duâ.”Bu dua bir ayettir ve meali şöyledir; Bana bu evladı ihsan eden Allah’a hamd eder, minnet ve şükranlarımı takdim ederim… (İbrahim, 24/39)
Sitemizde yer alan ve başlıklı konulardan da istifade edebilirsiniz.






Yeni Doğan Çocuğun Kulağına Ezan ve Kamet Okumak Hakkında Soru ve Cevaplar

Soru: Yeni doğan bir bebeğe kamet ve ezan okunmaz ise çocuk ben hangi din üzerine doğdum diye düşünürmüş, bu doğrumu dur?

Cevap: İslam dinine mensup bir aile bu güzel ameli yapmalıdır ve büyük hayırlar vardır. Fakat eğer yeni doğan çocuğun kulağına ezan okunmaz ise çocuk hangi din üzerine doğduğunu bilmez veya düşünür gibi söylemler gerçeği yansıtmamaktadır. Zira İslam inancında her doğan çocuk İslam dini fıtratı üzerine doğmaktadır. Bu doğan çocuk İslam inancına sahip olmayan bir ailenin çocuğu olsa dahi bu hakikat değişmemektedir. Selam ve dua ile…

Çocuğumun Kulağına Okuduğumuz İsmi Kimliğine Yazdırmadık​

Benim kızımın ezanını Ada diye verdik ama biz nüfus kağıdına Pelin yazdırdık ve Pelin diyoruz kızımın gerçek adı nedir?

Cevap: Kızınızın kulağına Ada ismini okumanız bir şeyi değiştirmemektedir. Zira siz fikrinizi değiştirmişsiniz ve kızınızın ismini Pelin olarak belirlemişsiniz. İslam dininde isim değiştirmek caiz olduğundan dolayı bu konuda bir mahsur yoktur. Yüce Mevla’mız çocuğunuzu salihalardan eylesin inşaallah.

Çocuğun Kulağına Ezanı 2 Ay Sonra Okuyabilir miyiz?​

Soru: Hocam size bir şey sormak istiyorum benim bir Arkadaşım var kendisinin bir bebeği var iki aylık oldu fakat bebeğin kulana ezan okunmadı şimdi okunsa geç kalmış mıdır mı yani okuna bilinir mi daha?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, bir mahsur yoktur okunabilir, hatta okunmalıdır.

Babası Çocuğunun Kulağına Ezan Okuyabilir mi?​

Çocuğun ezanını babası okuyabilir mi, ismini babası verebilir mi?

Cevap: Değerli ziyaretçimiz, Tabi ki bir baba çoğunun kulağına ezan okuyabilir ve dilediği ismi çocuğuna verebilir.

Acaba Sağ Kulağına mı Sol Kulağına mı Ezan Okudum Diye Şüphede Kaldım​

Yakın bir arkadaşımın bebeğinin sağ kulağına ezan ve sol kulağına kamet getirerek adını koydum. Maalesef çok vesveseye kapılıyorum ve dünden beri içimi kemiren bir durum var. Acaba Sağ kulağına Ezanı, sola Kameti doğru mu okudum okumadım mi diye tereddütte kaldım. Benim sorum şayet ki varsayalım yanlış okunmuş sa bir sorun teşkil eder mi?

Cevap: Bu durum öyle ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Sonuç itibari ile kasıtlı yapmamışsınız. Ancak yinede içiniz rahat etmiyor ise çocuğun kulağına tekrar ezan ve kamet okuyabilirsiniz.
 
Üst Alt