Son Konu

Yeni Doğan Tarama Testi Nedir? Topuk Testi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
yeni_dogan_tarama_testi_topuk_testi_nasil_yapilir-780x470.jpg

Yeni doğan tarama testi, bebeğin anne karnına düştüğü günden itibaren yapılan testlerde anlaşılamayan, lakin doğumdan sonra ortaya çıkan hastalıkların olup olmadığını saptamak ismine yapılmaktadır. Bir bebeğin anne rahmine düşmesinden itibaren, bebekte var olan hastalık ya da sakatlıkları saptamak epey kolaydır.

Anne karnında anlaşılabilen hastalıkların teşhisinin konulması için, çeşitli prosedür ve testler mevcuttur. Fakat anne karnında anlaşılması mümkün olmayan, yalnızca doğumdan sonra tanısı koyulabilen hastalar için, bebek tarama testi uygulanmaktadır. Hastaneden ayrılmadan Yapılması gerekenler isimli forum mevzumuza göz atmanızda yarar var.
yeni_dogan_bebek_topuk_kani_testi_tarama_testleri.jpg
Yenidoğan Topuk Kanı Taraması
Yeni Doğan Tarama Testleri


Bebek tarama testinin yapılma gayesi, anne karnında gelişmekte olan birtakım rahatsızlıkların, bedende mevcut olan çeşitli hususların azlığı ya da çokluğu sebebiyle sentezlenmesidir. Bu tip durumlarda bebeğin doğumu epey sağlıklı görülür ve birkaç ay her şey olağan seyrinde ilerler. Ama birkaç ay geçtikten sonra, bebekte çeşitli beyinsel problemlerin oluşmasına sebep olacak hastalıklar ortaya çıkar.

Zihinsel işlevlere ve beyne ziyan veren bu hastalıkların erken teşhis edilmesi sayesinde, çeşitli tedbirler alınarak hastalıkların tesirleri ortadan kaldırılabilir. Bu sebeple yeni doğan tarama testleri sıhhat bakanlığı tarafından mecburî hale getirmiştir.
topuk_testi_nasil_yapilir.jpg
yeni doğan tarama testi
Yeni Doğan Tarama Testleri (Topuk Testi) Nasıl Yapılıyor?

Bebek tarama testinin yapılması için, örnek toplama emeliyle ‘’Guthrie’’ ismi verilen metot kullanılmaktadır. Doğumun çabucak akabinde ya da 3-4. günlerde yapılabilen yeni doğan tarama testleri için, bebeğin topuğundan kan alınmaktadır.

Topuktan çıkan kan, özel bir kurutma kâğıdına emdirilerek, testlerin yapılması hedefiyle ana merkeze gönderilmektedir. Doğumdan çabucak sonra testlerin yapılma imkanı bulunmasına karşın, hekimlerin tavsiyesi testlerin, doğumdan 3 yahut 4 gün sonra yapılmasıdır. Zira bebek doğar doğmaz yapılan testlerde, kimi hastalıklar kendisini muhakkak etmiyor olabilir. Çok erken alınmış olan kan örneklerinden yanlışlı sonuçlar çıkabileceği üzere, 7. günden sonra yapılan testler de yanlışlı sonuçlar vermektedir.

Bu sebeple birinci 3-4. günde testlerin yapılması, en yanlışsız sonuçların alınmasını sağlayacaktır.

Bebeğinizin işitmesini test ettirin isimli makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.


 
Üst Alt