Son Konu

Soru&Cevap Yeni Halı Tüyü Nasıl Temizlenir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Yepyeni bir halı satın aldınız ancak tüylenme sorunuyla mı karşı karşıyasınız? Yeni halı tüyü nasıl temizlenir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Öncelikle yeni yün halılarda tüylenmenin normal olduğunu ve kullanım ömrünü kısaltmadığını bilmelisiniz; ancak, dökülmeyi kontrol altında tutmak için bazı adımlar atabilirsiniz. Halı tüylenmesi, dokuma işlemi sırasında halıya yapışan gevşek liflerin bir sonucu olduğundan, uygun bir elektrikli süpürge kullanarak ve önerilen temizlik yöntemlerine uyarak bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca eski yün halıların da fazla tüy dökmesini durdurabilirsiniz. Yeni halının tüyü nasıl gider, yeni halının tüy dökmesi nasıl engellenir gibi sorularınız ile ilgili tüm ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz.

İhtiyacın olacak:​

  • Makas
  • Elektrikli süpürge
  • Jilet
  • Sıvı deterjan
  • Yumuşatıcı

Yeni Halı Tüyü Nasıl Temizlenir?​

Yeni alınan halılar tüylenmeye oldukça eğilimlidir. En kaliteli, dayanıklı ve pahalı halılar bile eve ilk getirdiğinizde tüylenecek ve tüyler dökülecektir.

Yeni halı tüyleri nasıl temizlenir, işte yapmanız gerekenler:

  1. Halının yüzeyini bir jilet veya kazak tüyü toplama makinesi ile tıraş edin.​

    Jilet kullanacaksanız, elinizi kesmemeye ve halıyı zedelememeye özen göstermelisiniz.
  2. Halıyı ve çevresini süpürmeye başlamadan önce ortalıktaki fazla eşyaları topladığınızdan emin olun.​

    Hem halının üzerinde hem de çevresinde halıya zarar verebilecek hiçbir eşya olmadığından emin olun. Halının üzerindeki masa, sehpa, sandalye gibi eşyaları kenara çekin.
  3. Elektrikli süpürge torbasını veya filtresini dolu olmasa bile boşaltın.​

    Bu, vakumunuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. sorusunun cevabı ise bu yazımızda.
  4. Halıdaki fazla tüyleri elektrikli süpürgeyle süpürün.​

    Elektrikli süpürgenizin ayarını mümkünse en yüksek ayara getirin. Fazlalıklar gitmeye başladığında, yün liflere zarar vermemek için ayarı kademeli olarak düşürün. Bir fırça veya başka bir başlık kullanmak daha fazla tüy oluşumuna neden olabilir veya farklı başlıklar halınıza zarar verebilir. Bu yüzden halı tüylenmesi durumunda temizlik yaparken yalnızca emici özelliğe sahip bir ek kullanın.
  5. Elektrikli süpürge ile alamadığınız tüyleri makas yardımıyla kesin.​

    Tüyleri keserken yalnızca halının normal seviyesinin üzerine çıkan, fazla kısımlarını kesin. Kesim işlemi sırasında tekrar dökülmüş olabilecek tüyleri gidermek için alanı tekrar süpürün. Elektrikli süpürgeniz ne kadar güçlü olursa, halı lifleri arasındaki tüyleri o kadar iyi çeker.
    Halınızın yün liflerini iyice gevşetebileceği için, güçlü emiş özelliğine sahip elektrikli süpürgelerden kaçının.
  6. Halı yüzeyindeki gevşeyen tüyleri gidermek için yeni halılarınızı ilk yıl boyunca haftada iki veya üç kez süpürmeyi sürdürün.​

    İlk yıldan sonra haftada en az bir kez süpürmeye devam edin. Her iki yönünü de süpürmeyi unutmayın. Bu aynı zamanda evinizdeki tozlanmayı da kontrol altında tutmanızı sağlar.
    Toz her evin temel problemlerinden biridir ve özellikle alerji, astım gibi sorunlarınız varsa keşfedin.

