Son Konu

Yerini Doldurmak Zor: Dolardan Vazgeçmek Kolay Değil Gibi

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-a29ba31118638dbedffeb57f0e75aa19a06b2e27.jpg


Dolar bağımlılığını azaltmak ismine rezervlerin Euro, yen ve altına yönelen Rusya yaptırımlardan kaçamadı. Doları üstünlüğü için de bir test niteliği kazanan Rusya yaptırımları inançlı limanın hala dolar olduğunu gösterdi.


Rusya'nın eforları yaptırımlar karşısında sonlu bir tesir yarattı




Ukrayna'ya savaş açmadan evvel daha evvelki ataklarından deneyimli Rusya, yaptırımlara karşı varlıklarında dolar tartısını azaltarak çeşitlendirmiş ve rezervlerini artırmıştı. Fakat Rusya'nın bu eforları yaptırımlar karşısında sonlu bir tesir yarattı. 

Rusya’nın dolar cinsinden olan varlıklarının ABD tarafından dondurulması sonrası merkez bankaları Döviz cinsi varlıklarına erişim konusunda endişelenirken, dolar bağımlılığına karşı alınan tedbirlerin ise rezerv para ünitesini tahtından etmek konusunda başarılı olamayacağını belirtiyor.

Dolar hala birinci adres



Bloomberg'in haberine nazaran, Rusya'nın ataklarından sonra Çin’in de dolar temelli finansal sisteminde bağımlılığı azaltma eforlarını artıracağı kanısı tartışmaları artırdı. 

Goldman Sachs ve Credit Suisse üzere büyük bankalar doların üstünlüğünü tehdit eden durumları incelerken, Brandywine Küresel ve JPMorgan üzere yatırım fonları da doların ikame edilmesinin zorlayıcı olduğunu düşünüyorlar. Bu görüşe nazaran, ABD iktisadının büyüklüğü ve gücünün dengi yokken, tahviller para saklamanın en inançlı yollarından biri olurken, dolar da hala inançlı varlıklara kaçan yatırımcıların birinci adreslerinden biri oluyor.

Borsaların yüzde 90'ı dolar!



“Oyunun şu basamağında dolara alternatif olabilecek geçerli bir para ünitesi hala yok” diyen Mobius Capital Partners Kurucusu Mark Mobius, “Dolar hala çok güçlü ve gerginlikler artmaya devam ederse daha güçlenmesi muhtemel” değerlendirmesini yaptı. 

2008’deki finansal kriz sonrası dolardan vazgeçilebileceği ikazları, Fed’in dünya finansal sistemini kurtarmada daha global bir rol oynaması ile geçersiz kalmış ve dolar gücünü yine kazanmıştı. BIS bilgilerine nazaran dünyada borsalarda yapılan 6,6 trilyon dolarlık günlük süreçlerin yüzde 90'ı dolar ile yapılıyor.

Merkez bankalarının döviz varlıklarının yüzde 60'ı hala dolar cinsinden



IMF datalarında dolar varlıkların istikrarlı bir formda azaltıldığı görülürken, dünyada merkez bankalarının döviz rezervlerinin hala yüzde 60’ının dolar cinsinden tutulduğu görülüyor. Doların en yakın rakibi euro olurken, bu varlıkların yüzde 20’sini oluşturuyor.

“Yen, euro yahut Avustralya doları satın alabilirsiniz ama bunlardan rastgele birinin hakikaten doların yerini doldurabileceğini düşünmüyorum” diyen JPMorgan Varlık İdaresi Stratejisti Kerry Craig, “ABD global ekonomik sahnede baskın güç olarak kalmaya devam ediyor” diye ekledi.



Rusya Merkez Bankası, 1,5 trilyon dolarlık iktisadını korumak maksadıyla erken davransa da Putin’in savaş için 640 milyar dolara artırdığı rezervleri, Merkez bankası politikaları yaptırımlar nedeniyle sonlu tesir yarattı. 

“Rusya Merkez Bankası dolar varlıklarını azaltarak altın üzere alternatif varlıklara yönelmiş olsa da son yaşananlar bu uğraşların boşa olduğunu gösterdi” diyen Baring Investment Services Ltd. Avrupa Stratejisti Agnes Belaisch, “Dolar olmayan varlık tutmak başka tarafların bunu bir ödeme aracı olarak kabul etmesine bağlı. Nasıl Bitcoin geniş çaplı bir ödeme aracı olarak kullanılamıyorsa altınla da ödeme yapılamaz. Ödeme zincirlerinin başında ve sonunda dolar vardır” diye belirti.
 
Üst Alt