  7. Yeni tüylenme belirtileri için halı yüzeyinizi kontrol etmeye devam edin.​

    Tüy gördüğünüzde önce süpürün, ardından fazlalıkları makasla kesin ve sonra tekrar süpürün. Halı tüylerini çıkarmak için bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayın. Halının cinsine bağlı olarak, birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen bir süre boyunca yeni halınızda tüylenme oluşmaya devam edecektir. Durumu dikkatlice kontrol altına almak, sorunu tamamen ortadan kaldırmanın en iyi yoludur.
  8. Dökülen sıvılar varsa hemen nazikçe kurulayın ancak bir bezle ovmaktan kaçının.​

    Halıyı ovalamak dolaşmış, yumak şeklinde lifler oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle herhangi bir şey döküldüğünde halınızı temizlerken sert hareketlerden kaçının.
  9. Halılarınızı süpürdükten sonra, kalan gevşek tüyleri temizlemek için açık havada silkeleyebilirsiniz.​

    Böylece hem fazla tüylerden hem de tozdan kurtulursunuz.
Yeni halının tüyleri için ne yapılmalı artık biliyorsunuz. Öyleyse gelelim yeni halı tüylenmesi sebeplerine ve yeni halının tüy dökmesi nasıl engellenir konusuna.

Yeni Halı Tüylenmesi Neden Olur?​

Halı tüylenmesi, yeni halılarda sık görülen bir durumdur. Ne yazık ki, halı satın alınırken tüketici yepyeni halının tüylenme sorunu yaşayacağının normal olduğunu bilmeyebilir. Halı tüylenmesi halıdan çıkan ve gevşeyen liflerdir. Bu, kullanmaya başladıktan sonra birkaç ay içinde büyük ölçüde azalacaktır. Halınız, evdeki ömrü boyunca çok daha az miktarda tüylenme ve tüy dökme sorunu yaşayacaktır. Tüylenme ya da diğer adıyla yeni halı havları genellikle liflerin gevşemesinden ve üretimde kullanılan fazla malzemeden kaynaklanır. Ancak aşağıdaki sebeplerden ötürü de görülebilir:

  • Kir veya kumun lifleri aşındırması,
  • İplik demetinde zayıf lateks kaplaması,
  • Üretimde ipliğin zayıf eğrilmesi.
Merak etmeyin, tüylenme, halının uzun ömürlü olmasını etkilememektedir ve yeni halılarda tüylenme olması oldukça normaldir.

Yeni Halının Tüy Dökmesi Nasıl Engellenir?​

Yeni halının tüy dökmesini önlemek için aşağıdakileri deneyin.

  • Halılar için düzenli temizliğin şart olduğunu hatırlatarak başlayalım. Halılarınızı güçlü bir elektrik süpürgesiyle ve eksik bir yer kalmayacak şekilde haftada en az iki kere süpürün.
  • Halı tüylenmesinin sebepleri arasında kirlenme, aşınma ve temas yer alır. Bunun için halınızı düzenli olarak elektrikli süpürge ile süpürün.
  • Halınızı çamaşır makinesinde yıkamayın. Halı yıkanmamalıdır, silerek temizlenmelidir.
  • Halı temizliği için zorlu lekelerde etkili olan tercih edebilirsiniz. Ancak çok fazla ovalamamalısınız aksi takdirde halıya zarar verebilir ve tüylerin topaklanmasına sebep olabilirsiniz.
  • Zorlu ve bölgesel lekeler için uygun bir halı leke çıkarıcı ve halı şampuanı kullanın.
  • Kedi ve köpek tüylerini toplamak için kullanılan rulolar veya bantlarla düzenli olarak pratik bir temizlik sağlayabilirsiniz.
  • Tüylenme sorununu önleyebilmek için, halınızdaki tüyleri siz dışarı çıkarın. Halınız tüylenme yapmadan önce siz bu tüyleri toparlayın. Bunu yapmak için halı fırçası ya da kullanılmayan bir tarak tercih edebilirsiniz.
  • Ponza taşı halı tüylenmesine karşı hızlı ve pratik bir seçenek olabilir. Tüyleri halıdan çekmek için taşı halının yüzeyine sürtün. Ponza taşının pürüzlü yüzeyi tüyleri çekecektir. Bu tekniği, hassas halılarda kullanmanızı önermeyiz.
  • Yeni halı havlanma probleminden kurtulmanın bir diğer etkili yolu da onları silmektir. Biraz yorucu bir işlem olsa da sadece sabunlu su ve mikrofiber bir bezle yeni halılarınızı nazik bir şekilde silerek tüylerden kurtulabilirsiniz. Evde halı nasıl temizlenir ayrıntılı bilgi için okuyabilirsiniz.
  • Yeni halı tüyü temizleme nasıl yapılmalı diye telaşlanmayın. Tüm bu önlemlere ek olarak halınıza biraz zaman tanımanız gerektiğini unutmayın.
Yeni halının tüyleri için ne yapılmalı artık fikriniz var. Umarız, yeni halıdan çıkan tüyler sizi uzun bir süre rahatsız etmez. Tüm bunların yanında aşağıdaki önerileri uygulamak halılarınızı uzun yıllar kullanabilmenizi sağlayacaktır.

  • Halı yüzeyine çay, sıcak su, ütü gibi çok sıcak şeyler değdirmeyin.
  • Halı yüzeyindeki kullanım yoğunluğundan kaynaklanan değişiklikleri fark edebilirsiniz. Bunun için halınızın yerini mümkünse belli aralıklarla değiştirin.
  • Halının üzerine sivri eşyalar koymaktan kaçının.
  • Özellikle halının üzerine ayakkabı ile basmamaya çalışın ve kirlenmesini önleyin.
  • Halıyı taşırken veya kaldırırken katlamamalısınız. Rulo halinde taşımayı ve muhafaza etmeyi tercih edin. Ayrıca halıları rutubetli yerlerde saklamadığınızdan emin olun.
  • Evde kediniz varsa halıyı tırmaladığını fark etmiş olabilirsiniz. Kedinizin halıya zarar vermemesi için kedinizin de hoşuna gidecek olan bir tırmalama direği veya tahtası alabilirsiniz.
  • Rutin olarak profesyonel halı temizleyici firmalardan yardım alın. Böylece halınıza en uygun ve doğru bakımın yapıldığından emin olursunuz ve yaşam alanınızda maksimum hijyen sağlarsınız.


Yeni Halının Tüyü Nasıl Gider: Sıkça Sorulan Sorular​

Yeni Halının Tüyleri İçin Ne Yapılmalı?​

Yeni halı tüylenmesi düzenli süpürme ile zaman içinde kendi kendine çözüme kavuşacaktır. Düzenli süpürme ile tüylerden kurtulmak uzun süren bir işlemdir. Ancak profesyonel bir temizlik, gevşeyen liflerin hepsini bir kerede çekerek normal dökülme sürecini hızlandırabilir.

Yeni Halı Tüylenmesi Önlenebilir mi?​

Halı tüylenmesini çeşitli önlemlerle en aza indirebilirsiniz. Bunların başında, haftada iki üç kez elektrikli süpürgeyle süpürmek, halıyı toz ve kirden mümkün olduğunca uzak tutmak ve yüzeyini aşındırmamaya özen göstermek gelir.

Halı Tüylenmesi Normal midir?​

Çoğu yeni halı tüylenme yapacaktır. Bu normal bir durumdur ve endişe edilmemelidir. Özellikle ağır, yoğun tüylü bir halı için tüylenme çok normaldir. Gördüğünüz, dökülen lifler genellikle halıdakilerin yalnızca küçük bir kısmıdır. Halınız kusurlu değilse, tüylenme ve dökülme duracaktır ve halınız ilk günkü görünümüne kavuşacaktır.

Halı Tüylenmesinde Yeni Alınan Halı Yıkanmalı mı?​

Yeni alınan halıda tüylenme sorunu evinizin temizliği açısından oldukça can sıkıcıdır. Üstelik süpürmek kimi zaman tamamen çözüm sağlamaz. Bu sebeple yeni alınan halılarınızı yıkamaya vermenizi öneririz. Böylelikle uzun süredir sizi rahatsız eden tüylenme sorunundan kısa sürede kurtulabilirsiniz.
 
Üst Alt